Рицарите тамплиери на Европа плашат след убийствата в Осло

Ройтерс

Рисунка на тамплиер, използвана от масовия убиец Брейвик

На тайно място в Лондон през април 2002 г. девет крайнодесни екстремисти се събрали, за да основат „Рицарите тамплиери на Европа“ – малка паневропейска група, която обещала да изземе политическата власт и да прогони исляма от континента. Девет години по-късно един от участниците в срещата извърши именно такова клане, каквото групата е обсъждала като основна част от кампанията си – при взрива и стрелбата в Норвегия загинаха най-малко 76 души.

Поне това е версията за събитията, описана в хаотичния манифест от 1500 страници на Андерш Беринг Брайвик, човекът, който призна, че е извършил нападенията миналия петък. Служби за сигурност в цяла Европа се опитват да разберат дали той действително е част от по-широка, дясна организация, която планира атентати, или е „вълк-единак“, или фантазьор.

Според експерти няма доказателство, което да наведе на мисълта, че „Рицарите тамплиери на Европа“ съществуват и действително са се срещнали в Лондон, но те предупреждават, че би било погрешно това да се изключи напълно. „Трябва да сме по-предпазливи“, каза Мартин Фелдман, който ръководи изследователската група „Радикализъм и нови медии“ в университета в Нортхемптън и е водещ експерт по десен екстремизъм във Великобритания. „Само защото те са малки и извън радара, не означава, че не съществуват“.

В манифеста си „2083: Европейска декларация за независимост“ Брайвик казва, че Рицарите тамплиери – средновековен орден от тръгнали на кръстоносен поход християни отшелници, е бил съживен за борба срещу „продължаващия европейски дхижад“. Домакин на срещата бил „английски протестант“, а присъстващите били от Франция, Германия, Холандия, Гърция, Русия и Сърбия, както и още един човек от Англия. Членовете от Швеция, Белгия и американец с европейски произход не успели да отидат. „Нашата основна цел е да превърнем „Бедните войници на Христа и на Храма на Соломон“ БВХХС , Рицарите тамплиери, в главното консервативно революционно движение в Западна Европа през следващите няколко десетилетия“, пише той.

СПЕШЕН ВЪПРОС

Адвокатът на Брайвик каза вчера, че клиентът му вероятно е луд, а според Фелдман макар да е неясно дали лондонската среща наистина се е състояла, приказките на Брайвик за други клетки в Норвегия и извън страната трябва да бъдат разследвани. „Изглежда спешно трябва да разберем дали има други клетки в Европа на тези т.нар. „Рицари тамплиери на Европа“, каза Фелдман.

Лондонската полиция, която следи екстремизма във Великобритания, помага в разследването на атаките в Норвегия. „Разглеждаме тези връзки, но не сме открили нищо, което да ни накара да започнем голямо разследване тук“, каза източник от полицията. Британското вътрешно министерство съобщи, че няма данни за пътувания на Брайвик, а службите за сигурност в Белгия, Швеция и други страни, назовани от Брайвик, съобщиха, че извършват проверки, въпреки че не са открили до момента доказателства за връзки с норвежеца.

Дори „Рицарите тамплиери на Европа“ да са били създадени през 2002 г., групата може просто да се е разпаднала, каза Ричард Инглиш от Центъра за изследване на тероризма и политическото насилие в университета Сейнт Андрюс в Шотландия. „Не знаем какво да мислим за приказките за още клетки на този етап, макар че в момента бих обяснил това с опит да се предизвика паника“, каза той.

„Дори срещата да се е състояла, отделните хора може да са тръгнали по много различни пътища“, каза той. Собственият манифест на Брайвик подсказва, че неговите колеги може да са се изплашили. Ако организацията на Брайвик наистина е съществувала, Великобритания би била силен кандидат за нейна база – Брайвик споменава срещата през 2002 г. в Лондон и на няколко пъти прави връзка с Английската отбранителна лига АОЛ , популистка дясна антиислямска група.

АОЛ, която твърди, че не е расистка организация, организира многократно протести в цялата страната, много от които завършиха с жестоки сблъсъци с опоненти. „Понякога се чудя дали един от основателите на АОЛ не беше съосновател на БВХХС. Предполагам, че никога няма да разбера със сигурност“, пише Брайвик. „Имах над 600 членове на АОЛ като приятели във фейсбук и съм говорил с десетки членове и лидери на групата“, продължава той.

Анти-фашисткото списание „Сърчлайт“ пише, че Брайвик е обменял съобщения с АОЛ през последните няколко месеца, използвайки името Сигурд Йорсалфар – препратка към краля на Норвегия от 12-и век, който повел един от кръстоносните походи. „Най-големият проблем в Норвегия е, че няма истински свободни медии, има ляв поглед върху всички политически теми, така че повечето хора са като идиоти“, се казва в един от постовете, според „Сърчлайт“.

В изявление на сайта си АОЛ отрича всякаква официална връзка и твърди, че Брайвик ги критикува в собствения си манифест. „Никога не съм срещал този човек и никога не съм имал никакво взаимодействие и отношения с него“, каза основателят на АОЛ Стивън Ленън.

ЗАСИЛВАНЕ НА ЕКСТРЕМИЗМА

Друга спомената от Брайвик дясна група, наречена „Спрете ислямизацията на Европа“ СИЕ се усъмни в съществуването на „Рицарите тамплиери на Европа“. „Правил съм подробно проучване на нашата организация и твърдя, че няма абсолютно никаква връзка“, каза Стивън Гаш, самозван английски националист от групата. „Не мисля, че той действително е свързан с която и да е организация, доколкото мога да преценя, освен с измислената от него Рицари тамплиери“.

Висши полицейски служители във Великобритания казаха, че десните движения са във възход, но им липсва организираната структура на други групи и са по-скоро „вълци единаци“. „Трябва да кажа, че в по-голямата си част те не са много организирани. Изглежда това е по-скоро концепцията за „вълка единак“, каза Джон Йейтс пред законодатели през 2009 г. – до миналата седмица той бе висш служител, отговарящ за борбата срещу тероризма във Великобритания.

Фелдман смята, че дори вълците единаци идват от общност или имат поддръжници, които споделят същата идеология, ако не същата жестока наклонност. „(Това са) хора, които казват: „Трябва да направя още една крачка и да бъда човекът, който да започне тази гражданска война“, каза той и добави, че самият манифест на Брайвик буди най-голяма тревога като наръчник за потенциални терористи. „В него има всичко – от това как да се смесиш с тълпата и как се правят бомби до това как да убиваш без угризения на съвестта и кой да е мишената ти“, каза той. „За мен това е един от най-смразяващите документи, които съм имал злощастието да прочета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.