Бойко се похвали със спортната зала на Весела Лечева

Спортната зала в София, открита шумно от Бойко Борисов с музика и плакати “Благодарим ти, Бойко”, всъщност е заслуга на предишната министърка на спорта Весела Лечева (тогава беше не министерство, а Държавна агенция за младежта и спорта). Тя успява да убеди предишното правителство да построят залата, да отпуснат пари и да започнат строителството.

През февруари 2008 г. правителството на омразната тройна коалиция взима решение, че ще строи залата като държавна. Убедено е от Лечева, че това няма да стане бързо нито с публично-частно партньорство, нито с чужд инвеститор, нито с право на ползване (виж тук). Правителството отпуска терен и 107 млн. лв. за строителството.

Първата копка е направена на 2 юли 2009 г. от самата Весела Лечева. Тогава тя каза: “Радвам се, че все пак началото е вече факт и след две години София ще разполага наистина с модерно спортно съоръжение“ (виж тук).

Защо Борисов не я покани на откриването, да излезе до него на сцената? На отделна ложа на балконите се пъчеха министрите на Бойко.
Преди време Борисов се похвали, че намалил цената на залата от 107 на 90 млн. лева, като притиснал изпълнителя “Главболгарстрой”. Това обаче се оказа за сметка на друго – изпълнителят коригирал проекта и намалил общата площ и дължина на залата, височини на тавани и размера на паркинга.

По въпроса има цяла серия лъжи от строители и инвеститори. Първо признават, че заради реката в близост намалили местата на паркинга от 1100 на 980, после взеха да лъжат, че ги увеличили от 720 на 980. Като площ залата е намалена с около 20%, за височините никой няма да седне да доказва и да се занимава.

В нея няма да могат да се правят големи лекоатлетически състезания – не достигат 7 м дължина за писта за бягане. По въпроса стана скандал и с това се занимава дори парламентарна комисия преди около година. И освен това крайната цена на залата се оказва около 110 млн. лева. През април изтече информация, че са похарчени 108 млн. лв.

Тоест – Бойко избудалка всички. Първо – че е намалил цената на залата, с което я окепази. Второ – че тя е изцяло негова заслуга.

Залата има капацитет, който ще могат да запълват 100% само концерти на рок групи. За пръв и последен път я виждаме пълна на спортно състезание като на откриването, с раздадени безплатни билети.

Отпуснатите от предишното правителство 107 млн. лева може да се разглеждат като един от най-лекомислените харчове във време на криза. Годишната издръжка на залата ще е около 2,5 млн. лева, а сегашните не са намерили още генерален спонсор, няма и да намерят за толкова пари.

Борисов, който обвиняваше Тройната коалиция за какви ли не харчове, този път се изфука с нейната зала. И негови клакьори размахваха плакати “Залата е супер, благодарим ти, Бойко”.

Навремето на публични прояви с Тодор Живков най-много да размахваха плакати “Благодарим ти, партио!”. За тогавашния едноличен властник на държавата имаше какви ли не хвалби, ама той не се беше сетил да си организира плакати с лична благодарност.

“Тодор Живков построи две Българии, а Бойко – три” – такава шега беше написал някой във форумите в интернет по повод самохвалското откриване на залата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.