Пукнатини в споразумението за дълга на САЩ

в. Фигаро

Споразумението между демократите и републиканците за вдигането на тавана на дълга дава временно само глътка въздух на пазарите. Зоните, над които са надвиснали облаци, си остават и възпират инвеститорите от каквато и да е еуфория. Бъдете предпазливи! Изглежда това е оценката, която се оформя на пазарите във връзка с постигнатото споразумение между републиканците и демократите за вдигането на тавана на федералния дълг.

Европейските борси закриха със силен спад вчера, а Уолстрийт се оцвети в червено. Европейските ръководители приветстваха вдигането на законния лимит на американския дълг с 2,4 трилиона долара. Споразумението важи до 2013 година или след президентските избори, насрочени за ноември 2012 година.

„Този план премахва голямата несигурност, създала се през последните дни на пазарите заради риска от рецесия в САЩ“, отбелязва със задоволство Филип Вехтер, отговарящ за икономическите изследвания във френската банка Natixis AM. В действителност, ако не бе постигнато никакво споразумение преди 2 август, то федералната държава щеше да може да харчи само това, което е спечелила, а това пък би оказало силен натиск върху растежа“. Икономистите обаче остават сдържани: планът е лишен от подробности и амбиция.

Две въпросителни

Планът, представен от президента Барак Обама и преговарящите демократи и републиканци, е само проект, който не е потвърден от Конгреса. „Републиканците вероятно няма да бъдат доволни от орязванията в бюджета на отбраната. (…) От друга страна никакво вдигане на данъците не е включено изрично, а това би могло да затрудни убеждаването на достатъчен брой демократи за гласуването на текстовете“, коментира Пол Мортимър-Лии, главен икономист на BNP Paribas CIB.

Второто неизвестно, за което говори Ина Муфлеева, икономист от Natixis: „няма публикувани никакви конкретни дати за орязването на бюджета. Тези съкращения не би трябвало да се правят твърде бързо, заяви Барак Обама, само че би било интересно да се разбере кога все пак ще стане това“. Още повече, че планът се основава единствено на намаляването на разходите и не предвижда никакво увеличение на данъците, а това крие риск да окаже натиск върху и без това вече слабия растеж.

Недостатъчен план

„Общите заложени икономии или 2,4 трилиона долара, са недостатъчни, за да вкарат отново в правия път американския бюджет“, твърди Пол Мортимър-Лии. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s посочи, че са необходими 4 трилиона долара икономии за идните 10 години, за да бъде намален американският дълг.

Основните решения бяха отложени

Почти две трети от мерките в плана за строги орязвания на държавните разходи – 1,5 милиарда долара от общо 2,4 милиарда долара – ще дойдат от предложенията на специално създадената комисия, които тя ще представи през ноември. В резултат „има прекалено много неизвестни около евентуалните бъдещи данъци и бюджетните орязвания“, с безпокойство коментира Пол Мортимър-Лии. Т

ази несигурност ще се отрази на решенията за инвестиции и наемането на нови служители, които ще вземат компаниите. Растежът ще пострада от това. Компромисът, представен в неделя вечерта, само отлага (решаването на) проблема и то не за толкова далечно бъдеще, между другото“. Въпросителни и за способността на Вашингтон да вземе необходимите решения „В началото републиканците като Барак Обама говореха за план на стойност 4 трилиона долара“, припомня Филип Вехтер.

Поради разногласията как те да бъдат постигнати с течение на преговорите амбицията им се стопи и те приеха в крайна сметка най-малкия общ знаменател (2,4 трилиона долара икономии).“ Такова разминаване с първоначално поставената цел поражда съмнения за ефективността на американската политическа система. „Ако имаше само републиканци и демократи, щеше да бъде постигнато споразумение. Само че наличието на екстремистите от Чаеното парти (Tea Party) промени даденостите, тласкайки републиканците към още по-твърди позиции“, анализира Филип Вехтер.

Политическият режим САЩ се смени. Част от републиканците искаха нещо друго от това, което по традиция се договаряше и това предизвика блокирането“. Тази ситуация би могла да се възпроизведе отново в бъдеще, предупреди Standard & Poor’s в комюнике от 14 юли: „Неспособността днес да бъде постигнато споразумение ни кара да мислим, че така ще бъде и през идните години.“ Този аргумент би могъл да струва на САЩ загубата на оценката „ААА“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.