Странни атентати срещу ирански ядрени учени

Политком.ру

Строящата се АЕЦ в Бушер в Югозападен Иран е едно от местата, които предизвикват тревогите на международната общност с възможното разработване на ядрена бомба. Снимка: белона.ру

В Близкия и Средния изток може да избухне нов регионален конфликт – за тази опасност напомня едно мистериозно убийство в източен квартал на Техеран. Престъпници с мотоциклети разстреляха 35-годишния ирански учен Дариуш Резаи Неджад в събота рано вечерта, когато двамата с жена му пътували към детската градина, за да вземат дъщеря си.

Според съпругата, леко ранена при покушението, един от двамата неизвестни извикал по име мъжа й, който седял зад волана, и щом той обърнал глава, престъпникът стрелял. Различни данни свързват убития било с ядрените разработки на Иран, било с други военни програми на страната.

При все че от Техеран все още пристигат противоречиви съобщения за личността на жертвата – например, че всъщност не ставало дума за важен учен, в неделя случаят бе подробно обсъден от иранския парламент. Депутатите повдигнаха и друг важен въпрос – за дългоочаквания пуск на атомната централа в Бушехр, изградена от руски специалисти. Макар и далечни на пръв поглед, двете теми излязоха свързани помежду си, тъй като засягат стремително развиващата се ядрена програма на Иран.

В крайна сметка председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви вчера, че убийството е извършено от „американците и ционистите“, сиреч израелците. „Ето още един пример колко ни мразят“, каза той. В същия дух се изказаха и други депутати – обвиниха израелските и американските тайни служби, че „ликвидират иранския научен елит“. Парламентаристите припомниха, че това не е първото убийство от този род.

Серия от подобни терористични атентати имаше примерно през 2010 г. в различни квартали на Техеран. Миналия ноември мотоциклетисти настигнаха колите на двама учени – физици, окачиха на тях взривни устройства и ги задействаха. Един от професорите загина, другият бе тежко ранен.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад обвини за нападенията „Израел и страните от Запада“. Някои наблюдатели още тогава отбелязаха, че престъпленията бяха извършени скоро след първото зареждане с гориво на реактор от АЕЦ Бушехр. Това бе важна стъпка от подготовката на централата за работа. Предвидено бе месеци след това АЕЦ да заработи в пълен обем и да бъде включена в енергийните мрежи на страната, но пускът незнайно защо все още се отлага.

Ето че виждаме странно съвпадение и сега. Иранците настояват пред руските си колеги централата да бъде пусната официално още в началото на август. Но се опасяват, че както е ставало през миналите месеци, нещо може да попречи – съмнения в сигурността или някакви технически повреди. И точно сега в столицата отново убиват човек, участвал в ядрени изследвания.

Техеран е убеден, че в света има сили, желаещи да осуетят и развитието на иранската ядрена програма, и реалния пуск на Бушехр. Защото макар централата да е предназначена само за мирни цели и да я контролира МААЕ, не е тайна, че някои политици в Израел, САЩ и в редица арабски държави я разглеждат като заплаха за регионалната сигурност.

Иранците неведнъж са изказвали подозрения, че Москва съзнателно протака пуска на Бушехр, като се позовава на появили се технически затруднения, но всъщност заради политически натиск от страна на свои западни съюзници. Този път Москва и Техеран също нямат стопроцентово доверие помежду си. Всяка от страните намеква, че виновник за закъснението на строежа са партньорите й отсреща.

Показателни са острите думи, изречени в неделя от Хосейн Ебрахими, заместник-председател на парламентарната комисия по националната сигурност и външните работи. „Ислямската република няма повече да търпи никакви двусмислености и никакви оправдания за забавеното пускане на Бушехр“, каза той – явно в отговор на изявлението, направено два дни преди това от говорителя на руското Външно Александър Лукашевич. В него бе посочено, че днес руските представители „биха желали да получат от иранските си колеги по-точни пожелания кога ще им е по-удобно да стартират проекта“. Дипломатът не спомена точна дата, но отбеляза, че „остава в сила принципната нагласа пускът на АЕЦ в Бушехр да стане през лятото“, може би дори „в най-близко време“.

Руският представител изрази надежда, че „приключването на дългогодишните усилия по проекта за АЕЦ в Бушехр ще бъде оценено от всички като принос към укрепването на режима за ядрено неразпространение“. Обаче израелците например са разтревожени – те възприемат успешното завършване на проекта като показател за постиженията на Иран в ядрената сфера. Още повече че междувременно иранците започнаха този месец да монтират по-модерни и бързодействащи центрофуги в завода в Натанз и обекта „Форду“ край град Кум, където се обогатява уран.

Ако нещата продължат по същия начин, според мнозина експерти Иран за три-четири години ще доближи т. нар. гранично състояние, а после в най-кратки срокове ще може да излезе извън рамките на мирната програма и да създаде ядрено оръжие. Бившият служител на ЦРУ Робърт Беър, работил 20 години в Близкия изток, смята дори, че израелците няма да изчакват и ще нанесат удари срещу ядрени обекти в Иран „може би още през септември“ тази година.

В интервю за радиостанция от САЩ той забеляза, че еврейската държава ще съзре тук и начин да отвлече световното внимание от проблема с Палестина, който може да се изостри през септември, тъй като арабите смятат да поискат от Общото събрание на ООН да признае държавата им за независима.

Американецът впрочем не даде аргументи. Обърна внимание само на изявлението, направено от Меир Даган, бившия шеф на израелската тайна служба „Мосад“. Последният предупреди премиера Бенямин Нетаняху в най-близко време да не нанася удари срещу Иран – нарече ги неефективна и опасна мярка.

Според Даган, иранците ще наближат „граничното състояние“ най-рано към 2015 г. Затова еврейската държава може да изчака с удара срещу Иран и да го нападне само в краен случай: „Ако Израел бъде атакуван или изправен пред незабавна заплаха, тоест дори не тогава, когато ножът опре в гърлото, а щом започне да реже живо месо“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.