Нещо ни будалкат с Вальо Нафтата

Няколко възможни обяснения за изненадващия ход на Ваньо Танов срещу „Лукойл“

Валентин Златев, Бойко Борисов и Ваньо Танов. Снимки: Булфото, сайт на ГЕРБ

Отнетият лиценз за данъчни складове на „Лукойл“ беше изненадващ ход, независимо че шефът на митницата Танов неотдавна лично предупреди как това може да се случи. Без такъв лиценз на практика най-голямата петролна рафинерия в България не може да произвежда и продава (на едро) горива, но мярката не засяга бензиностанциите в търговската верига на „Лукойл“.

Новината направо хвърли бомба, интернет форумите загряха от коментари. На мнозина не им се вярва, че някой се е изправил срещу компанията монополист. Още повече, че не толкова отдавна премиерът Борисов защити „Лукойл“ и Златев в спора му с икономическия министър Трайков и заяви, че петролният монополист е най-големият данъкоплатец и бюджетът ще закъса, ако той излезе например в ремонт за няколко месеца.

Оказва се, че е отличникът “Лукойл”, който се хвали как от години иска да е под контрол търговията с горива, няма монтирани измервателни уреди, както изисква законът и наредба на финансовото министерство. Монополистът на петролния пазар се оказва нагъл и не спазва наредбите. Тоест – Ваньо Танов е изпълнил закона.

Дали е толкова проста ситуацията?

Тези уреди представляват броячи, камери и нещо като водомери на всички места, където тече акцизна стока – алкохол, горива и др. И са обвързани със строг всекидневен отчет, което усложни живота например на малките винарски изби. Уредите бяха проблем за тях и излишно бреме за повечето, защото те нямат инсталации за високоалкохолни напитки, а виното е без акциз. Въпреки това бяха задължени, а някои по-дребни имаха трудности дори да извадят по 10-15 хиляди лева да монтират уредите. И се оказва,че те са си монтирали такива уреди, а голяма петролна компания като “Лукойл” – не навсякъде из терминалите и цеховете. Тя със сигурност има пари да си ги сложи. И нейните течности със сигурност са акцизни – от суровината до крайните продукти.

Отнемането на лиценза означава, че „Лукойл“ трябва веднага да плати акциз за всичкия петрол и горива в складовете си. Това може да означава стотина милиона лева (освен ако повечето не са прехвърлени в търговската верига). Така или иначе – този акциз ли ще им струва повече или уредите? Очевидно съпротивата „Лукойл“ да не слага уреди има по-дълбоки причини. Някои предполагат, че се върти някаква далавера с горива, която ще излезе наяве, като се сложат уреди. Те едва ли са проблем – Танов и без друго вкара хора да проверяват и наблюдават всеки ден складовете на „Лукойл“.

По-скоро тук има някаква игра.

Какво следва? Валентин Златев е приятел на премиера. Знае се отдавна. Държи се нагло, като руски генерал-губернатор на България. Консултант е по проекта АЕЦ “Белене” на руската страна. Неотдавна нахока министъра Трайков, като разпрати подигравателно писмо до медиите с въпрос знае ли той да смята. Поводът беше, когато Трайков се пошегува, че щом Златев се оплаква, че рафинерията работи на загуба и е толкова губещо това производство, държавата с удоволствие ще си я вземе обратно.

Наистина е нагло да твърдиш, че единствената, монополна петролна рафинерия в България работела на загуба.

Това е рафинерията, която не купува петрол от Близкия изток, а си доставя най-евтиния и нискокачествен уралски петрол от собствени добивни петролни инсталации и кладенци, прави по-некачествено гориво от европейското поради по-старата си техника, работи в държава с най-ниски заплати на работници и най-нисък акциз от страните в ЕС, а продава бензина и дизела на същите цени като в Европа, че и по-скъпо от някои страни там.

Да не би Бойко и Вальо, които заедно ходеха на лов с президента Първанов, да са се скарали? Да не би Вальо да е ядосал Бойко че много лъже на карти – както сам разказа премиерът за него в интервюто си в „Труд“ за рождения си ден (виж тук извадка).

