Блогърът, направил сайт за изчезнали хора: МВР е като черна кутия, има нужда от реформи

За много случаи на изчезнали българи не се съобщава, казва Боян Юруков

Боян Юруков. Снимка: личен блог

Един от популярните блогъри в българския интернет Боян Юруков е автор и стопанин на сайта за изчезнали хора lipsva.com. Досега в него са регистрирани с имената и снимките им 273 изчезнали деца, млади жени и пенсионери. Според Боян публикуваните в lipsva.com случаи са около четвърт от всички известни в страната.
Боян Юруков живее и работи във Франкфурт. Роден е 1984 г. в Добрич, където през последните години има доста случаи на изчезнали. В България няма единен бюлетин за изчезналите, информацията за тях не е структурирана. Информационните механизми са най-отработени в София, но остават проблематични в други градове, не е ясно има ли други райони на географска концентрация на изчезнали хора, подобно на Добрич.
Боян е завършил изчислително инженерство в Tехническия университет в германския град Дармщат. Сега работи в компания, която предоставя платформа за търговия на финансови инструменти на над 5000 компании на пет континента. Боян обяснява, че работата му се състои в “интеграция на системи и огромни потоци от данни”, което той прилага и в сайта lipsva.com, и реди пъзела на изчезванията у нас – издирва, събира и подрежда информация.
Една трета от регистрираните в сайта изчезнали са от последните две години, а за повечето изчезнали преди това не се знае нищо. В момента в Lipsva има 270 нерешени случая, и анонимни данни за 100 решени случая.
Юруков е автор на блог и различни инициативи, човек от групата на т. нар. млади технократи, който обаче остава незасегнат от обществената апатия и умора.

– Защо създадохте сайт за изчезнали хора?

– През февруари миналата година бях на една конференция One Young World, където срещнах стотици млади и активни хора от цял свят. Оттам дойде вдъхновението да направя нещо със социална насоченост. По това време имаше доста нашумели случаи на изчезване, потърсих информация за тях и за мое учудване нямаше единен портал, където човек да научи повече. По-късно разбрах, че много от случаите въобще не се обявяват, въпреки желанието на роднините. Тъй като физически не съм в България, реших, че най-доброто, което мога да направя, е да събирам и разпространявам информация. Така се роди платформата Lipsva.

Момиче на 16 години, изчезнало от село край Русе.

– Всички сме гледали по американските филми как на продаваните кутии с мляко има портрети на изчезнали деца. Защо у нас липсва подобен механизъм?

– Имаше такива идеи и у нас – mms-и към таксиметровите шофьори, билбордове, електронни табла, т. н. amber alert и др. Всичко остана на идейна основа. Миналата година опитах да се свържа с вериги магазини и компании с много офиси из страната, за да изградя вид „мрежа за бързо реагиране“. Идеята ми е при изчезване, магазини и офиси в дадения град или квартал автоматично да получават мейл с описание и готов плакат „Издирва се“, който да отпечатат и залепят. Така в рамките на часове след изчезването клиенти и колегите им ще виждат снимката. За да е ефективно това, трябва и помощ от бизнеса, символична за тях. За жалост не получих отговор от никого. Разбрах, че без собствено НПО и без активната подкрепа на МВР това няма да стане.

– Имат ли МВР добър механизъм за реакция при изчезването на някой човек?

– За мое щастие, сред познатите ми няма изчезнали, нямам личен опит с МВР и процеса на издирване. Събирам само истории на роднини и полицаи и някои от тях съм публикувал. Като цяло впечатленията на всички са за липса на ефективност. Важното е да се попадне на правилния човек в полицията – в такива случаи близките се радват на бърза реакция и добри резултати. В повечето случаи обаче отнема седмици, докато изкарат кучета-следотърсачи да търсят възрастен човек или да се публикува съобщение в медиите за изчезнало дете. Има правило, че се чакат два-три дни, за да се обяви някой официално за издирване, но и след това не се прави това, което сме свикнали да чуваме в чуждите медии. Истината е, че всеки случай е труден и без свидетели е почти невъзможно да се направи нещо. Важно е обаче да се реагира бързо, а това не се случва. Доколкото знам, вътрешните им процедури са доста неуредени и нерядко делата изстиват заедно със следите. Вярвам, че никоя инициатива не може да компенсира това, но при близка работа с МВР може да се побутнат нещата в правилна посока. С новия номер за изчезнали деца, който очакваме в най-скоро време, това ще се случи.

