Дали САЩ не са неуправляема страна

в. Монд

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Още от създаването си американската нация систематично е харчела повече, отколкото е печелела, обръщайки се към пазарите и към инвеститорите за финансирането на тази разлика… В действителност, тъй като в течение на десетилетията тези дефицити се натрупват, предвид трескавата разточителност на американците и техните власти, техният Конгрес (независимо коя партия е отговорна за този ненаситен глад) сметнал за нужно, още от 1917 г. да ограничава общата маса на тази задлъжнялост, въпреки че таванът трябвало доста редовно да се вдига, независимо добра или лоша е годината и кой е на власт – републиканци или демократи.

От само себе си се разбира, че при всичките към стотина пъти от 1917 г. насам, когато таван е трябвало да бъде вдиган, съответната опозиция систематично е критикувала със злостна наслада президента и партията, контролираща Белия дом, сякаш похарчените суми и дефицитът не са резултат от лошото управление на предшестващите ги правителства и конгресмени… Така тази дребна политическа игра е наливала на равни интервали вода в мелницата на противниковата партия, която намирала на свой ред удоволствие (както и трябва) в това да заклеймява склонността към разхищение на мнозинство, което щом опразнело касите, започвало да вика за помощ, за да бъде законно упълномощено да осигури издръжката на държавата.

Дори на този фон обаче словесните схватки между републиканци и демократи по повод вдигането на тавана на дълга днес достига кулминацията си, като освен това заплашва съвсем конкретно да доведе до задънена улица с разрушителни последици. Тази законова невъзможност американското правителство да ползва още пари назаем, за да покрие задълженията си, може да се изрази незабавно в исторически срив в кредитния му рейтинг и като връх на всичко – в автоматично повишаване на лихвите, от което ще пострада дребният и среден бизнес и потребителите, които търсят финансиране.

Същественото и предвидимо отстъпление на зелената валута ще упражни силен натиск върху цените на енергията и суровините, имайки предвид, че борсите по цял свят ще се отчетат дори по-големи загуби, отколкото при фалита на „Леман Брадърс“! Накрая, изпадналото в недостиг на средства американско правителство би трябвало да съкрати разходите си с около 40 процента, да извърши масови уволнения и да предизвика рецесия, много по-драматична, отколкото през 2007-2009 г.

Неспособни да се разберат и да направят компромис в интерес на страната и сънародниците си, американските политици, които би трябвало да управляват най-могъщата страна в света, се превръщат също и в негово посмешище. Политическата система на тази страна изглежда на практика неспособна да се справи с финансово положение, което би било толкова пагубно, че днес с право можем да се запитаме дали САЩ не са станали неуправляема страна.

Предвид размера на техния бюджетен дефицит, достигащ 10 процента от брутния им вътрешен продукт, САЩ вече могат да се финансират единствено благодарение на остатъците от репутацията им (станала без съмнение част от миналото) от времето, когато федералната им държава държеше платежоспособността й да е солидна като златото, та дори и повече. Имайки предвид, че никоя империя не е вечна обаче, по-добре би било редуващите се правителства (чиято единствена грижа сякаш е да се отърват от отговорността да постигнат компромис за излизане от бюджетната бъркотия) да се замислят за поуките от британската лира и жестоката загуба на влияние на британската империя.

Зад този очевиден разнобой със сигурност се крие стратегия на двете партии, според която е важно преди да се постигне компромис, да се вдигнат залозите. При все това, ако управляващите наистина искат да възкресят финансите на страната, всяко споразумение трябва задължително да е всеобхватно и надеждно. Сложността на въпроса изключва постигнато набързо споразумение, което ще бъде сурово наказано от пазарите…

При все това повече от вероятно е републиканци и демократи да повишат през идните дни тавана на дълга, макар да можем да се обзаложим, че сделката в последната минута ще се сведе до запълване на пробойните. В резултат трябва да очакваме понижаване на кредитния рейтинг на САЩ от септември, тъй като бюджетните съкращения от 4 трилиона долара за следващите 8 до 10 години, препоръчани от рейтинговите агенции, със сигурност няма да бъдат постигнати.

С други думи, дори и да има компромис по тавана на американския дълг – а такъв със сигурност ще има! – финансовото здраве на САЩ за момента с нищо няма да се подобри и ще трябва да очакваме нови тежки удари за световната икономика.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.