Скандалът с Борисов му накриви шапката. Засега

Ще помогнат ли “Шоуто на Слави” и вестниците на политика с най-висок рейтинг

boiko_borisov_football.jpgКметът на София Бойко Борисов се появи като водещ на “Шоуто на Слави” същия ден, в който медиите гръмнаха, че американско списание го обвинява във връзки с мафията.
Дали появяването му е съвпадение или нарочен приятелски ход на Слави Трифонов е без значение. Режисьорите на предаването създадоха мелодраматични сцени, показвайки разчувствания Борисов по време на изпълнение на любима негова песен, редуващи се с портрети в близък план на гледащата го влюбено банкерка Цветелина Бориславова. (Другарката в живота на Борисов, е шеф на СИБанк, наследила на този пост ресторантьора Славчо Христов, който пък беше приближен на Иван Костов).
С малки изключения вестниците също се опитваха да оневиняват Борисов дори с начина на поднасяне на информацията. Очевидно политикът с най-висок рейтинг не е нещо, което можеш да наплюеш ей така.
В шоуто Борисов води дълъг и скучен разговор със скучни политици, сред които Анастасия Мозер, и се опита да коментира спокойно обвиненията, които според него идват от десни политици.

По-рано през деня ги нарече 100% лъжа, а пресцентърът на президента Първанов съобщи, че статията е “откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България”. Вътрешният министър Румен Петков и говорителят на БСП Александър Найденов също оправдаха Борисов по подобен начин, но с известна многозначителност, която издаваше злорадство към политическия им конкурент. Именно от средите на БСП неведнъж са пускани намеци, че по времето на Борисов са станали най-много неразкрити убийства.
Но, както и да го погледнеш, авторитетно американско списание казва следното: ”Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, показва секретен анализ на рисковете в страната, поръчан от частна банка.”
(Цялата статия на български виж тук, оригиналът на английски тук)
Такова обвинение няма как да се омаловажи с едно махане на ръка – остави ги, пишат глупости.
Твърдите фенове на Борисов въобще няма да им обърнат внимание. Антиамериканците, които смятат, че от САЩ идват само злини и лъжи, ще симпатизират на Борисов.
Десните на Костов вече скочиха възбудени след скандала да искат прокурорски разследвания и т. н. Но едва ли ще има нещо повече от това.
Остава обаче един проблем. Очевидно е, че критиците на Буш използват всякакви аргументи срещу него. Статията в сп. “Конгрешънъл куотърли” е на критици на администрацията на Буш и в този смисъл Борисов донякъде е жертва на американските политически борби.
По подобен начин преди 2 години американската публицистка Мойрийн Даут в свой злобен коментар срещу Буш в “Ню Йорк таймс” (“Новите съюзници на Буш”) обиди България. Тогава скочиха възмутени българи у нас и зад океана.
Сега става дума не за обиди, а за обвинения към конкретен политик, за когото в статията не са дадени доказателства. Но тезата за връзки на Борисов с групировката СИК, за близостта му с един от нейните лидери Румен Николов-Пашата (с когото е имал обща фирма) не е новост у нас. Това са дълго коментирани стари твърдения, първоначално разпространявани апокрифно, пускани по кутиите на депутатите в парламента, после в интернет и т. н. Както казва сам авторът на статията Джеф Стайн, нещата в нея не са новост за българите, а за Америка.
Новото в статията в американското списание все пак е, че свързва директно Борисов с над 30 неразкрити убийства (цифрата е разширена до 150 според данни на европейски разследващи), които са извършени при разчистване на сметки между мафиотски групировки. Борисов подкрепял едната групировка, за да разчисти конкурентите си, внушава статията.
Петното е лепнато и макар тук да не му обръщат внимание, то си остава петно. След 2 години администрацията в Белия дом ще се смени и тогава там ще влязат критиците на Буш. След 2 години Борисов ще претендира да бъде премиер или поне член на управляваща коалиция. Отношението към него в някои среди на американската администрация няма да е никак хубаво. Това ще се отрази на България.
В интерес на истината Борисов като главен секретар наистина е бил харесван от ФБР, Сикрет сървиз, Службата по борба с наркотиците на САЩ и др. Просто защото те го сравняват със своите партньори от Латинска Америка, с които имат огромни проблеми. Там американските агенти са предавани на всяка крачка, убивани, опитите на щатските служби да направят каквото и да е срещат негласна съпротива, предателства, продаване на информация и т. н. неща познати от филмите. Тук Борисов им е оказал пълно сътрудничество, на което те няма как да не са благодарни. Борисов трябва съща да им е благодарен – защото разкритите печатници на пари, заловените наркоканали и др. бяха все с информация от службите на САЩ и Европа. Което не пречеше после Борисов да се пъчи с успехи.
Скандалът с американската статия ще позатихне без да засегне много рейтинга на Борисов в близко бъдеще, но занапред ще остави трайни негативи върху него.
Българските медии отразиха случая така, че е очевидно кой на кого симпатизира в политическия спектър. Ето линковете:

„Медиапул
„Дневник1
„Дневник2
„Сега
„Новинар“
„Стандарт“

“Труд” и “24 часа” не публикуват пълните си статии в своите интернет страници, но и по кратките текстове си личи, че традиционно симпатизират на Борисов. „24 часа“ публикува голямо интервю с автора на статията Джеф Стайн, който казва, че не е използвал никаква информация от български източници, а статията се основава на доклад на швейцарска банка за българските условия за бизнес, правен от американци.
“24 часа”

“Труд”

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.