На Златев ще му хвръкне главата, но май и Борисов ще си пати

Колаж от Владимир Дойчинов – Ладо

След всичко изговорено по повод отнетия лиценз на рафинерията на “Лукойл” в Бургас, става ясно, че версията за тайна договорка между двамата приятели Борисов и Златев е по-скоро нереалистична. И двамата са изпаднали в ситуация „Каква я мислехме – каква стана“. Ще имат сериозни неприятности, защото са отговорни, че не са решили един технически проблем с някакви измервателни уреди, с което поставят на карта големи интереси и предизвикват сътресения на пазара с горива.

Случаят предизвиква международен отзвук, а Златев отправи косвени упреци към премиера, които не изглеждат да са театър. Остават обаче много въпросителни.

Позицията на Борисов е – откак съм премиер, нямам приятели, законът е еднакъв за всички и т. н. Звучи красиво, с грижа за народа и държавата. Но нещо не е наред. Защото Борисов постъпи по съвсем друг начин, когато министърът Трайков и Валентин Златев влязоха в пререкания през март тази година. Вместо да защити министъра си, премиерът смъмри унизително Трайков и каза загрижено, че ако рафинерията излезе в планов ремонт за четири месеца, това ще намали приходите в бюджета с 2 млрд. лева. Тогава мислеше за бюджета, за стабилност.

Защо сега не го е страх, че рафинерията спира?

Нещо е станало от март досега. Какво?

Ден, след като отнеха лиценза, Борисов май се уплаши и заприказва по-умерено – призова “Лукойл” да осигури авиационно гориво, за другото щели да се оправят. Призова ги да не тръгват на война с държавата. Междувременно някои от големите летища съобщиха, че имат гориво за 2 дни.
В резултат на този ход на Борисов, главата на Валентин Златев ще хвръкне рано или късно. И двамата признават, че са приятели отдавна. Златев трудно ще обясни на руските си олигарси що така ги излага неговият приятел.

Борисовата фирма “Ипон” е взимала милиони за охрана от “Лукойл” години наред. Шефката на връзки с обществеността на “Лукойл” Диана Дамянова (тя беше дори вицепрезидент на “Лукойл България”) работи за ГЕРБ. В някои популистки акции на правителството се чувства нейната намеса. В едно предаване „Референдум“ тя застана твърдо зад показването на арестите на Цветанов по телевизията. Служителки от нейната пиар агенция “Д&Д” са назначени по министерства да помагат, една от тях е шеф на кабинета на Вежди Рашидов.

Скандалът прилича на семеен. Но е толкова тежък, че може да завърши с развод и мъчителна делба на пари и влияние.

Златев и премиерът, министрите се срещаха многократно официално и кой знае колко пъти са говорили неофициално в последните месеци – за цените на горивата и за измервателните уреди. Толкова ли беше трудно да решат такъв технически въпрос за поставяне на уреди, вместо да се стига до сегашния цирк?

Златев очевидно е засегнат. Това си личи и по пикантната забележка за играта на карти. В отговор на откровенията на Борисов в едно интервю, че “Вальо много лъже на карти”, Златев каза, че той трябва да се научи да играе.

Шефът на “Лукойл” Валентин Златев като младоженец и премиерът Борисов като булка бяха показани на плакат от протестиращи в Бургас. Снимка: Булфото

От съобщенията на сайта на “Лукойл Нефтохим – Бургас“ от 22 юли става ясно, че уреди са монтирани на повечето места в производството, а ръководството на рафинерията се е договорило с Агенция „Митници“ за отсрочка, за да монтират и останалите (виж тук). В изявленията си по случая Борисов подчерта нещо любопитно – че наредбата с измервателните уреди е била предложена от „Лукойл“, пък те не си ги сложили навреме. „Лукойл“ наистина се обявяваше за технически контрол на бензиностанции и търговия с горива, затова не е много ясно защо точно те сега са изостанали с тази техника. Намирисва и на фатмашки номера от страна на Танов и Борисов.
Златев се оплака, че не могат да успеят за една година да монтират измервателни уреди, защото те били на 400 точки в производството. (Впрочем, изискването за такива уреди в наредбата на Дянков е доста милиционерско и несъобразено с технологиите. В алкохолния бранш бяха много недоволни винарските изби, които не правят високоалкохолни напитки, а също са задължени да слагат акцизни уреди (виж тук). Повечето експерти казват, че има недомислия в изискванията и неприложими неща. Това обаче са технически подробности).

Като се анализират внимателно думите на Борисов и Златев, става ясно, че между двамата избухна конфликт. Очевидно Златев и “Лукойл” са били подведени, че ще получат отсрочка, а изведнъж им сервират отнемане на лиценз. Точно такива съобщения дойдоха и от Москва – и там разбрали, че са получили отсрочка. Кой ги е подвел, след като преди 2 седмици шефът на митниците Ваньо Танов предупреди, че могат да останат без лиценз? Близо е до ума кой говори днес едно, а утре друго. Дори след отнемането на лиценза премиерът каза, че е възможна последна отсрочка.
Действията на правителството оставят впечатление за авантюризъм. Предизвикват риск от криза с горива, поне за самолетите. Създават условия за покачване на цените и объркване в доставките.

Сега се отваря поле за действие на множество фирми вносителки на петрол. Кярът ще е голям. Особено ако някой е имал предварителна информация. Със сигурност има такива субекти, които планирано ще спечелят и техните “информатори” покрай тях. В тази посока на мисли, ето какво казва Валентин Златев на пресконференцията си вчера:

„При господин Костов половината горива бяха внос. И ако вие си спомняте, той назначи зам.-шефа на СДС София Будинов за шеф на митница „Кулата“. И когато ние му занесохме видеоматериала, показващ как се вдигат бариерите и минават цистерни без никой да ги спира, точно два дни след това в нашия офис бяха хвърлени 2 гранати и първият етаж беше отнесен. Аз не правя внушения, че той е имал отношение. Разбирам неговата носталгия да се отворят границите и да се внася. Разбирам какво означава изказването на министър Трайков „по-добре сива икономика отколкото никаква икономика.“

Дали Борисов има някаква политическа подкрепа от кръгове в Русия да удари “Лукойл” и Златев? Преди 2 дни написахме това като една от възможните версии. Но по поведението на Борисов изглежда, че е възможно той да е предприел тази авантюра на своя глава, за да направи ефектен ход. Подвежда “Лукойл”, че ще има отсрочка, а после – хоп, без лиценз. И сега май го обзе страх какво е направил. Малко вероятно е да го прави, за да се хареса на американците, както коментират някои.

Няма как обаче да повярва човек на Борисов, когато говори, че законът е над всичко, след като е чул оня запис – “Абе, Мишо Бирата ми се обади сега пак… обещал съм да не го закачам…”

А въпросният Мишо Бирата умря във вилаетите на Вальо Нафтата в Правец…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.