Как САЩ отърваха банкрута

В САЩ бе постигнат компромис, който ще позволи на страната да избегне фалита. Лидерите на двете партии в Конгреса постигнаха принципно съгласие, което бе потвърдено от президента Барак Обама в неделя късно вечерта. Историческото споразумение предвижда вдигане на тавана на дълга с 2 трилиона и 100 милиарда долара, в замяна на намаляване на бюджетния дефицит чрез орязване на повече от 2 трилиона долара в рамките на десет години.

В резултат, обясни Обама, разходите по вътрешните програми ще бъдат снижени до най-ниското равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер. Въпреки това, по думите му, равнището е достатъчно правителството да продължи създаването на нови работни места, инвестирайки в такива области като образованието и научните изследвания, предаде ИТАР-ТАСС.

Планът предполага резки съкращения на държавните разходи, но без да засяга пенсионната система и здравеопазването. Данъците върху високите доходи няма да бъдат увеличавани.

Обама подчерта, че въпреки възраженията на републиканците е необходимо да бъдат помолени най-състоятелните граждани и големите корпорации да дадат приноса си за решаване на проблема с дефицита по пътя на данъчната реформа. Той посочи, че петролните компании, например, могат да се откажат от данъчните преференции, които много други компании не ползват.

Самото гласуване в Конгреса трябва да се проведе в близките часове, защото 1 август е крайният срок за него. От вторник, 2 август, ако мерките не бъдат одобрени, страната може да изпадне в технически фалит. Но Обама бе оптимистично настроен – той изрази увереност, че Конгресът ще приеме предложения вариант. При това положение президентът гарантира, че фалит няма да има в следващите 8-12 месеца, добавя АП. Повишаването на лимита на държавния дълг на 2.2 трилиона долара е достатъчно, за да започне ново обсъждане на бюджетните въпроси след изборите през 2012 г.

Засега няма ясно потвърждение, че планът ще бъде одобрен от поддръжниците на Чаената партия – крайното дясно крило на републиканците, и от най-либерално настроените демократи, коментират експерти. А и президентът призна, че това не е вариантът, който най-много му допада, но все пак е сериозна крачка напред.

Световните фондови борси мигновено реагираха на новината за постигнатата договореност в Конгреса. При откриването на Токийската борса в понеделник индексът Nikkei се повиши с повече от 1 пункт, съобщи ББС. Индексът Hang Seng скочи с 1.6%. Курсът на долара спрямо йената и швейцарския франк също се повиши.

Компромисът, достигнат от Белия дом, включва и вероятното съкращаване на бюджета на Пентагона с 350 млрд. долара в следващите 10 години, съобщи в. „Уолстрийт Джърнъл“. „Тези съкращения ще се извършат след анализ на военните мисии и ще отразяват ангажиментите на президента в подкрепа на националната сигурност на САЩ“, цитира изданието прочита на параметрите на споразумението, представено от администрацията на Обама.

Междувременно в политическите кръгове на САЩ все по-открито се заговори и за президентските перспективи на Барак Обама. Според допитване на института PEW Research Center, извършено през юли, броят на избирателите, които биха искали втори мандат на Обама, се изравни с броя на гражданите, които искат републиканец за президент. Така например през май 48% от избирателите бяха готови да дадат втори мандат на сегашния президент срещу 37%, подкрепящи за президент републиканец. През юли съотношението на привържениците и противниците на Обама се промени рязко – 41% подкрепят преизбирането му, 40% биха гласували за републиканец.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.