Какво пише за България в манифеста си норвежкият масов убиец

Масовият убиец Брейвик в масонски одежди. Снимка от профила му във Фейсбук

„Повечето от потиснатите балкански нации (сърби, гърци, румънци и българи) са източноправославни християни – като руснаците. Това не съвпада с британския интерес. По този начин Великобритания се обвързва с Турция и създава мита за мюсюлманската толерантност“, пише в своя манифест от 1500 страници на английски норвежкият екстремист Андерш Беринг, който уби 76 души и рани поне 90 в Осло.

Той споменава България в контекста на османското владичество и проникването на исляма в Европа в своя манифест, озаглавен „2083 – Европейска декларация на независимостта“. България е спомената в частта, наречена „Джихадът в модерната епоха“. В нея Брейвик описва действията на „Ислямската империя, тогава управлявана от османските турци“.

„Когато турците са режели главите, изнасилвали са жените и са крали децата на християните от Балканите – британците са нямали нищо против това – това е било израз на толерантност… Дотогава, докато руснаците не придобият влияние на Балканите“, пише Беринг, изследвайки отношенията между Великобритания и Русия през ХІХ в. и обяснява, че мястото, където се пресичат интересите на двете „суперсили“, е Балканският полуостров.

„В края на ХІХ век напрежението в европейските субекти на империята излиза наяве, когато османското правителство избива 30 000 българи през 1876 г., както се твърди заради въстание срещу османското господство. След западната намеса, която води до независимостта на България, османското правителство и мюсюлманските му субекти са все по-загрижени за други немюсюлмански групи, които търсят независимост.“

До момента за екстремиста масов убиец се изясни, че е бил масон, поклонник на рицарите и кръстоносните походи, изповядва крайнодесни политически възгледи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.