Сиудад Хуарес – градът на наркомафията и международните компании

В Сиудад Хуарес, най-размирния град в Мексико, мнозина дребни търговци прекратяват своя бизнес, докато международните компании продължават да отварят заводи за преработка – „макилас“ – заради митническите облекчения, предоставени от Съединените американски щати. Съобщения за затваряне на търговски фирми и местни малки предприятия изобилстват по улиците на този град с население от 1, 2 милиона души.

Собственикът на затворен ресторант в центъра на Сиудад Хуарес, Рафаел Гарсиа, разказва, че получавал постоянни заплахи. „Заплахи идваха всеки три дни, всяка седмица. След като прекарах една година, в която нямах възможност да стъпя в ресторанта си, реших да го затворя“, обяснява той. Наемни убийци от престъпните групи на града идвали да поискат своята „квота“ – данък, изискван всеки месец от наркотрафикантите.

Насилието на наркотрафикантите направи Сиудад Хуарес печално известен през последните години. Само през 2010 г. са регистрирани 3100 смъртни случая в схватки между съперничещи картели или при сблъсъци между наркотрафикантите и силите за сигурност. Според мексиканското правителство настъплението срещу трафикантите е подтикнало престъпните групи, свързани с наркокартелите, да прибягнат до изнудване на дребните търговци, до отвличане на имигранти или кражби на горива.

Въпреки това големите предприятия продължават да строят заводи за преработка в този град, разположен срещу американския град Ел Пасо Тексас. Тези преработвателни или монтажни заводи могат да внасят суровини без да плащат мита, при условие че готовата продукция се връща в страната, от където са внесени суровините, в повечето случаи – САЩ.

„Досега състоянието на сигурността в Мексико и Сиудад Хуарес не е засегнало дейността на заводите“, каза Волшлегер Лоурънс, директор на „Интернешънъл Манюфакчъринг“ MFI , специализирана фирма, подпомагаща установяването на многонационални компании в района. Властите смятат, че тези компании не са заплашени, тъй като не представляват особен интерес за организираната престъпност.

„Големите компании се разплащат чрез чекове и международни парични преводи. Те не работят с пари в брой“, подчертава Хуан Убалдо Беневенте, отговарящ за икономиката в общината на Сиудад Хуарес. „За разлика от тях местните предприятия работят с пари в брой, които депозират в банките на града. Затова те са по-уязвими“, допълва той.

Беневенте признава все пак, че правителството на щата Чиуауа, чиято столица е Хуарес, е улеснило до известна степен условията за работа и сигурността на местните предприятия. Тази година например бе създадена „зелена зона“, защитена от престъпни действия от федералната полиция. Тази година заводите за преработка откриха 10 000 нови работни места във всичките 19 фабрики в Сиудад Хуарес.

Според правителството на Чиуауа четиридесет нови проекта за заводи са предвидени за идните месеци. Преките чуждестранни инвестиции в Сиудад Хуарес възлизат на 1, 4 милиона долара (1 милион евро) за 2010 г., докато през 2009 г. са били 1 милион долара (700 000 евро). По официални данни в Сиудад Хуарес действат около 390 преработвателни завода, осигуряващи работа на 180 000 души.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.