Стоичков и Бойко ще ни строят нови 3 стадиона. За своя джоб или за кого?

Христо Стоичков доведe в София испански архитекти, които представиха вече изработени (!) проекти за 3 стадиона в България, на стойност 450 млн. евро. На представянето присъстваха премиерът Борисов, министрите на спорта Нейков и на строителството Плевнелиев. И, както можеше да се очаква, Бойко обеща правителството да подкрепи проектите.

Е, как така? Не трябва ли конкурс, ако държавата ще строи стадиони? Ама понеже Стоичков приятел, довел най-добрите, ще подкрепим.

Това правителство съвсем го удари през просото. Навремето настъпи рев, че правителството на Симеон подписа договор за магистрала “Тракия” с португалско-български консорциум, с 49% българско държавно участие. Било далавера, били приятели на царя, било скъпо и т. н. Държавата въобще нямаше да инвестира пари в онова строителство. Ангажиментът й беше да гарантира възвръщането на инвестицията, ако няма достатъчно приходи от магистралата. И това беше оценено като корупция. Сега – мълчание.

Борисов се самозабрави от пълната безкритичност на медиите.

Кой ще възвръща инвестицията от тия стадиони? Защо държавата ще ги подкрепя? И тия архитекти, дето ги води Стоичков, на кого са приятели?  Цената на тия три стадиона ще надхвърли милиард лева със сигурност. За това ли ще разпределя бюджета премиерът? Това ли е първата нужда на България?

Бойко, докато беше още кмет, заедно с главния архитект на София Диков обяви, че ще местят националния стадион “Васил Левски”. Стадион току що ремонтиран, стадион, който не може да се напълни и на международни мачове. Само на някой рок концерт веднъж годишно. И тия благодетели щели да го местят. Да ни вземат парите и с тях да построят нов. В центъра пречел, ставали задръствания при мачове. А не е ли по-близо до ума да оправят транспорта, вместо да местят стадиона?

За какво е целият зор на Стоичков и на Борисов да строят стадиони? Близо е до ума, че при такива обекти се дават комисиони на посредници, на хора, които са уредили сделките – и от архитекти, и от инвеститори. Хеле пък как приятелски строителни фирми ще имат работа за 5 години и ще дават на свой ред отбив по сметките на благодетелите си.

Това е цялата работа със стадионите. Те и сега съществуващите не могат да се напълнят на нито един мач от вътрешното първенство, а тия щели да ни строят още 3 стадиона. И се пишат големи благодетели на народа. А защо не могат да се напълнят стадионите, е очевидно – пак същия приятелски кръг на сикаджии и прочее собственици на футболни клубове, са превърнали първенствата в черно тото и нагласени мачове.

И наглеците ще ни изпразват джобовете с нови стадиони и ще искат да им благодарим.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.