– През април сте се свързали с МВР и оттам са казали, че “има интерес” към проекта. После са изразили резерви заради споделянето на лични данни на изчезналите. Може ли обаче подобна инициатива да е ефикасна без споделяне на данни? Какво се случи в крайна сметка, има ли подкрепа от МВР?

– Сега информация за изчезнали се публикува на 30 отделни бюлетина на отделните РПУ-та. Най-често това се случва седмици след изчезването и дори след изрично настояване на близките. Няма единен бюлетин за изчезнали, информацията не е структурирана и систематизирана. Опитах се да ги убедя, че трябва да променят подхода си, както вече се прави в редица държави по света, но досега нямам успех. Не искаме да публикуват повече от това, което дават като информация, а тя да е надеждна и навременна, за да може обществото да помогне, когато е най-важно – в първите дни на изчезването. За жалост от разговорите ми с настоящи и бивши полицаи, разбрах, че в полицията информацията за тези случаи отнема страшно много време, докато стигне до отдела за издирване. Процедурите им са доста тромави и изглежда самите полицаи не знаят точно какво да правят. МВР към този момент е черна кутия, която има нужда от реформа и отвореност, но това не се случва.

– Минала е година и близо два месеца от създаването на сайта. Какво се случва с него? Какъв е темпът на добавяне на нови данни?

– Близки на изчезналите могат да добавят сами профили, злоупотребите са незначителни. От всички добавени случаи между една трета и една четвърт са добавени или от роднини, или информацията ми е пратена на мейл. Останалите са събрани от бюлетините на МВР, новинарски сайтове или Интерпол. В рамките на три месеца прегледах хиляди бюлетини на полицията и изкарах информация за решени и нерешени случаи. През времето добавих доста нови функции като банери, интеграция със социални мрежи, автоматично генериране на плакати и прочие.

Сайтът lipsva.com има различни възможности за преглед по райони, градове, време на изчезване, пол, възраст.

– Има ли открити хора чрез сайта досега? Случаи на спасен от опасност човек?

– Сайтът има за цел да информира и разпространява лицата им. Ако някой разпознае изчезнал, го съобщава на полицията. Нямам информация директно чрез сайта да е открит някой изчезнал, но и нямам илюзии, че това непременно ще стане. Друга важна цел на сайта обаче е и да убеди хората, че тяхната помощ е от критично значение. Сама полицията не може да се справи, а както видяхме в редица случаи, обществеността сякаш смята, че тя няма роля в издирването. Този начин на мислене се изменя и това е видно в социалните мрежи. Ще ми се да вярвам, че визуализацията на изчезванията в Lipsva е помогнала. Проследяването на стари случаи помага и да се посочат грешките на полицията и може би и там хората ще упражнят натиск за реформи.

– Може ли да изброите някои най-чести причини за изчезване на хора? Какви са най-честите подозрения – убийство, трафик на органи?

– Най-честата причина при младите е бягство, а при възрастните – изгубване. Има и случаи на убийства и отвличания на деца (предимно от роднини), но те са малко. Нямам конкретни данни за трафик на органи и хора, но немалко роднини имат такива съмнения – особено при по-старите случаи. Полицията не пуска информация за тези неща, което затруднява статистиката. За съжаление нямам достатъчно данни назад във времето, за да се направи точен анализ. От разговорите ми с полицаи си вадя извод, че май и полицията не прави такива. Важни са обаче всички случаи, защото първите 48 часа са критични при изгубено дете или пенсионер. Често когато минат, шансовете за щастлив изход намаляват драстично.

– В блога си пишете, че в Добрич преди години са изчезнали над 20 млади хора, и че местната полиция не е направила много по случаите. Има ли резултати от разследванията? Какви са версиите?

