Майната му на морала!

Румен Белчев

Доживяхме!

Двадесет години и нещо, откакто отпадна странното понятие „социалистически морал“, разсъждаваме какво е това чудо – моралът. Живи бяхме – научихме окончателната дефиниция от г-н Максим Мартинов и „НОВИНАР“ – „Моралът се налага от някаква общност. Например от махленските жени, които одумват някого на седянката, от мъжете в кръчмата или от анонимните коментатори по форумите“…

Всичко това – за да ни бъде обяснено с думи прости, че моралът е едно, а законът – съвсем друго. Не е казано съвсем направо, но внушението е, че моралът почти задължително не съвпада със закона, както и законът – с морала.

Може и да не е морално колоездачната обиколка на Франция да се отразява със заглавието „Шлек пикае в ресторант“ („ТЕЛЕГРАФ“), но няма законова пречка да се изпише. Пикантната думичка – в цвят, да не би някой да не я забележи.

Сигурно има нещичко незаконно зад парвенюшкото парадиране с яхти, манекенки и ферарита из „Свети Влас“, но няма нищо неморално в това да си похарчиш парите за „Гащи за 700 лв. и яхта за 9 млн“… („24 ЧАСА“).

Предполагам, че е съвсем законно снимчицата на болното дете, за лечението на което вестникът събира средства, да е гудена до репортажа с гащите, струващи „колкото 4 пенсии“, сигурно е още по-законно на държавата да є е по-евтино да си гласува закон, според който да не е задължена да му осигурява нито лекарства, нито пари за лечение, само че не е много ясно доколко е морално. От гледна точка на махленките-блюстителки на новия морал, разбира се.

Освен закона, родната полиция никой не я пази! Дори – напротив! Отворете братските издания „24 ЧАСА“ и „ТРУД“, за да видите на какво я подлагаме! Според „ТРУД“ „Хулиган плюе баничка по полицаи“, а в „24 ЧАСА“ гаменът „замерял полицаи с баничка“… В информацията от едното издание тарикатът е задържан за 48 часа, според другото – за 72, но това няма значение – очевидно за всички е, че да се плюе по полицаите и да се замерват, дори с банички, е незаконно. Следователно – може да се окаже морално.

Не ми е много ясно за кого са предназначени тия размисли за морала и закона. От една страна – за да стигнат до читателя, той трябва поне да знае буквите. От друга – според „НОВИНАР“ „80 000 българи не могат да четат и пишат“. За да склонят да се изучат на четмо и писмо, та да могат да поразсъждават над морала и законността, държавата щяла да им плаща по 4 кинта дневно.

Предвидливото образователно министерство се е загрижило и за следващия етап от изграждането на новите личности – според новата му стратегия, разяснена ни от „ТРУД“, „Учителите ще учат децата да мислят в клас“. До тук беше със зубренето на таблицата за умножение, мили деца – сега вече ще се наложи и да мислите над нея! „За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени до 15 септември на новата методика на преподаване“.

Когато се научат да мислят, децата ще могат да разсъждават над един такъв любопитен казус – само допреди няколко години беше незаконно да съблазниш и правиш секс с хлапе под 16 години. Днес вече законът е обявил за незаконно съблазняването, само ако хлапето не е навършило 14…

Но в името на всенародното благоденствие и разцвета на родината ще трябва да се примирим – както гласи великото заключение на г-н Мартинов от „НОВИНАР“, „Ако искате морал, животът ще се управлява от махленската седянка. Ако искате здрава държава – ще се управлява от закона.“

Ние сме патриоти – искаме държавата да е здрава.

Майната му на морала, прочее!

От в. „Стършел“ и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.