Унгарските полицаи като изнасилвачи и крадци на пари

Полицията в Унгария е разтърсена от серия скандали, в които се намеси и политиката

Унгарец пред полицейските части за борба с безредиците през октомври 2006 г. Днес унгарските правоналагащи служби са разтърсени от поредица скандали. Снимка: Ройтерс

На унгарската полиция й се запали килимчето. Поредица от скандали разтърси изпълнителната власт през последните няколко седмици. Най-голямата сензация беше предполагаемото изнасилване на 21-годишна жена, която свидетелства, че била принудена от полицаи към сексуален контакт. Според показанията й тя била спряна от пет полицаи в Будапеща, докато пътувала с колата си към дома си. Тъй като не си носила документите, убедила служителите на реда да отидат до жилището й. Вместо това те я закарали в изоставена местност, където двама от полицаите й посегнали, а другите трима гледали. В момента служителите на реда са в следствения арест.

Полицаите като търговци на оръжие

Засега случаят с изнасилването е кулминацията на цяла поредица скандали, свързани с полицията. Всичко започна с един пиян полицейски сержант, който причини катастрофа на пътя. След това скандалът се пренесе към един обир на банка, при който за пръв път в Унгария бяха взети заложници. След като крадецът беше застрелян, един служител на службата за събиране на доказателства трябваше да преброи откраднатите пари. Вместо това той прибра в джоба си половин милион форинта (приблизително 2000 евро).

За хаоса допринесоха и 13 корумпирани полицаи, които след пътни произшествия карали все две фирми да извозват повредените автомобили. При това винаги получавали тлъсти „провизии”. Медиите писаха и за полицаи, които били замесени в контрабандата на цигари, даже и в търговията с наркотици.

Бруталност при демонстрациите

Туристи наблюдават унгарски полицай след протестите в Будапеща на 19 септември 2006 година. Осем месеца по-късно всички в страната са единодушни, че полицията е в дълбока морална криза. Снимка: Ройтерс

Заради натрупаните полицейски провинения, на министър-председателя Ференц Дюрчани му стана тясно около врата: „Няма извинение за това, което се случва в полицията. Ако не предприемем нещо, хората ще се страхуват от всеки полицай на улицата.” От консервативната опозиция заявиха, че „полицията е затънала в дълбока морална криза”. Гражданите също мислят по подобен начин. Според скорошно проучване на общественото мнение, днес две трети от унгарците имат по-лошо мнение за полицията, отколкото преди няколко седмици. В резултат от скандалите бяха уволнени шефът на националната полиция, Ласло Бене, както и „железният префект” – шефът на полицията в Будапеща Петер Гергени. Министърът на вътрешните работи Йозеф Петретей сам подаде оставка.

Преди няколко дни унгарската полиция беше сериозно критикувана от Амнести интернешънъл. В годишния си доклад за 2006 година организацията обвини унгарските сили на реда в прекалена употреба на сила и брутално отношение при уличните безредици през миналата есен.

(Виж тук фотогалерията за българските ченгета и изпрати снимка)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.