Какво мъти МВР около убийството на Яна?

Арестуваха двама за убийството на Яна в парка. След шумни обвинения се оказа, че вторият арестуван не бил виновен. А дали и първият е убиецът?

Както в e-vestnik писахме, нищо чудно полицията да арестува някого и да го обвини, за да рапортува, че е заловила извършителя. Ама дали е той…

МВР мълча 6 дни за убийството и когато се надигна недоволство, зам.-шефът на СДВР даде пресконференция и каза, че вестниците пишат глупости, а полицията до момента не е давала никаква информация. А защо не е давала, не поясни. Това всъщност е безобразие – да не съобщиш нищо за убийство, което вълнува цяла София и България. И някакъв полицейски шеф едва ли не ни се кара, че говорим глупости.

С новината, че е арестуван и вторият заподозрян, вътрешният министър Цветанов съобщи още една важна новина: “Извършват се процесуално-следствени действия”. Цветанов е крачещ паметник на безсмисления соц-бюрократичен стил, който казваше нищо по сложен начин. И който милиционерските среди развиват успешно в демократични времена.

“Извършват се действия” е като “крача с ходене” или нещо подобно. Но като му сложиш едно респектиращо “процесуално-следствени”, става супер. Изказване на министър на вътрешните работи, та дрънка. Отвсякъде.

Какво се крие зад това? Досега полицията е съобщила, че са намерени по трупа на Яна няколко косъма от единия обвинен. Ами ако само са се прегръщали с Яна и после са се разделили?

Полицията шумно се похвали, че и вторият е заловен. Наричат заловен човек, който пристига на летището с редовен полет от Истанбул. Ами той, ако е убиецът, щеше ли да се върне? МВР побърза да каже, че бил криминално проявен – регистриран за нанасяне на лека телесна повреда през 2008 г. Любимите регистрации на МВР. Кога някой ще започне да регистрира полицаите, които нанасят не леки, ами тежки и средни телесни повреди (виж един случай тук)?

Цветанов важно заяви, че този е избягал в Турция и това доказва вината му (!). Имало и „безспорни доказателства“. Двамата арестувани действали в съучастие. После прокурорите казаха, че няма съучастие и няма доказателства вторият да е убиецът. Тоест Цветанов си обвинява и си плямпа както си иска.

Сега полицията здраво стиска първия арестуван, дано пусне доказателства. И май разчита на добрите соц милиционерски номера – да го притиснем, той ще си признае. По времето на соца така съдеха – със самопризнания, направени без адвокат, с бой и заплахи, тормоз. Затова сега адвокатите толкава пречат  на Цветанов.

Дано полицаите наистина да са хванали убиеца. Дано да намерят достатъчно доказателства за пред съда. Защото, ако просто докладват като отличници, че са го заловили, истинският убиец ходи на свобода.

Проблемът е, че Цветанов превърна полицейската работа в политика. Той подменя борбата с престъпността с обвинения към съда, с видео репортажи от акции и рапорти как някой престъпник е арестуван, пък той се оказва, че не е престъпник и т. н.

Затова всеки нормален човек вече гледа действията на полицията със съмнения.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.