Турция има план Б за Израел

От изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган научихме, че правителството има план Б за Израел, в случай че той не поднесе извинение за убийството на турски граждани при нападението миналата година над хуманитарна флотилия на път за Газа. Единственият детайл, който ни е известен досега, е, че планът включва по-нататъшно замразяване на отношенията. Смисълът на съществуването на този план и целта на един подобен план има по-голямо значение сега от подробностите за мерките.

Преди всичко това, че се работи по план Б при отсъствие на извинение, означава, че Турция не желае сегашната ситуация с Израел да продължава по същия начин. Времето няма да заздрави раните между двете държави. Времето няма да накара Турция да отстъпи от позициите си и Турция няма да играе за време в очакване, че в определен момент Израел ще стигне до етапа да се извини.

Така че ако някой в израелския кабинет смята, че най-лошият вариант при неподнасяне на извинение би бил запазване на сегашното статукво на отношенията и че, въпреки всички негативи, това е поносима цена: е, на това Турция отговаря: „Случаят не е такъв“. С план Б Турция заявява, че ако Израел избягва да се извини, ще трябва да плати определена цена. Домакинството на годишната среща на палестинските посланици в Турция, както и намерението на Ердоган да отиде в Газа през Египет са част от план Б.

Сега нека си спомним изявлението на премиера в деня след инцидента с флотилията: „Турция не е страна, която няма силни корени, не е племенна държава. Никой не може да предизвиква Турция. Никой не бива да изпитва търпението на Турция. Колкото ценно е приятелството на Турция, толкова и безмислостна е нейната враждебност“.

План Б би следвало да бъде разглеждан в светлината на това изявление. Прилагането на план Б, що се отнася до Израел, трябва да започне с прехода от загубата на приятел към спечелването на противник.

Официално Турция иска компенсации в добавка към извинението, за да нормализира отношенията си с Израел. Премиерът междувременно добави и условието за вдигане на блокадата над ивицата Газа. Въпреки допълнителното условие на министър-председателя обаче, извинение и обезщетения ще са достатъчни за нормализиране на връзките. Пртичината, поради която той излезе с трето условие, е част от план Б.

При отсъствието на извинение правителството ще използва всяко средство, за да постави блокадата над Газа в светлината на прожекторите пред света. В допълнение на това кабинетът ще използва всички средства, за да мобилизира международна подкрепа за палестинците, които ще се опитат да получат признаване в ООН тази есен. Изявлението на турското министерство на външните работи в неделя, в което строго се осъждат израелските селища, е ранно предупреждение за това, което предстои.

Сигурна съм, че всичко това няма да бъде възприето за приятелски акт от Израел. Би било грешно на този етап да се спекулира за това какви други мерки ще предприеме Турция по отношение на Израел, но все пак няма да е погрешно да си представим, че премиерът положително ще бъде окуражен от някои от членовете на кабинета, както и от представители на ядрото от поддръжниците му, да вземе повече радикални мерки.

Фактът, че „Мави Мармара“, корабът, на борда на който бе извършена кръвопролитната атака, не отплава от Турция тази година трябва да бъде възприет от Израел като намерение за нормализиране на отношенията от страна на турското правителство. Въпреки този жест избягването на поднасяне на извинение се разглежда като изпитване на търпението на Турция. За Израел залогът вече не е до това да загуби ценен приятел, а до това да спечели нов опонент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.