Треска в Атина преди преговорите с кредиторите

Треска цари в Атина с оглед на предстоящите преговори за нов меморандум на Гърция с нейните кредитори, като не е изключено тази договореност с тях да бъде съпътствана и с нови мерки за икономии. Икономическият екип на кабинета Папандреу държи в ръцете си два „горещи“ въпроса.

Първият се отнася до новите мерки, които новият меморандум с кредиторите може да донесе на страната. Тази възможност не изключи и заместник-министърът на финансите Филипос Сахинидис. Медиите пък подготвят обществеността за задаващите се нови съкращения на заплати и пенсии.

Техничеки екип от експерти на тройката – ЕС ЕЦБ и МВФ, които от вчера са в Атина, събират данни за изпълнението на бюджета и най-вече за ефекта от вече взетите мерки за икономии. Въз основа на заключенията кредиторите от трите институции ще съставят доклад, който ще предадат на своите ръководители. Те пък се очаква да дойдат в Атина на 16 август, за да преговорят по условията на новия договор за отпускането на заемите.

Вторият въпрос се отнася до окончателното формулиране на техническите детайли по споразумението за размяна на гръцки държавни облигации на стойност 150 млрд. евро с падеж до 2020 г. Първоначалното споразумение се отнасяше до участието на банките. Смята се, че 90 на сто ще е участието на частните кредитори, тоест до 135 млрд. евро. Ако се съди по това участие, ползата от него за Гърция ще възлезе на 26 млрд. евро.

Американската банка JP Morgan наскоро постави под съмнение тези цели, като отбеляза, че регистриранията са показали участие на частни кредитори, възлизащо на 43 на сто или 64 млрд. евро. Смятаме, че ще е трудно да се постигне дялово участие на банките от 90 на сто, обяви въпросната американска банка, като изрази опасения, че „доброволното“ участие може да прерасне в „задължително“.

В Атина днес започват преговори между гръцкото правителство и делегацията на Института за международни финанси, ръководен от неговия директор Чарлз Далара, като се очаква те да приключат до средата на август, когато ще стартира процедурата за размяна на гръцки облигации. Предполага се, че тя ще трае две-три седмици. Желанието на гръцкото финансово министерство е тя да е възможно по-кратка.

Засега е неизвестно кои ще участват в тази размяна на облигации и каква ще е ползата от това за Гърция. С изключение на Пост банк (Пощенската каса) заради продажбата й и на АТЕ Банк (Аграрната) заради стрес теста, всички останали гръцки банки ще участват в тази процедура.

Подпомагане на ликвидността им е въпрос, който занимава живо гръцкото правителство, тъй като чрез тези банки ще бъде финансиран растежът. Точно по тази причина финансовият министър Евангелос Венизелос удължи до 31 декември 2011 г. срока за подпомагане на банките.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.