Андерш Брейвик – суетният комплексиран масов убиец

Масовият убиец Брейвик. Снимка от Фейсбук

Суетен, завистлив и комплексиран – така журналистката Каролин Брюно от френския в. „Фигаро“ описва норвежкия атентатор Андерш Брейвик. Тези недостатъци на характера на Брайвик излизат наяве именно при прочит на личните откровения в манифеста му. В миналото Брейвик далеч не е изглеждал така привлекателен като на снимките, разпространени в медиите заедно с информациите за неговото жестоко престъпление. Норвежецът се е подложил на пластична операция в САЩ, за да придобие този вид. Освен това преди атентатите той направил специална фотосесия, за да може после полицията да използва неговите най-хубави снимки.

„Не трябва да допускам полицията да извади наяве мои стари снимки в защита на собствената си пропаганда“, пише Брейвик в манифеста си, който съдържа и неговия личен дневник. В него той отправя и препоръки към хората, които биха се заразили от примера му, като им казва, че трябва да имат вида на добре възпитан консервативен европеец, приличащ на пенсионер, а не на бунтар.

Пригладена коса, поло или риза и банална японска кола, никакви татуировки, нито пиърсинг – това са част от препоръките на Брейвик към негови евентуални последователи. „Човек трябва преди всичко да има вида на идеалния зет, за да не бъде издаден на полицията“, пише той. От манифеста му става ясно, че е изпитвал завист към приятелите си, които имали сериозни връзки, стотици любовници, пари и луксозни апартаменти, но не знаели как да се забавляват.

„Ние сме възпитавани още от малки да мислим по този начин“, пише Брейвик и допълва, че понеже не се държал по същия начин, хората започнали да го смятат за гей. Пасажи от „творбата“ му обаче показват, че темите за жените, тяхното свободомислие и сексуалната революция са смущавали доста норвежкия нападател, отбелязва журналистката на „Фигаро“. Брейвик споделя, че се срамува от майка си и от сестра си и ги нарича срам за цялото му семейство, което било разрушено от вторичния ефект на сексуалната революция и феминизма.

В дневника си атентаторът разказва, че вторият съпруг на майка му е имал връзки с над 500 жени и се посвещавал на секс туризъм в Тайланд. В крайна сметка се разболял от венерическа болест, която предал на майката на Брейвик. В резултат на нея тя развила менингит и „сега е с интелектуалния капацитет на 10-годишно дете“, споделя нападателят в манифеста си. Неговата сестра също се е разболяла от венерическа болест след връзки с около 40 мъже и сега била почти стерилна, допълва Брейвик.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.