Сирия пред кървав хаос

Ройтерс

Махмуд Ахмадинеджад и Башар Асад. Снимка: АП/БТА

Народното въстание в Сирия става все по-дръзко, а пукнатините в управляващия елит – все по-дълбоки; въпреки това предстои дълъг и кървав път, за да бъде свален президентът Башар Асад с протести и да се сложи край на 40-годишното управление на
семейството му.

Цената на безизходицата се покачва с всеки изминал ден: хаос на верска и кланова основа, разрастващо се протестно движение и боксуваща икономика, без никакви признаци, че Башар и неговият алауитски клан, който е малцинство, обмислят оттеглянето си след четири десетилетия на власт.

До този момент няма признаци и за някаква повратна точка, която да доведе до успех на протестиращите, както беше в Тунис и Египет, където милиони излязоха на улицата, за да свалят от власт авторитарните лидери.

„Ситуацията все още не е станала достатъчно критична“, смята Патрик Сийл, биограф на бащата на сегашния президент – Хафез Асад.

„Дамаск не е въстанал, в силите за сигурност все още няма разцепление, икономиката не е рухнала. Режимът изглежда слаб, а опозицията още по-слаба“, казва той.

Убийствата на верска и кланова основа в град Хомс миналия месец може да са само прелюдия за страната, която е със смесен етнически и религиозен състав на населението и с дълга история на репресии от страна на ръкводените от алауитите сили за сигурност.

Алауитската секта, разклонение на шиитския ислям, е малцинство в Сирия, където има сунитско мнозинство и по-малко на брой друзи, християни и кюрди.

Група алауити, включително четирима от силите за сигурност, изчезнаха на 14 юли. След време бяха намерени четири трупа. Алауити от техния квартал в Хомс излязоха на улицата, подпалиха и унищожавайки магазини, чиито собственици са сунити.

Опасността от религиозно и кланово напрежение е реална, казват анализатори. Това дори може и да се харесва на властта – както и на някои от противниците им – като начин да излязат от безизходицата. Но то крие големи рискове за династията Асад и за
опозицията.

„Това е опасна стратегия за режим, опитващ се да оцелее“, смята Юджийн Рогън, директор на Центъра за близкоизточни изследвания на университета в Оксфорд. „Ако верските и клановите конфликти се превърнат във водещ проблем, армията може да се
разпадне“

Според анализатори убийствата в Хомс са провокирани от строгите ограничителни мерки за сигурност, включително арестите, безследно изчезналите и мъченията до смърт на стотици мъже. Ислямистите, отдавна преследвани от силите за сигурност, си имат своите подбуди.

„Решението чрез силите за сигурност не проработи. Режимът избра гражданския конфликт, защото усеща, че губи. Протестите се разрастват и се разпространяват към столицата“, казва намиращ се в Дамаск арабски журналист, който не пожела името му да се съобщава.

Селяни алауити казват, че властите въоръжават млади мъже, за да се борят с бунтовниците. Обезобразените тела на няколко мъже от частите Шабиха, предадени от силите за сигурност на семействата им, за да бъдат погребани, само разпалиха омраза у
тези селяни.

Верската и кланова параноя е очевидна – за да се справи с протестите Асад се доверява само на две елитни армейски части, командвани от брат му Махер – 4-та бронетанкова дивизия и Републиканската гвардия – както и на тайната полиция и
алауитските паравоенни формирования, известни като „Шабиха“.

„Единството (сред силите за сигурност) вече е под въпрос. Разделението на верска основа вече е проблем, а на лоялността на другите армейски части не може да се разчита“, казва Рогън. Властите обвиняват за протестите „банда ислямисти“, но действителността е по-сложна.

Някои наблюдатели на случващото се в Сирия казват, че протестното движение в основата си се състои от младежи и включва сунитски племена от селските райони, националсити, леви, застъпници на светския начин на живот, както и ислямисти,
обединени от целта да свалят от власт деспотичното и корумпирано правителство.

От географска гледна точка протестите от март досега се разпространиха в множество селски и градски райони, в градове като Хама и Хомс, а дори и в Дамаск, макар и в далеч не толкова голяма степен.