Излиза, че Мишо Бирата, лека му пръст, е по-близък на премиера. На него му беше обещал да не го закача и ходатайстваше пред Танов, както се чу в оня запис от телефонен разговор. А за приятеля си Вальо Нафтата не ходатайства?

Наивен е, който смята, че Танов не е попитал поне 32 пъти премиера и поне 16 пъти министър Дянков, преди да отнеме лиценза на “Лукойл”. Всичко е станало с благословията на Борисов. Това може да означава няколко неща. Първо, че той повежда война с “Лукойл” и Златев, и част от руските кланове, седящи зад тях, може би с помощта на други руски интереси, например на Путин и други олигарси. Борисов едва ли ще се осмели да създава проблеми, ако няма подкрепа отнякъде. Това обаче е по-скоро заблуда.

Начинът, по който Златев съобщи пред журналисти, че е изненадан и рафинерията спира работа, подсказва, че не е изненадан, ами има някакъв цирк. Че то даже и Танов ги предупреди преди 10-ина дни. „Ние сме законопосулушни“, каза Златев. Ръководството на нефтохима – рафинерията в Бургас – съобщиха на сайта си на 22 юли, петък, че очакват отсрочка за монтиране на уредите до края на годината (виж тук).

“Лукойл” е голям рекламодател на вестниците и в тях не е писано, но сред наблюдателите е добре известно, че от някакви кръгове в „Лукойл“ в Русия има недоверие към Златев, съмнения за далавери и е имало опити да го проверяват и да го сменят. „Лукойл – Нефтохим Бургас“ си има отделно ръководство, Златев не е шеф там, а на „Лукойл България“, която е дистрибутор на горивата от рафинерията и включва веригата бензиностанции.

Друга възможност е Борисов и Златев в комбина да разиграват някакви номера срещу “Лукойл” – Русия, пак в интерес на едни руски олигархични кръгове срещу други. Няма как двамата да не са обсъждали още преди месеци тия измервателни уреди и да са си обяснявали взаимно всичко за тях.

Има още нещо, което е най-вероятно – запечатани са складовете на рафинерията, но не и на търговската верига на „Лукойл“ с бензиностанциите. Техните складове са пълни с гориво, сега е сезонът на отпуските. Цената отпускарски е силно повишена, бензинът сега у нас струва толкова, колкото беше при рекордната цена на петрола от над 150 долара за барел. Със сигурност след това отнемане на лиценза цените ще се повишат още. Дори „Лукойл“ може да спечели от това, а до 1-2 месеца проблемът с лиценза ще бъде решен.

По подобен начин, когато се споразумяха правителството и „Лукойл“ за временно замразяване на цените, компанията пак спечели, защото замразиха цените на дребно, а на едро – не. Така „Лукойл“ продаваше с повишени цени на едро на другите вериги, а на своите бензиностанции продаваше по-евтино от тях с няколко стотинки и спечели от това. Тогава някои оцениха това споразумение на правителството като нелоялна конкуренция.

Същевременно, както и тогава, народът се радва, че Бойко действа с твърда ръка и не прави изключения за приятели като Вальо Нафтата. Един коментатор във форумите в интернет беше дал такова шеговито обяснение за ситуацията:

„Ще си починем една седмица, ще вдигнем цената на горивото, пък и за Боко няколко пункта към рейтинга – мислеше си Златевчето и доволно потриваше ръце.“

Точно такова тълкувание даде и бившият премиер Станишев, който трудно може да бъде упрекнат в неприязън към руските фирми в България. Той каза, че всичко е добре подготвен театър между двамата приятели Борисов и Златев, и че по това време на годината рафинерията излиза в планов ремонт, и предварително е произвела нужното количество горива.

Полека лека истината ще се разбере. Както казват руснаците: „Ще поживеем, ще видим“.

Цените поне няма как да се скрият.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.