Кво стана с тия кандидат-президенти? На Кунева може да й попречат

Днес в e-vestnik пуснахме интервю с Меглена Кунева, взето от блога на Захари Карабашлиев (виж тук). Той е писател, който живее в САЩ (виж тук за него). Пуснал й въпроси по мейла, като активен българин, който се вълнува за родината си. И тя взела, че му отговорила. Да се чудиш, не е типично за български политик.

Сигурно някои читатели ще се усъмнят – абе, това е нагласено, e-vestniik взима пари предизборно и т. н.

Да, ама не.

Не взимаме пари. И никой не ни е предлагал. Нашият електронен вестник не е цел на предизборните щабове, те се целят в големите медии.

Засега има двама по-сериозни кандидати – Калфин и Кунева. Алексей Петров търси по-скоро трибуна, за да говори, след като го обвиниха, че е Октопод. Румен Христов от сините има малки шансове, освен ако ГЕРБ не реши да го подкрепи. Калфин е ясен. Кунева е по-неясна. Не като личност, а като изход от тази авантюра да се кандидатира.

Първо – не се знае дали Централната избирателна комисия ще я допусне – била е еврокомисар над 4 години и не е живяла постоянно в България в последните 5 години, както изисква законът. Юристите на ГЕРБ в ЦИК може да извадят такова тълкувание – България е член на Евросъюза, но еврокомисарката Кунева не е била пратена от държавата на дипломатическа работа в Брюксел, което позволява да се кандидатира. Кунева е била на европейска работа, защитавала е европейските интереси, а не само българските и т. н. Всъщност е пратена от държавата там.

Впрочем, сърдитият българин обича да казва – тая, па, кво направи, бе? Сърдитият българин иска еврокомисарката да му направи парното евтино, да му намали сметката за мобилен телефон, да му направи евтин тока. И кво там ни закриват АЕЦ-а, тая кво направи?

Всичките тия въпроси сърдития българин ги е отправил към Кунева, а това е погрешно. Защото, както казва неведнъж самата тя, никой няма да дойде у нас да ни изчисти боклука и да ни оправи улиците. Сами трябва.

По въпроса за парното – то зависи от това колко струва руският газ. Не може ЕС да го реши тоя въпрос. За сметките за мобилни телефони по-може – ЕС го реши въпроса, натисна и продължава да натиска българската Комисия за регулиране на съобщенията, тя се дърпа, ама полека-лека цените падат.

За евтиния ток и АЕЦ – това е мит. Няма вече евтин ток от АЕЦ. Политическите лъжци хвърлят вина върху Кунева, че закрили АЕЦ. Също мит. Еврокомисията взе решение да закрие всички ядрени реактори първо поколение. Какво зависи от Кунева? Това и правителствата от 1997 насам не можаха да го решат, та Кунева.

Тук политическите лъжци, които плащат и на медиите, излъгаха, че за България може някой да направи изключение и да не закрива старите блокове. Няма такова изключение за никого.

А може би Меркел сега е виновна, че закри без някой да я задължава 7 реактора и закрива останалите АЕЦ? Тя предател ли е и на какво?

Така с лъжите. Засега двама по-сериозни кандидат-президенти са излезли на пистата. Чакаме този на ГЕРБ. Борисов ту казва, че за тях президентът не е важен, ту казва, че е важен. Ама не казва кой ще е техният – Плевнелиев ли, Стоичков ли, Стефка Костадинова ли?

В e-vestnik засега симпатизираме на Кунева. Безплатно, за разлика от другите медии, които взимат пари да хвалят ГЕРБ. И понеже засега ГЕРБ нямат кандидат, те чернят Кунева с измислици.

А ние просто харесваме по-европейския кандидат. И уважаваме избора на всеки. Когато ГЕРБ извади тайния си кандидат, дето бил известен в Европа, може да изразим или не симпатии и към него.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.