В десетката: Масовият убиец от Осло е психопат в медицинския смисъл

Масовият убиец Брейвик в масонски одежди. Снимка от профила му във Фейсбук

Поне 92 убити, стотици ранени, щети за няколко милиона долара и страна изправена пред най-сериозната си криза от Втората Световна война насам. Това е равносметката от извършеното от Андерш Беринг Брейвик. Докато медиите се хвърлиха в спекулации за терористичните актове, започвайки с „ислямски терор” и преминавайки на „група луди”, то полицията и правителството на Норвегия запазиха мълчание за информацията, придобита от Андерш Беринг Брейвик.

В събота вечерта в интернет изтече 1500 страничната книга „2083”, написана от Андерш Беринг Брейвик. Тя е разделена на три части, като първите две се концентрират върху провала на интеграцията на мюсюлманите в Европа и последиците от този процес за континента. Третата книга е за „оперативни съвети за борбата срещу общия враг” и завършва с интервю с Андерш Беринг Брейвик, както и детайлно описание на цялата му операция. Книгата завършва на 22 Юли в 12.51, а в 15.26 Андерш Беринг Брейвик взривява лизинговия микробус Wolksvagen Crafter с точно 1160 килограма взривно вещество пред Regjeringskvartalet – сградата на правителството в Осло.

През следващите дни ще бъдат публикувани множество идеологически цитати, твърдения и детайли от операцията във всички големи медии. Анализът на False Flag се концентрира върху психологическия профил на Андерш Беринг Брейвик и защитава тезата, че той е психопат в чисто медицинския смисъл на термина, който развива агресивна идеология на псевдо интелектуално движение „културен консерватизъм” като проявление на своето психично отклонение.

За целите на тази теза ще бъде използван „Списъкът на Хеър”, диагностично средство, развито от доктор Робърт Хеър за идентифициране на психопати. Признаците на психопатия са:

Първостепенни фактори:

Повърхностен чар
Мания за величие
Патологично лъжене
Манипулативност
Липса на състрадание или вина
Егоцентричност и неспособност за дълбока емоционална реакция

Безсърдечност
Неспособност за поемане на отговорност за собствените действия

Второстепенни фактори:

Лесно отегчаване/Нужда от постоянна стимулация
Паразитен начин на живот
Слаб поведенчески контрол
Липса на реалистични дългосрочни цели
Импулсивност
Безотговорност
Детска престъпност
Ранни проблеми с поведението
Неспособност за спазване на правила за освобождение от психиатрия

Други фактори:

Безразборно сексуално поведение
Множество кратки афери по време на брак
Различни криминални проявления

По време на използване на „Списъка на Хеър” се оценява, доколкото всеки един фактор е валиден за пациента с 0, 1 или 2 точки до максимум от 40. Приема се, че нормалните хора изкарват между 5 до 15 точки, повечето престъпници около 22, а страдащите от психопатия над 30. В рамките на този анализ ще бъдат използвани цитати от книгата на Андерш Беринг Брейвик и на кои фактори от „Списъка на Хеър” те отговарят. Няма да бъде правена крайна оценка и оценяване по точки, тъй като читателската аудитория може и да направи сама изводите за това дали Андерш Беринг Брейвик е решен идеолог или човек с ясно изразено психологическо отклонение.

Повърхностен чар

„Представих се по възможно най-оптимален начин и това се отплати; семейната двойка, която щеше да ми даде под наем ферма за моята лаборатория ме хареса и заявиха, че съм идеален кандидат… Всичко опира до това да идентифицираш болките/проблемите/притесненията на някой индивид и да му кажеш това, което иска да чуе.”

Мания за величие

“В събота на 11 Юни се молих на Господ за първи път от дълго време…Той трябва да ми помогне да успея с моята мисия, за да мога да вдъхновя хиляди революционери-националисти…”

“Смятам, че няма повече от 5-тима други норвежци, които да са били толкова успешни и богати, колкото аз едва на 24 години.”

Патологично лъжене

“Приятелите ми и сестра ми Елизабет постоянно ме питат, кога ще си намеря приятелка, тъй като съм единственият в компанията, който е свободен. Казах им, че ще започна да излизам с момичета от Август 2011-та година, когато ще се преместя в собствен апартамент. Това е най-лесният начин да избегна социалният натиск. Също така им казах, че ще продължа да изследвам четири различни бизнес плана и ще стартирам някой от тях през Август. Казах им, че единия план се занимава със селско стопанство, другия с дизайн, създаване и дистрибуция на предпазни брони за военно министерство…”

Манипулативност

„Някой от приятелите ми имат своите съмнения. Успях да отклоня техните подозрения спрямо моите политически възгледи в съвсем различна посока. В момента, те си мислят, че играя „World of Warcraft” (компютърна ролева игра), а други си мислят, че се опитвам да скрия някаква хомосексуална връзка. Това е много забавно, тъй като съм 100% хетеросексуален, но могат да го вярват, стига не задават въпроси JJ. Моята цел е никой от хората около мен да не задава въпроси и до момента перфектно се справям с това да ги манипулирам.”

