Девойки с високи токчета агитират за Путин

в. Гардиън

Женската „Армия на Путин“. Снимка: мойгород

Те се разхождаха нервно в петък вечерта с обувки с високи токчета и с розови тениски с лика на техния герой – Владимир Путин. Запознайте се с момичетата от Армията на Путин, новата група, чиято цел е да върне техния човек в Кремъл. Около 20 тийнейджърки, част от тези жени-воини на Путин, се събраха в петък на площад „Пушкин“ в центъра на Москва в най-оживения час, скандирайки името му и пеейки хита от 2006 г. „Мъж като Путин“.

Това стана по-малко от седмица след като група, организирала се в руска социална мрежа, разпространи разкрепостено видео, призоваващо младите, умни и красиви момичета да се присъединят към нейните редици и да подкрепят Путин за президент, като разкъсат блузките си. Тази провокация съживи дебата за потенциалното връщане на Путин в Кремъл.

В Русия, където парламентарните избори ще се състоят след по-малко от пет месеца, а президентският вот е насрочен за март, този вариант на предизборна кампания направо се развихри. Освен създадените в социалните мрежи движения в подкрепа на Путин, миналата седмица друго движение, нарекло се „Аз наистина харесвам Путин“, организира колективно миене на коли само руско производство. Но иначе цялото внимание е насочено върху Общоруския народен фронт, разнородна група, създадена от Путин през май.

Дори неговите членове трудно могат да дефинират целите на тази група. Анализатори я описват като средство за промяна на все по-непопулярната партия на Путин Единна Русия. Общоруският народен фронт не е регистриран и не попада под тежестта на закона. Но това означава и че неговите членове не могат да се кандидатират за изборите, без да са обвързали първо с Единна Русия. „Това не е организация,“ казва Кирил Шитов, влиятелен депутат от Единна Русия и лидер на нейното младежко крило Млада гвардия. „Това е трибуна за диалог“, допълва той.

Според анализаторите фронтът е директната връзка на Путин с гласоподавателите. Два месеца след създаването му той вече наброява стотици синдикати и социални организации, както и много селяни. Гигантът в стоманодобива Северстал обяви, че неговият синдикат, наброяващ над 20 000 членове, се е присъединил към фронта миналата седмица. Руските железници, в които работят над 1 милион души, се присъединиха миналия месец, заедно с 415 000 служители на руските пощи. Банковият и медиен магнат Александър Лебедев също стана част от фронта, чрез своето движение за борба с корупцията Наш капитал.

Миналата седмица фронтът започна едномесечна поредица от „първични избори“ в сътрудничество с Единна Русия, за да реши кои кандидати да излъчи за парламентарните избори през декември. Шитов отрича фронтът да е средство за преобразяването на Единна Русия, подкрепата за която намаля заради корупцията и икономическата стагнация. „Човек променя нещо, когато то в досегашния му вид стане непопулярно. Единна Русия е силна и добре позната“, уверява той.

Но в действителност популярността й, както и тази на Путин спада. Ново допитване на центъра Левада показа, че одобрението за Путин е намаляло до 68 процента, което го поставя зад други руски политици, сред които и президента Дмитрий Медведев. Това е и далеч от 80-процентовата подкрепа, на която се радваше премиерът в началото на 2010 г. и от 77-те процента от миналия юли. В допитването на Левада 31 процента от анкетираните казаха, че не одобряват работата на Путин.

Групи като Армията на Путин и Аз наистина харесвам Путин целят да увеличат популярността на премиера сред младите, смята Николай Петров, анализатор от московския център Карнеги. Никита Боровиков, лидерът на кремълската младежка група Наши, казва, че тя няма нищо общо Армията на Путин и Аз наистина харесвам Путин.

Процъфтяването на фронта на Путин обаче настъпва в момент, когато членовете на руския елит започват да обявяват официално предпочитанията си за президент, въпреки че Путин и Медведев продължават да твърдят, че заедно ще решат кой от двамата ще се кандидатира на президентските избори догодина.

Игор Комаров, шефът на Автоваз, най-големия руски автомобилопроизводител, заяви миналата сряда, че предпочита Путин да се кандидатира за президент и нарече това най-реалистичния вариант, разчупвайки по този начин табуто да се пази мълчание по въпроса и навеждайки на мисълта, че решението вече е взето.

Според Николай Петров „дори и президентът да не е Путин, той ще бъде човек на Путин. Някой, който е много по-слаб от Путин, а не Медведев. Защото Медведев вече изигра положителната си роля, като подобри имиджа на Русия. Но по-нататък тези думи трябва да се изразят в действия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.