Турция – кой командва сега парада

Асошиейтед прес

През 2010 г. турският премиер Реджеп Тайип Ердоган седеше до началника на въоръжените сили на годишното заседание, на което се решаваха назначенията във военното командване. В понеделник той седеше сам начело на масата, като символ на цивилната власт над генералите, чиито главни командири подадоха оставка миналата седмица след спор с правителството.

Символиката на схемата на настаняването на масата носи посланието, че турската армия, която някога организираше преврати и ръководеше изготвянето на конституцията в началото на 80-те години, е загубила още една битка в борбата за власт с правителството, радващо се на силна електорална подкрепа. Езикът на тялото казва същото. Журналистите бяха допуснати за кратко в заседателната зала в щаб квартирата на армията в столицата Анкара, където Ердоган седеше с юмруци на масата, докато генералите, разположени отстрани около него, държаха ръцете си прибрани.

Подчертаната образност помогна да бъдат разбрани обществените настроения в Турция, където предишната ера на нестабилност не е напуснала националната психика въпреки политическите реформи и съществения икономически и дипломатически напредък по времето на Ердоган от 2003 г. насам. Турците си спомнят заседанието (на Съвета за национална сигурност, бел.ред.) от 2001 г., на което тогавашният президент хвърли конституцията по предшественика на Ердоган при скандал, който разтърси пазарите във време на финансова криза.

В петък четиримата главни военнокомандващи на страната, включително началникът на генералния щаб, подадоха оставка в знак на протест срещу ареста и преследването през последните няколко години на стотици пенсионирани или активно служещи офицери за предполагаеми заговори за преврат. Някои наблюдатели се опасяват, че Турция е на ръба на нова криза, но с оттеглянето си от сцената, командирите на практика отстъпиха пред правителството.

За отбелязване е, че висшите офицери обявиха оттеглянето си след затварянето на пазарите в петък, което внушава, че вероятно са искали да избегнат създаването на финансов хаос в страната, в случай че местната валута се срине.

Корените на Ердоган в политическия ислям разтревожиха твърдолинейните секуларисти в армията и други институции, а някои турци се опасяват, че той отлага обещаните реформи въпреки триумфа на изборите на неговата управляваща партия и обещанията да напише нова, по-демократична конституция. Опозиционната Народнорепубликанска партия, която се асоциира със старата гвардия на светския режим, заяви, че военните трябва да си стоят в казармите, но обвини правителството, че се опитва да „опозори и дискредитира“ въоръжените сили и да манипулира съдебната система с политически цели.

Премиерът, който е начело на изключителен устрем в международния профил на Турция, реагира на катаклизма в армията със същия твърд стил. Заседанието на военния съвет, което той председателстваше в понеделник, ще назначи нови командири, а генерал Неджет Йозел, който беше доскоро началник на жандармерията, се очаква да запълни вакуума, като стане новият началник на генералния щаб.

Йозел, назначен за командващ на сухопътните сили в петък, в момента е и.д. началник на генералния щаб. Местата на началниците на щабовете на военноморските сили, военновъздушните сили и жандармерията също са вакантни. Процесът на назначаване, който може да включва уволнения или да предизвика още протестни оставки, се очаква да отнеме няколко дни.

Един от командирите на срещата е замесен в разследване за предполагаем заговор за преврат. Турските прокурори в петък издадоха заповед за ареста на генерал Нусрет Ташделер, командващ Егейската армия, заедно с други 21 заподозрени, включително шестима генерали, във връзка с предполагаема интернет кампания, целяща дестабилизация на правителството. Появата на Ташделер на срещата с Ердоган внушаваше, че той е в предизвикателно настроение или чувства, че не е направил нищо неправилно, въпреки че други замесени генерали се предадоха на прокурорите без съпротива.

Турската армия участва в операции на НАТО в Афганистан и Либия, въпреки че не се включва пряко в битките. Тя също води борба срещу кюрдските бунтовници, концентрирани в Югоизточна Турция. Адмирал Майк Мълън, председател на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви в неделя, че очаква „методичен преход“ след оставките на военни в Турция. Пред репортери в Афганистан Мълън каза, че американските и турските въоръжени сили се радват на силна и сериозна връзка, като отбеляза: „Не съм забелязал никакви признаци, че военните отношения са засегнати от всичко това“.

Стратфор, американска анализаторска група, заяви в доклад, че „нормата за приемане на цивилното върховенство над армията започва да се вкоренява“, но прогнозира, че армията вероятно ще продължи да налага вижданията си по въпросите за националната сигурност, а управляващата партия засега ще приема това мълчаливо.

В изпълнения със символика понеделник Ердоган показа и солидарност с генералите, като ги придружи на церемония за полагане на венци в мавзолея на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, бивш армейски офицер и герой от войната, който замени исляма – стълб на османското управление, с държавното кредо на секуларизма. Премиерът, в син костюм и слънчеви очила, продължи напред без придружител до себе си. Генералите изостанаха назад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.