Силите за сигурност и бойците от „Шабиха“, въоръжени с метални прътове, са навсякъде. Армията е разположила танкове около основните градове, за да не се допускат протестиращи от провинцията да проникнат в градовете.

„Зверствата на режима се увеличиха рязко. Враждебността към него също придоби огромни размери сред обикновените хора, не само сред протестиращите. Извършват се масови арести навсякъде, в градове и села“, казва сирийски журналист.

Според местни жители алауитските части, макар и под силен натиск, са засилили офанзивата си и показват издържливост пред увеличаващите се демонстрации. Протестното движение обаче набира скорост и не показва признаци на намаляване, добавят те.

В страна, в която някога никой не смееше да изрече и дума против президента, възгласи като: „Башар, касапино, няма да спрем, докато не те погребем“ показват колко дръзки са станали активистите. На графити по кофите за отпадъци се чете: „Башар: това е гробът ти.“

Свалянето на системата, казват анализаторите, крие рискове, поради структурата на властта в Сирия – алауитите заемат ключови постове в армията, членове на фамилията Асад оглавяват ключови служби за сигурност и това обвързва тясно висши офицери със
съдбата на Асад.

Саркис Наум, експерт по сирийски въпроси, казва, че Асад вероятно няма да бъде свален от власт бързо, но конфликтът може да прерасне в кървава гражданска война. „Не е ясно как ще се разви (конфликтът) и колко ще продължи. Режимът не може да спечели и опозицията не може да спечели“, казва Наум, коментатор в бейрутския вестник „Ан Нахар“.

Това, което усложнява сирийските събития е, че кланът Асад по-скоро ще се бие до края, отколкото да си тръгне, тъй като се страхува, че той и сектата му ще попаднат на мушката при евентуално сунитско управление.“Кланът Асад няма да отстъпи властта. Те отказват да извършат реформи, защото това ще ги накара да отстъпят властта“, казва Наум.

Според Рогън Асад няма да падне скоро. „Ще трябва да изминем дълъг път, преди да дойде моментът, в който Башар да си тръгне.
Режимът е много по-силен, отколкото на хората им се иска, но Асад е слаб и няма никакво усещане за лидерство.“

Протестите на практика парализираха Дамаск. Магазините отварят за няколко часа през деня и затварят рано. Бизнесът е замрял и много хора са загубили работата си. Градът, в който някога кипеше бурен нощен живот, е напрегнат и зловещ по тъмно. Виждат се признаци на недостатъчни ресурси и напрежение в икономиката.

Сирийската икономика може да се окаже проклятие за Асад. С оглед на това, че не се вижда краят на репресиите срещу протестиращите, основните източници на финансови приходи за страната изглежда са загубени. По-чувствителното влошаване на
икономическото здраве на Сирия може да доведе до падането на режима.

След среден икономически растеж от 5 процента през последните пет години, тазгодишната прогноза за икономиката е тя да се свие с 3 процента, след като притокът на туристи, от който идват 23 процента от приходите на Сирия в твърда валута, и чуждестранните инвестиции спряха внезапно.

На фона на почти празните хотели и при голямата вероятност да бъдат наложени петролни санкции, Сирия отчаяно се опитва да задържи местните и чуждестранните пари, увеличавайки лихвите по депозитите и налагайки контрол над продажбите на чуждестранна валута.

Има съобщения, че Техеран, за който Сирия е близък съюзник в един доминиран от сунити регион, гледащ с недоверие на неарабския и шиитски Иран, помага на Дамаск със средства и експертен капацитет. Иран обмисля възможността да отпусне 5,8 милиарда долара финансова помощ, съобщи френският вестник „Ле-з-еко“.

Иран, който смаза своето младежко продемократично движение след преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009г., изпрати експерти, които да помогнат на сирийските власти да следят и да блокират интернет, казва Аусама Монаджед от
сирийската опозиция.

Опозицията казва, че властите трудно са контролирали комуникациите на активистите, докато не са се намесили иранците, снабдявайки ги с китайска и севернокорейска техника за прихващане и подслушване на разговори.

Монаджед, говорител на сирийската опозиция в Европа, каза, че опозицията лобира за набирането на стредства и за убеждаването на международната общност да наложи още санкции срещу Асад и неговите съюзници.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.