Липса на състрадание или вина

“Имам среща с моята мащеха Tove Overmo през Март… Нямам нищо против ако тя бъде екзекутирана по време на нападение срещу имиграционната служба, където е работила, тъй като е категория Б национален предател и е подпомогнала създаването на режим на политическата коректност в Норвегия.”

Егоцентричност

„Много хора ще ме обявят за терорист. Въпреки това, смятам, че след стотици години ще бъда признат за пионер, герой, който е дал живота си в борба срещу тиранията на исляма и политическата коректност.”

Безсърдечност

„Поел съм ангажимент да използвам брутална, цинична сила… Другите трябва да приемат, че това е нужно зло, за да се преборим с исляма… Хиляди невинни ще умрат. Смятам, че това е по-добра алтернатива от смъртта на милиони европейци в по-късен етап.”

Неспособност за поемане на отговорност за собствените действия„Индивидуалните недостатъци са причинени от проблеми в обществото. Аз бях егоцентричен, индивидуалист, който не се интересуваше от нищо… Това е пряк резултат от фанатично консуматорско общество, където всичко е подчинено на постигането на високо его.”

Лесно отегчаване/Нужда от постоянна стимулация

„От два месеца събирам електронни пощи, на които да изпратя готовата книга. Боже Господи, това е толкова отегчително… Ще полудея, това е ужасно отегчителна задача – общуването със стотици националисти по Фейсбук…”

Липса на реалистични дългосрочни цели

„Смятам, че тази книга ще вдъхнови развитието на европейска гражданска война, която ще протече на 3 фази:

Първа фаза: 1999-2030

Втора фаза: 2030-2070

Трета фаза: 2070-2083

В третата фаза, че бъдат екзекутирани всички марксистки предатели, а мюсюлманите ще бъдат изцяло депортирани от континента.”

Импулсивност

„Събудих се в 11.00 и видях, че съм получил СМС от собственичката на фермата, която идвала да прибере някаква техника от склада!!!… Това означава, че до половин час може да е във фермата и със сигурност ще види голямото количество нитроглицерин, което съм складирал!!! Нямам друг избор освен да използвам пистолета ми, ако тя стигне до фермата.”

Детска престъпност

„Между 13 и 16 години участвах в улична банда и съм рисувал графити по множество сгради. Веднъж бях заловен и трябваше да изкарам 2 седмици обществено полезен труд.”

Ранни проблеми с поведението

„Между 15 и 21 годишна възраст съм бил „жертва” на 8 нападения, опити за обири и множество заплахи за саморазправа… Освен тези осем случая, съм участвал в още около 10 потенциални сблъсъци…”

Безразборно сексуално поведение

“За приятелки, продължавам да си намирам „бройки” тъй като изглеждам страхотно след цикъла със стероиди… В Прага спах с две момичета, защото се страхувах, че може да умра скоро… Запазих си 2000 евро от оперативния бюджет, за да мога да си наема елитна компаньонка една седмица преди атентата…”

Андерш Беринг Брейвик и неговият псевдо-интелектуален труд „2083” е пример за опасностите от психологическото отклонение психопатия. Смята се, че един на всеки сто души страда от развита форма на психопатия, а много от тези хора са на високи позиции в обществото. Самият Андерш Беринг Брейвик има успешен бизнес, интегриран е в няколко големи организации като „Свободните Масони” и „Ордена на Тамплиерите”. За разлика от подобни „успешни” психопати обаче, неговата ясно изразена мания за величие го води до инвестирането на три години в създаването на „манифест”, описва изключително детайлно всяка стъпка от своите планове и накрая екзекутира над 92 деца, без да изпитва вина или срам от това.

Най-циничната част е, че както Андерш Беринг Брейвик сам казва в своя манифест, това е маркетинг за неговата книга. Атентатът спрямо сградата на правителството е отклонение, така че да има извинение да отиде с полицейска униформа на летния политически лагер. Там, той гордо извършва, това, което нарича „избиване на национални предатели клас С”. В манифеста е изложено ясно желанието за популярност и „безсмъртност” на автора и „2083”.

False Flag няма да предостави link или самият документ „2083” на уеб сайта, тъй като включва детайлни описания за създаване на взривни материали и поощрява религиозна омраза. Използваните цитати са превод на български от оригиналния текст и служат за илюстриране на изложената теза.

Последният запис на атентатора:

„Friday July 22 – Day 82: First coming costume party this autumn, dress up as a police officer. Arrive with insignias:-) Will be awesome as people will be very astonished:-)

I believe this will be my last entry. It is now Fri July 22nd, 12.51.

Sincere regards,

Andrew Berwick

Justiciar Knight Commander

Knights Templar Europe

Knights Templar Norway”

От блога False Flag

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.