Джефри Ван Орден намеква за смяна на Цветанов

Вътрешният министър пак излъга, че върховни съдии оневиняват наркотрафикант

Джефри Ван Орден. Снимка: Уикипедия

Джефри ван Орден, британски евродепутат от консерваторите, който беше докладчик за България преди приемането й в ЕС, каза в предаването „Събота 150“ по повод доклада на Европейската комисия за България, че българският премиер трябва да направи задълбочен преглед на работата на МВР, на полицейските структури и на всички останали, които трябва да се борят с организираната престъпност.
„Може би трябва да вкара нови лица и хора, които по никакъв начин не са свързани с миналото, защото е нужна повече откритост и прозрачност“, са думите на Джефри Ван Орден.

Политически наблюдатели смятат, че на дипломатичния език, на който говорят европейците, това означава препоръка Борисов да смени вътрешния министър Цветан Цветанов. Дори да не е така, от Европа забелязват проблеми в българското МВР, които тук не забелязват.

По принцип докладът, който коментира англичанинът в студиото на БНР, беше възприет от българските политици диаметрално противоположно. Управляващите решиха, че той хвали тях и българският напредък. Опозицията реши, че докладът е съсипващо критичен. Това е, защото в него има и критики и похвали. Критиките са повече, но са казани на по-дипломатичен език. Въпреки това, има нещо инфантилно в това един и същ доклад да се възприема по този начин.
Според Орден докладът на ЕК няма да отвори вратата на България към Шенгенското пространство, а напротив. Ето какво казва той:

„Както винаги оценката на ЕК е смесена – има някои положителни елементи, но има и много сериозна критика, на която България трябва да обърне сериозно внимание. Едно послание постоянно се отправя към българските власти и те изглежда не го чуват. Много ни разтревожи липсата на напредък в определени ключови области, като съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията на най-високо ниво. Докладът много ясно показва, че справянето с организираната престъпност трябва да е приоритет и на местно, и на национално ниво.

Точно в същото време имаме две бомбени експлозии пред офиси на политически партии в София, което е много тревожно – това е индикация, че нещо не е наред в самите структури.

Смятахме, че с присъединяването на България към ЕС и към обществото на западните нации, нещата много бързо ще се задвижат за преодоляване на тези очебийни проблеми.
Вместо това и в момента няма достатъчен напредък. Явно проблемът е системен. Според мен в България трябва да се предприемат дълбоки и много строги мерки. Мисля, че за тази цел страната има нужда от външна помощ и знам, че много от държавите-членки на ЕС са готови да я осигурят. Необходима е и политическа воля, защото иначе хората губят доверие в системата на управление и това засяга всички аспекти на живота. Чуждите инвеститори също губят доверие и не е изненада, че в момента е налице спад на чуждестранните инвестиции.“

Според Орден е необходимо национално единство за справяне с проблемите. Политическите партии в България трябва повече да работят заедно, за да могат да преодолеят сериозните слабости, категоричен е той

.

Поредна лъжа на Цветанов, разобличена от в. “Капитал”

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

Вестник “Капитал” разобличи още едно лъжливо обвинение на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда.
„Попитайте Лазар Груев каква е присъдата на Върховния касационен съд за задържания в община Димитровград за трафик на 26 кг хероин…. Кое налага да му махнеш глобата и да намалиш тази присъда драстично?“ – това каза последния петък Цветанов, внушавайки, че заловеният Тихомир Тилев е оневинен от върховните съдии. Той е издирван за трафик на 26 кг хероин, твърди Цветанов. На първа инстанция в съда в Хасково е осъден на 10 години лишаване от свобода и 100 000 лв. глоба. На втора инстанция в Пловдивския апелативен съд – 10 години лишаване от свобода, 100 000 лв. глоба. А според Цветанов Върховният касационен съд (ВКС) му е намалил присъдата.
И неговият шеф Лазар Груев е трябвало да обясни „това толериране на подобни лица от организираната престъпност.“

”Капитал” обаче разкрива, че казаното от Цветанов не отговаря на истината (виж тук).
Първо – заловеният е помагач, а не пряк трафикант. Второ – става дума за 23 кг., а не за 26 кг., което може да се приеме като грешка, макар да е недопустимо за толкова отговорно изказване на вътрешен министър. Следващото твърдение обаче за върховните съдии въобще не е вярно. Хасковският окръжен съд действително е осъдил Тилев на 10 г. затвор и 100 хил. лв. глоба. за контрабанда и 3 г. лишаване от свобода и 10 хил. лв. глоба за държането на хероина.
Впоследствие, Пловдивският апелативен съд оставя в сила присъдата от 10 години и 100 хил. лв. глоба, но отменя присъдата на първата инстанция в частта за държане на наркотици и я намалява от три години на две години и половина и отменя глобата от 10 хил. лв. Това намаление няма никакво значение, защото и в двата случая щеше да бъде наложено общо наказание от десет години.
С решение от май, ВКС потвърждава изцяло присъдата на Пловдивския апелативен съд. Срещу присъдата на пловдивския съд няма протест от прокуратурата, че да има основание ВКС да преразгледа присъдата и да увеличи наказанието. Нито го е намалил, още по-малко драстично, както казва Цветанов.
Излиза, че Цветанов лъже. Пуска пореден балон – ние ги хващаме, те ги пускат.

”Позицията, която заема Цветан Цветанов – на вицепремиер и министър на вътрешните работи най-малкото налага той да не заблужава обществото с разпространяване на невярна информаця”, пише “Капитал”. Той нарушава два основни принципа – за върховенството на закона и за разделението на властите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.