Уморената рубла

в. Новая газета

Руската икономика е уморена. Също както корабът „Булгария“ се уморил да подава сигнали за бедствие. Не може да се каже, че те изобщо не се забелязват, но нищо не се променя. Нито модернизация, нито иновации и все така се залага на петрола или по-точно на поскъпването му. Ако обаче повишението на цената на черното злато се забави, то заложеното ще бъде изгубено и ще ни доведе до прага на девалвацията на рублата. Това вече не е толкова икономическо събитие, колкото политическо.

Може да ни се струва, че всичко е точно обратното. На „тяхната“ маса е доминото на дефолтите. Републиканците изтръгват от администрацията на (Барак) Обама отстъпки, които вероятно са свързани не само с бюджетната политика и ограничаването на обема на дълга. Европа отдавна я тресе, а епицентърът постоянно се разширява – от Гърция, която ще спасяват вече не за първи път, до Италия, спирайки се по потя в Ирландия, Португалия и Испания. В Русия обаче всичко е спокойно, като на Шипка.

Любопитно е, че между долара и еврото, въпреки всичко, няма никакви особени акробатики. Резките колебания не са изгодни никому и поради тази причина има взаимно балансиране на рисковете, макар че перспективите на еврото пораждат по-голямо безпокойство.

Друго нещо е рублата. От средите на експертите се чуват предупреждения: търговският, а заедно с него и платежният баланс се развиват така, че на хоризонта се задава девалвация или с други думи бързо и значително (не по-малко от 20%) понижение на курса на рублата спрямо световните валути. Нека да припомня, че по време на кризата през 2008 година курсът на долара за няколко месеца се промени с 23,13 рубли до 36,43 рубли или близо 1,6 пъти. За същото време еврото поскъпна 1,4 пъти.

Този път за всичко е виновен вносът. През второто тримесечие на 2011 година нарастването му достигна 43 % до 83 милиарда долара, което превишава равнището му преди кризата (експортът нарасна с 38,5 %). „Ако миналогодишното увеличение на вноса можеше да се обясни с отложеното търсене заради икономическата криза и ниската основа на 2009 година, то сега основна причина за растежа вероятно преди всичко е оживлението в банковото кредитиране и поведението на населението (което разбра, че лихвите по депозитите силно изостават от инфлацията и предпочита сега чуждестранни марки и стоки с трайна употреба). Според наши оценки през текущата година вносът може да достигне 345 -350 милиарда долара (нарастване с 39 – 41 %), а това отново ни кара да се замислим за устойчивостта на платежния баланс“, отбелязват авторите на изследване.

В резултат положителното салдо по текущите сметки през второто тримесечие на 2011 година спадна до близо 1% от 4,8 % в края на 2010 година. Целият проблем е в това дали статистиката за второто тримесечие ще бъде изключение или правило. Ако приемем, че става дума за продължителна тенденция, сега е времето да си спомним следното: и през 1998, и 2008 година курсът на рублата спадаше, когато салдото по текущите сметки трайно се понижаваше под 1 – 2 % от брутния вътрешен продукт. Следователно, ако нищо не се промени, то същата ситуация ще се възпроизведе и през второто тримесечие на 2012 година, точно когато ще се проведат изборите и в длъжност ще встъпи новият президент.

Поскъпването на петрола може да ни защити от девалвация, но нестабилността на световната икономика и вероятното поскъпване на долара спрямо еврото не вещаят подобно развитие. Разполагаме и с немалки международни валутни резерви. Принципно важно е обаче, че и поскъпването на петрола (ако ни огрее), и използването на резервите само ще отложат във времето, но няма да премахнат заплахата. Фактът, че с изводите на експертите принципно са съгласни хората от министерството на икономическото развитие потвърждава сериозността на положението.

Разликата е в сроковете. Заместник-министърът Андрей Клепач през юни 2011 година на Руския икономически и финансов форум в Страсбург прогнозира, че ще достигнем отрицателно салдо по текущите сметки „през 2013 – 2014 година“. Той добре помни, че „през предходните две години, когато ние се бяхме насочили към този рубеж (1998 и 2008 – бел. автора) в крайна сметка имаше значителна девалвация на рублата“. Очевидно до изборите през март 2012 година рублата, каквото и да става, ще се държи като Брестката крепост (първата крепост, която поема удара при нападението на Германия срещу СССР през 1941 година и удържа позиции цял месец – бел. прев.).

След това – мълчание. По същество въпросът не е кога именно ще настъпи девалвацията – дали през 2012, 2013 или 2014 година, въпреки всички, ние трябва да бъдем готови за такова развитие. Принципно важно е, че тя е неизбежно следствие от сегашния модел на кономическото развитие и водената политика. А да бъдат сменени те е много по-трудно, отколкото да се задейства поредният цикъл на девалвация на рублата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.