Могат ли тайните служби да опазят Европа?

Правда.ру

Снимка: Пресцентър на МВР

Норвежката полиция разпитва Андерш Беринг Брайвик, който се предаде на властите, веднага щом разбра, че е обкръжен и всяка съпротива е безполезна. Междувременно световните медии се опитват да отговорят на въпроса „Защо?“. Как се случи така, че след експлозиите в Осло страната посрещна съвсем неподготвена второто и най-страшно действие на трагедията, отнела живота на 97 души?

Правоохранителните органи смятаха до последния момент, че в атентатите в столицата са замесени ислямски фундаменталисти. Щом проехтяха експлозиите, терористичната организация „Ансар ал Джихад ал Алами“ побърза да поеме отговорността. Внезапното нападение на Брайвик срещу младежкия лагер на остров Ютьоя обаче бе пълна изненада за норвежката полиция и специалните сили.

Андерш Беринг Брайвик кроял почти 20 години планове за „революция“, която да разтърси западния свят и да сложи началото на нова ера без „марксисти“ и „ислямисти“. С неговите странни теории за общественото устройство Брайвик едва ли е напълно вменяем. При все това терористът единак, наричан вече християнски фундаменталист, действал пресметливо и хладнокръвно. Другите престъпници с неуравновесена психика най-често слагат край на живота си, след като убият няколко десетки души, но за разлика от тях Брайвик нямал намерение да умира. В нужния момент хвърлил оръжието и се предал на властите. Ще припомним, че в Норвегия няма смъртно наказание, а максималната присъда е 21 години затвор.

По данни на медиите през март 2011 г. Брайвик все пак бил включен в списъка с подозрителни лица, разработен от норвежките специални служби, но впоследствие подготвял мащабните си атентати, без да събуди подозрения у никого.

Както отбелязват водещите европейски осведомителни агенции, най-много са в момента въпросите към норвежката полиция, неуспяла оперативно да реагира на стрелбата, открита от Брайвик в младежкия лагер на остров Ютьоя. Радио Франс ентернасионал изрежда на сайта си цяла серия от подробности, които издават некомпетентността на норвежките тайни служби, оказали се напълно неподготвени за драматичното развитие на събитията. Както отбелязва радиостанцията, убиецът проникнал на острова без особени усилия.

Малко след взрива в центъра на Осло високият рус мъж застанал на пропускателния пункт за летния университет на Норвежката работническа партия, организиран на остров Ютьоя на 40 километра от столицата. Службата за сигурност пуснала без никакви съмнения човека, облечен с полицейска униформа, който носел две огнестрелни оръжия (документите им се сторили редовни): той заявил, че пристига на мястото във връзка със засилените мерки за сигурност след терористичния акт в Осло – извършен всъщност от него самия, както после се разбра.

По-късно, когато Брайвик започнал хладнокръвно да разстрелва хората, на остров Ютьоя по странно стечение на обстоятелствата нямало нито един полицай или охранител, способен да обуздае убиеца. Престъпникът стрелял на месо час и половина. Официалните власти признават, че специалните сили са пристигнали в младежкия лагер 40 минути след повикването, информира Би Би Си.

Според медиите, норвежката полиция не разполагала нито с бързоходни катери, нито с хеликоптери в околността. Полицаите и антитерористите от отряд „Делта“ пътували до мястото с кола и лодка – не твърде бърза. Доклад, публикуван точно преди трагедията, сочи, че норвежките служби за сигурност не са приемали сериозно възможността за заплаха от страна на крайната десница, пише френският в. „Фигаро“.

С недостатъчно внимание бил следен и интернет, където убиецът току-що бил качил огромен манифест с доста странно съдържание. Полицията проявявала интерес главно към социалните мрежи заради очакваната „радикализация“ на настроенията в света: имало опасения, че социалните мрежи може да провокират „придвижвания“ на терористи от горещите точки на планетата към европейски държави, отбелязва изданието.

Службите бяха пратени по лъжлива следа и от някои публикации в западни медии. Американският в. „Вашингтон пост“ например веднага след атентатите в Осло помести статия, в която за основен заподозрян като организатор на експлозиите в норвежката столица бе посочен либийският лидер Муамар Кадафи . . . Както се казва, коментарите са излишни.

Залавянето на Брайвик и откъсите от неговия политически манифест, публикувани в медиите, предизвикаха голяма суматоха в Европа. Не е изключено престъпникът да има съучастници в чужбина. В манифеста се споменава за среща на някакъв „Европейски военен орден и трибунал“, свикана в Лондон през 2002 г. Освен това се твърди, че „мъченици“ от 80 клетки, действащи в различни страни, се готвели да извършат многобройни атентати из цяла Европа. Скотланд Ярд вече започна разследване, за да установи дали Брайвик е имал съучастници във Великобритания.

Терористичният акт в Норвегия, наречен от премиера Йенс Столтенберг най-чудовищното престъпление от времето на Втората световна война, ни кара още веднъж да се замислим колко е уязвимо за терористичната заплаха цивилизованото западно общество с неговите меки демократични закони. Властите и правоохранителните органи на страната – а също и мнозина експерти, избързали с оценките за атентатите в Осло, буквално проспаха смъртната опасност, убедени, че основната заплаха за Норвегия идва от ислямските фундаменталисти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.