– Някои от случаите са решени и за жалост хората не са сред живите. След като роднините вдигнаха шум, полицията започна мащабно издирване и претърси кладенци и запустели къщи. Някои бяха открити, други все още се издирват. Не бих искал да спекулирам за причини. Обективно погледнато няма информация за трафик на органи.

Момичета, изчезнали в последната година.

Само патоанатомите могат да кажат дали нещо липсва от телата, а доколкото знам, полицията не е разпространила такава информация. Това остава възможността това да е просто насилие. Брутално насилие, вероятно дело на местни банди и биячи. Като се има предвид в кой период са изчезнали, може би тази версия е най-вероятна.

– Какво може да се наблюдава като факти и тенденции за географската карта на изчезванията?

– Случаите в Добрич привлякоха внимание, защото бяха много по едно и също време. Не мога да кажа, че има нещо подобно в други  градове, но съм забелязал, че с изключение на София, полицията не пуска толкова често информация когато някой изчезне. Причината донякъде е и в лошата им информационна система и процедури. Това означава, че може да не знаем за още много такива в други градове и е възможно някъде там да се крие друг „Добрич“.
Картографирането на изчезналите има основна цел да покаже на хората, че на стотина метра от дома им е изчезнал човек. Надеждата ми е, че така посетителите на сайта ще се замислят над проблема и ще действат. В началото мислех, че когато полицията съдейства и се съберат достатъчно данни, ще може да направим географски профил, но това така и не стана.

– Има ли други озадачаващи случаи? Има ли в България тревожни тенденции, свързани с вида хора, които изчезват или с нарастването на броя им? Можем ли да говорим например за мрежа за търговия с органи?

– Нямам информация за такава мрежа. Говорих с хора, които изследват и се борят с този феномен. Общото мнение е, че повечето такива случаи са доброволни (поне в началото), колко и зловещо да звучи това. Това е друга тревожна тенденция, свързана с младежите, напускащи страната, за да си намерят късмета другаде, без знанието на роднините. Световният опит учи, че не малко от тях свършват на улицата или се загубват в някоя от тези мрежи. Когато никой няма контакт с тях, е трудно да се разбере съдбата им. В началото на проекта ми писаха няколко майки, които търсеха децата си. Пишеха на случайни хора в чужбина с надежда, че някои ги е виждал. Като вземем огромния брой на млади хора, тръгнали нанякъде с обещание за работа, смятам, че притесненията им са основателни.

– Лесно ли е да се поддържа една подобна инициатива в България? Усещате ли подкрепа?

– Определено има подкрепа. Доста хора ми изпращат информация, статии, контакти на роднини… Всяко съобщение се препраща от стотици в социалните мрежи и впоследствие се вижда от хиляди хора. За съжаление, поради това, че не съм физически в България, не мога да направя организация, която да се занимава постоянно с това. Опитвам се да изградя сътрудничество с неправителствени организации, които помагат в издирването на деца и вече има обещаващи контакти. Целта ми не е Lipsva да стане национален регистър, а да се използва като платформа от други или да бъде вдъхновение за по-добър проект. Най-доброто би било полицията да последва примера и да направи свой проект.

– Имате и блог, в който пишете по различни важни обществени теми, същевременно работите. Трудно ли е да се съчетават ролите на работещия за своето благо и на близките си, и на обществено ангажирания човек?

– Занимавам се с доста подобни неща. От година се опитвам да пусна в действие crime.bg – подобрен на lipsva.com портал, базиран на crowd sourcing, където хората да съобщават за кражби, побоища и катастрофи. Поставил съм си цел в началото на август това да стане и да приложа наученото от регистъра за изчезнали. Също така събирам, обработвам и лобирам за отворени данни за парламента, полицията и други институции. Отнема значителна част от свободното ми време, но това е нещо, което ме интересува и искам да правя.
Много пъти съм искал да спра да се занимавам с Lipsva, но не успявам. Крайната ми цел е проектът да стане излишен. Това ще стане, когато или МВР, или организация работеща с тях, направят нещо подобно. Тогава просто ще настроя сайта да препраща към техни проекти и сигурно ще се захвана с друго подобно нещо.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.