Голямото сватбено плюскане в бедна Индия

Асошейтед прес

Сватба в Мумбай. Снимка: мумбайуединг

Когато дъщерята на бизнесмена Мохамед Султан се омъжи неотдавна, гощавката за гостите включваше обилно меню от 30 ястия, сервирани на огромни сребърни подноси. Пиршеството в Кашмир бе приготвено от цяла армия готвачи – поднесени бяха над 20 вида ястия от месо и кебапи, всичко това с много подправки, подходящи за ориза с шафран и хляба наан. Часове по-късно, след като над 500-те гости са бяха наяли до насита, огромно количество останала храна беше изхвърлена на боклука.

Броят на богатите хора в Индия стремително се увеличава на фона на бързия икономически растеж и доста семейства правят разточителни гощавки за сватбените тържества на децата си, парадирайки по този екстравагантен начин с новопридобитото си богатство.Огромното количество храна, което се изхвърля, ужасява много хора в тази страна, където цените на хранителните стоки бързо вървят нагоре, а десетки милиони малки деца страдат от недохранване.

Неотдавна на сватбата на сина на лидер от управляващата партия повече от 100 вида ястия, характерни за кухните на Тайланд, Китай, Средиземноморието и Индия, бяха сервирани на над 30 хил. гости. Около 20% вероятно са били изхвърлени след това.

Индийският държавен министър на прехраната К.В.Томас иска да ограничи това явление, вече станало известно като „голямото индийско сватбено плюскане“ (по аналогия с филма „Моята голяма луда гръцка сватба“). Според него около 1/5 от храната на сватби и други тържествени случаи се изхвърля. Налице е рязък контраст между тоновете всекидневно изхвърляна храна след подобни социални събирания в страната и недостига на храна, често пъти граничещ с хронично гладуване, на който са жертва милиони бедни индийци.

Както и другаде в Азия, цените на храните растат бързо – с 8,4% само за юни – тъй като търсенето надвишава произведеното. Бремето пада основно върху бедните. Експертите казват, че поради скока в цените на основни продукти до рекордни нива за последните няколко месеца още 64 млн. азиатци са обеднели. Според министъра в Индия всеки ден има около 100 хил. сватби и други социални събития. Храната, която се разхищава ежедневно на тържества само в Мумбай, би стигнала да се нахрани цялото огромно бедно население на града

Международният институт за изследване политиките за прехраната нарежда Индия на 67-о място от 84 страни в своя глобален индекс за глада през 2010 г. Изследвано е недохранването сред децата, детската смъртност и броят на хората, които страдат от калориен дефицит.Томас създаде комисия, която да ограничава броя на гостите на сватби и броя на ястията, които могат да се сервират. Идеята обаче беше отхвърлена от критиците – те заявиха, че това само ще даде още един повод на корумпирани инспектори да вземат подкупи.

Вместо това комисията реши да подеме кампания за осведомяване на обществото чрез медиите, която да стигне и до училищата и социалните организации и да разпространи посланието, че „по-малко е по-добре“, когато става дума за сватби. Ако информационата кампания не успее, Томас каза, че ще обмисли отново да издигне предложението си за ограничаване на броя на гостите.

Няма да е за първи път. В началото на 60-те години, след кратката погранична война с китайците, недостигът на храна накара правителството да наложи „правила за контрол на гостите“ на сватбени тържества. Ограниченията не продължиха дълго, въпреки че накараха обществото да предприеме известни икономии. Днес богатите в Индия са далеч от мисълта за икономии и внасят орхидеи от Тайланд, за да украсяват претрупаните маси.

„Това е сватбата на единствената ми дъщеря. Не искам да пестя от нищо. Определено не и от храна“, казва бизнес дамата Алка Гупта, преглеждайки купчина менюта на фирми за кетъринг. „Аз и съпругът ми работихме здраво през тези години. Сега искаме грандиозна церемония, на която да поканим всичките си приятели“.

Социологът Абхилаша Кумари смята, че за разрастващата се средна класа организирането на грандиозни сватбени тържества определено се е превърнало в нещо нормално. Боливуд, индийската киноиндустрия, е допринесла доста за популяризирането на идеята за „голямата индийска сватба“, според Кумари. „На показната консумация вече не се гледа като на безвкусица, както беше някога, в предишния социалистически дух на индийското общество. Това е една нова Индия, където действат нови ценностни системи. Свръхконсумацията е нормата.“

Нищо чудно, че самата идея за посвиване на пиршествата стана причина за множество възражения от страна на бизнеса, който печели от големите сватби. Намаляването на броя на ястията може да се окаже нелека задача, казва Нитин Лутра, представител на водеща кетъринг фирма от Делхи, която организира едни от най-грандиозните сватби в индийската столица. „Хората вече търсят по-екзотични кухни. Искат вечер, която да се запомни завинаги от гостите“.

Организаторите на сватбени тържества гледат с насмешка на идеята за ограничаване на броя на гостите като мярка срещу недостига на храна. „Това е рефлекс, популистка мярка“, смята Ашиш Аброл, бивш шеф в Ай Би Ем, който през 2010 г. основа фирмата за организиране на сватбени тържества „Голяма индийска сватба“.

Усилията да се събира неизядената храна и да се раздава на бедните не могат да стартират поради липса на инфраструктура. Освен това мнозина индийци не са склонни да ядат остатъци, отчасти защото храната се разваля бързо поради горещините в страната.

Преди да се заеме със сватбите, правителството планира да ореже собствените си прекомерни разходи. От кабинета на министър-председателя Манмохан Сингх изпратиха писма до министерствата, в които ги призовават да ограничат разходите за семинари и конференции. Правителството е подготвило закон, според който достъпът до храна се превръща в основно право на всеки гражданин и това може да се окаже епохално събитие. Съгласно предложения законодателен акт почти 70 на сто от населението ще има правото на субсидии за храна.

Нарастващите цени на храните, в комбинация с внезапното увеличение на цената на газа за битови нужди и бензина, накараха бедните семейства да ограничат бюджета си за храна. Но заможният елит няма такива грижи. Бизнес дамата Гупта казва, че за богатите, които подготвят сватби, покачващите се цени не са голям проблем. „Бих искала да посвия нещата, но се чувствам безпомощна. Толкова много надежди се възлагат на сватбата на децата. Често пъти това не зависи от нас. Ако направим по-скромна сватба, това може да изпрати грешен сигнал на нашите бизнес партньори.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.