За Бирата и Нафтата по същество

Валентин Златев, Бойко Борисов и Ваньо Танов. Снимки: Булфото, сайт на ГЕРБ

Вчера (01.8.2011) стана ясно, че съдът е отменил предварителното изпълнение на заповедта за отнемане на лиценза на Лукойл. По този повод Ваньо Танов каза следното:

„Ще се възползваме от този седемдневен срок и ще обжалваме решението на втора инстанция. „Лукойл“ е в положение, каквото е било преди днес. Има отмяна на решение от съда, което не е влязло в сила, тъй като производството е двуинстанционно и ще влезе в сила, когато се произнесе Върховният административен съд“

Представете си следната ситуация: идния петък Лукойл започва производство на акцизна стока без да има лиценз, тъй като не са изминали седем дни и положението е „каквото е било“. Агенция Митници изпраща мобилна група, която протоколира нарушението. Същата вечер премиерът Борисов звъни на Танов и му казва примерно следното: „Обади ми се Вальо Нафтата, пак. В неговата фабрика са влезли, митничари ли са, полицаи ли са… събират телефони…Изтегли хората оттам, като съм обещал, че няма да гo закачам, няма да гo закачам“.

Познато, нали? Случаят с решението за лиценза на Лукойл е абсолютно идентичен със случая с решението на съда за лиценза на покойния Мишо Бирата. Той е отнет със заповед на Агенция Митници, но съдът спира предварителното изпълнение на заповедта. В деня, в който Борисов се обажда на Танов и му нарежда да прекрати проверката, „Леденика“ е хваната да произвежда бира без лиценз, защото не е изтекъл седемдневния срок за обжалване и решението на съда още не е влязло в сила.

Точната хронология на случая с Мишо Бирата е разгледана в материала озаглавен „За бирата по същество“. За разлика от сегашния скандал с фабриката на Вальо Нафтата, затварянето на фабриката на Мишо Бирата през 2010 г. не е обществено значима тема и след обаждането на Бойко Борисов Агенция Митници услужливо не обжалва решението на съда. Сега обаче се кълнат, че щели да обжалват.

Каквото и да се случи с казуса „Лукойл“ в идните дни, казусът „Леденика“ продължава да виси като дамоклев меч над премиерския врат. В дело номер 1/11 на ВКП прокуратурата няма как да не посочи нарушител, колкото и да не и се иска.

Фактите са следните:

– фабриката на Мишо Бирата „Леденика“ АД е работила в нарушение на закона преди 17-ти март 2010;
– нарушението е констатирано от мобилен екип на Агенция „Митници“;
– в същия ден премиерът се е обадил на Танов и му е наредил да спре проверката;

В случая няма никакво значение дали записът на това обаждане на Борисов до Танов изтекъл в пресата е фалшифициран или не, защото премиерът сам си призна за натиска по време на парламентарния контрол на 14 януари:

„А въпросният Мишо, както вие го наричате Бирата, е председател на Федерацията по баскетбол. Не мога да кажа време, понеже аз съм откровен човек, президентът Първанов ми се обади, че митниците натискат по неправомерен начин председателя на Федерацията по баскетбол. (Ръкопляскания, силен смях и тропане по банките.) Да, и аз се надявам, че президентът няма да каже, че не е вярно. Толкоз! Затова казвам, че те имат апаратура и техника от разговорите да ни съберат приказките и да ги направят. Единственото, което съм искал от тях, е да действат по закон.“

Също така няма никакво значение дали премиерът познава или не познава закона. Той може да си е мислил, че иска Танов и митниците да действат по закон, но с нареждането си да се спре проверката е направил обратното: попречил им е да изпълнят закона и самият той е престъпил закона като е възпрепятствал изпълнението му.

А той, Законът нали е един и същ за всички, за малки и големи? Точка. Или вместо точка, в прокуратурата ще отвъртят една запетая с едно чеховско „но“ и ще се чудят как да заобиколят Закона с изсмукани от пръстите аргументи?

От Биволъ

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.