Защо норвежците щадят бавната полиция след убийствата

Ройтерс

След взрива в Осло. Снимка: АФП/БТА

В много страни ще има взрив на възмущение, ако полицията позволи на въоръжен човек да избива десетки хора в продължение на час, преди да бъде спрян. Норвежката полиция обаче е пощадена от остри критики, поне засега. Традиционно хората в Норвегия гледат благосклонно на полицията и това донякъде може да се обясни с културата на страната, за която строги наказания не са типични, както и със склонността на норвежците да се сплотяват при криза.

Експерти казват също, че дори страни с опит в борбата срещу насилието – а какво остава за обичайно спокойната Норвегия, трудно биха се справили с бомбено нападение и масова стрелба като извършените от крайнодесния фанатик Андерш Беринг Брейвик в петък миналата седмица. Повече от час бе необходим за екип на спецчастите, за да стигне до остров Ютьоя, на 45 км от Осло, където Брайвик хладнокръвно разстреля членове на младежкото крило на управляващата партия. На помощ на жертвите вече се бяха притекли граждани и самите те се оказаха под обстрел. Дори медиите изпревариха полицията. Брейвик уби най-малко 76 души.

Премиерът Йенс Столтенберг обеща вчера да бъде преразгледана политиката в сферата на сигурността. „Организацията и капацитета на полицията също ще бъдат анализирани“, каза той на пресконференция. Може би норвежците ще станат по-критични, след като първоначалният шок премине. Дори във Великобритания мина време, преди транспортът, спешните служби и силите за сигурност да бъдат подложени на остра критика заради действията си при самоубийствените атентати, в които на 7 юли 2005 г. в Лондон загинаха 52 души, както и за предишни пропуски на разузнаването.

„Поразен съм от лекотата, с която се поставят под въпрос действията на норвежката полицията в момента“, каза Джон Гиърсън, експерт по тероризма и отбраната в Департамента по военни въпроси в лондонския Кингс колидж. „До момента обществените критики към полицията са по-приглушени отколкото човек би очаквал в други европейски страни. Изглежда там няма онази култура на хвърляне на обвинения, която ние вероятно имаме“, добави той.

Коментарите в онлайн форуми бяха по-силни. Хора, които не са граждани на Норвегия, заявиха, че са дълбоко шокирани от бавната реакция на полицията, а друг потребител писа, че норвежката полиция би трябвало да се срамува. Не само че полицията не е имала подходящ хеликоптер, с който бързо да стигне до Ютьоя, но корабчето, което им дали, започнало да потъва под тежестта на членовете на спецчастите и тяхното въоръжение. Оператор на Ройтерс, снимал фермата на Брейвик в понеделник, видял, че полицаите са оставили неотворени писма в пощенската му кутия.

Министърът на правосъдието Кнут Стурберге приветства завчера представянето на полицията като „фантастично“, а началникът на полицията Йохан Фредриксен каза: „Не може да се очаква по-добра реакция“. Според Берн Аардал, политолог в норвежкия Институт за социални изследвания, в историята си полицията почти не е била критикувана за разлика от други държави, където полицаите са наблюдавани изкъсо дали използват прекомерна сила, например. „Полицията е като цяло харесвана, не се свързва с жестоки или крайни действия и не е била подлагана на критика преди. Основното мнение за полицията в Норвегия винаги е било благоприятно и позитивно“. Това може да се промени след обещания официален преглед на действията на полицията, но засега критиките са откъслечни.

С население от само пет милиона, норвежците имат склонност да се сплотяват при трагедии, каза Аардал. „Общата реакция е, че това е нападение срещу всички нас. Това е типичната реакция на една малка, рядко населена страна, в която хората трябва да са сплотени.“ Освен това, докато в чужбина мнозина биха очаквали да падат глави, в Норвегия наказанията не са характерен подход – самият Брайвик може да получи първоначална присъда от 21 години затвор, относително леко наказание в сравнение с много други страни. „В Норвегия не вярват толкова в наказателните действия, както във Великобритания и САЩ“, каза Аардал.

Според Гиърсън за която и да е страна би било трудно да се справи с почти едновременно извършените бомбен атентат и масова стрелба. „Мащабът на атаките надхвърля нормалния капацитет на почти всяка западна страна да се справи бързо с тях“, каза той и посочи проблемите с атентатите в Лондон от 2005 г. „Трябва да внимаваме преди да критикуваме норвежците за начина, по който са реагирали. За съжаление, всяка страна има нужда да преживее собствените си трагични инциденти, за да развие способностите си“, каза той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.