В десетката: Цветан Цветанов и правото

Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: БТА

След като Цветан Цветанов с крайно непремерените си и неподхождащи за един вицепремиер и министър на вътрешните работи публични изказвания, предизвика проверки от международната асоциация на съдиите и юридическият отдел на ООН които остро разкритикуваха неговото поведение и предизвикаха широк международен отзвук, и така урони международният престиж на България.

След като Цветан Цветанов се опита да забрани на адвокатите да говорят пред медиите защото му противоречали и така го злепоставяли.

След като Цветан Цветанов въведе порочната практика да не допуска адвокати при полицейския арест и всячески да пречи на защитата на обвиняемите, която иначе е гарантирана от конституцията и законите в България. А неговите подчинени от МВР вместо да прочетат правата на задържаните, както е във всяка една правова държава заплашват с насилие арестантите и после най-нагло се хвалят с това чрез пресцентъра на МВР.

След като Цветан Цветанов превърна МВР в търговска фирма на която трябва да плащаш „дарения“ за да ти свърши полицията някаква работа, или да плащаш „дарения“ за да си затвори полицията очите за някои работи. Независимо, че МВР е най-облагодетелстваната институция в държавата и данъкоплатците плащат чрез данъците си над един милиард лева за същото това МВР което после го изнудва за „дарения“.

След като Цветан Цветанов си позволява да оправдава полицейското насилие с крайно абсурдни аргументи и така да поощрява полицейското насилие вместо да вземе някакви мерки срещу това крайно опасно явление. А самото полицейско насилие рязко се увеличи и започна да взема епидемични размери.

След като с прибързаните си и непрофесионални действия, и в името на собственият си ПР настрои цялото лекарско съсловие срещу себе си, като от трибуната на народното събрание предварително, преди да е завършило разследването обяви лекарите от Горна Оряховица за престъпници. По-късно експертизата категорично го опроверга, но навика на Цветан Цветанов да решава и публично да обявява вместо съда кой е престъпник и кой не си остана.

След като заедно с прокуратурата, МВР доведе подслушването и следенето на електронните комуникации на гражданите до неподозирани върхове, далече надхвърлящи всякакви разумни граници, като всяко трето подслушване заобикаля съдебният контрол.

Сега Цветан Цветанов обвини адвокатите, че „вземат хонорарите си от престъпници“. Не г-н вицепремиер, адвокатите взимат хонорари от обвиняеми и заподозрени за да ги защитават в съда, това е работата на адвокатите, това е тяхното задължение по конституция и според елементарната логика на съвременното право.

Вие, г-н Цветан Цветанов, сте юридически неграмотен. Вие, г-н Цветан Цветанов, си нямате и най-малка представа какво представлява и как функционира една правова държава. От вашите изказвания, г-н Цветан Цветанов, лъха на сталинизъм.

От блога на Кирил Кирилов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.