Георги Д., бизнесмен: Българските банки са най-кожодерските в Европа

Протест срещу политиката на банките. Снимка: Булфото

Б. р. – В следващия разказ имената на банките и на бизнесмена са премахнати. Но го публикуваме, защото в неговите наблюдения се съдържат някои истини за банковите условия у нас.

М
оят бизнес е малък. Като започнах, избрах банката Х. главно заради работното й време – клоновете й, близо офиса ми и до вкъщи работеха 2-3 часа по-късно от другите, до 20 часа вечерта.

Накарах 10-ина души, с които имам разплащания, да си направят сметки в същата банка. Издадоха им дебитни карти. В банката влизаха приблизително 16-17 хил. лева месечно и изтичаха от моите сметки по сметки в същата банка, много малко отиваше към други. Мина година, банката взе да увеличава такси по сметки, по дебитни карти, такси за теглене от банкомат. И то тайно, трябвало да видиш на сайта им. Не те уведомяват. Заедно с това си намали работното време – дръпнаха го с 2 часа по-рано, с което ликвидираха една от причините да избера тази банка. Най-близкият клон, който остана да работи до 19 часа, беше в центъра по-далеч от мен, не ми беше удобен.

Замислих се за нова банка. Но първо отидох в своята и казах да ми дадат отстъпки – в други страни, доколкото съм запознат, като си вкараш заплатата по сметка в една банка, тя ти дава бонуси – кредитна карта, дебитна карта без такси за банкомат и обслужване и др. Поисках от моята банка някакви подобни бонуси. Викам – можете поне десетината дебитни карти на клиенти, които аз съм докарал при вас, да ги направите без такси за обслужване и за теглене от банкомат и др. Говорих с една служителка, после с втора. Мигаха и ме гледаха като извънземно. Такива били условията на банката.

От любопитство минах по “Дондуков” и опитах същото в още 3 банки. Сядах пред някоя служителка и обяснявах – какви бонуси, отстъпки ще ми дадете, ако докарам при вас сметките си, толкова и толкова месечен оборот, 10-ина сметки с дебитни карти на 10-ина души. Пак мигаха и ме гледаха като извънземно. Нямало такава практика.

В една от банките ме прие шефът на клона. Обясних му, той са размисли и каза като благодетел: можем да ви дадем лично на вас еднократно една сума – около 700 лв. Брех, рекох си, получавам дребна комисиона от собствения си бизнес. И това е нещо. Но му казах, че това не е важно, по-добре нещо с таксите по картите и др. Шефът, един такъв едър, почти дебел, внушителен като цялата ни банкова система, каза, че щял да помисли и да ми се обади. Разменихме си визитките. Не се обади.

За нашите банки клиентите не са важни. Дреме му на някакъв шеф на клон, че трябва да привлича клиенти. А се е надул зад фирмата на голяма европейска банка. В крайна сметка си направих сметка и в друга банка и част от разплащанията ми вече са другаде. Но нямам избор, условията са същите.

По принцип избягвам големите банки, защото там са съсредоточени много бивши ченгета, хора от службите. Който си мисли, че в България има банкова тайна, лъже се. Нямам какво да крия, но това е вбесяващо. Банките постоянно пращат информация за клиентите си – движение по сметки, фирмени, лични, кредити, депозити, договори, всичко.

Тегленето от банкомат тихомълком започна да се таксува 0,90-1 лв. от повечето български банки, без те да уведомят клиентите – просто сложиха новите такси на сайтовете си. В Европа банките освобождават от такси клиенти, които получават заплатата си по сметка при тях. И за разлика от българските не взимат и такси за превод в рамките на ЕС. Снимка: e-vestnik

Това положение дори е уредено законово – да се пресече прането на пари. Само че прането на пари в държавата върви с всичка сила, а законовото положение се използва да събират информация буквално за всеки. Как я използват после тази информация, един дявол знае.

Предпочитам чуждите банки, по-конкретно западноевропейските, а не други, с каквито е пълно у нас. И в никакъв случай българска банка, тоест с български собственици. Те са останали само няколко български. И всичките са с проблеми. И точно там е голямото пране на пари, мошеничествата, рисковите инвестиции и рушвети за управляващите. Поне две от тях се клатят, аха да паднат, но правителството им помага.

Предишното даде от резерва в БНБ близо един милиард, за да подкрепи главно една банка да не фалира. Пазят в тайна името й, законът не позволява. А на Дянков не дадоха да отпусне 2 милирада от резерва на банки срещу лихва. Сега резервът стои без лихва като на склад в БНБ. Впрочем, това което остана от него – половината го изпапаха за 2 години.

Четох скоро как шефът на БНБ лобирал пред едни ирландци банкери да не продават акциите си на еди кой си, който предлагал 7 млн. евро, а да ги дадат за 1 лев на банката на ТИМ. Това го съобщи Юрген Рот, тук там го цитираха (виж тук). И при вас четох за една друга банка цяла поредица (виж тук). Няма такава държава. Четох и как бившият шеф на националната банка в Италия влиза в затвора за някакви нарушения. Тук ще повярвам, че нещо се оправя, като видя шефа на БНБ да влиза в затвора.

Имаше няколко случая да обират касетки на клиенти в трезори на банките. Много хора си държат пари в брой в трезор. Сива икономика, нямат доверие на банки и т. н. И ценности. И – дум – обир. Банката не възстановява нищо. Никаква отговорност. Още по-лошо е – хора от самата банка правят обира, инсценировка е. Защото знаят, че банката не носи отговорност, знаят, че клиентът няма да признае, че е държал 200 000 евро в касетка, защото ще го подгонят данъчни. И така. Наистина няма такава държава.

Банките в момента прикриват фалити на стотици, дори хиляди фирми. Те не изплащат кредитите си – кой от година, кой от половин година, кой от повече време. Подписват нещо, предоговарят, но пак не могат да плащат и спират. И банката си мълчи. Не иска фалит, да им вземе фирмата. А от някои фирми има какво да се вземе – земя, сгради, цех, техника.

За какво е измислен фалитът? Това е нещо оздравяващо икономиката в криза. Тук банките замазват положението. И мълчат, защото и те ще тръгнат, ако се разчуе. Поне някои от тях. Няколко са наистина зле, тях пък държавата ги прикрива.

Предишното правителство прие закон да гарантира сметките на физически лица до 100 000 евро, ако фалира банка. Да, ама сега Борисов и Дянков изядоха наполовина резерва и ако фалират банки, няма кой да гарантира влогове до 100 000 евро.

Иначе, като им гледаш показателите в БНБ, българските банки са добре. Това е защото са най-кожодерските банки в Европа. Тук лихвите по кредити са най-високи и банката си ги променя както си иска, след като сключиш договора. Никъде го няма това.

Имаш договор за 10-20 или 30 години, през това време банката променя лихвата както си иска. Не е вързано с лихвата на централната банка, както е в Европа. Това през април сегашните на власт го гласуваха в закона – дадоха право на банките сами да си променят лихвата по кредитите както си искат. Впрочем в Европа има места, където за каквато лихва подпишеш договор, остава непроменен докато изплатиш кредита – може да е 20 години, това е.

И такси за обслужване на сметки променят без да кажат. Така голям удар направи една голяма банка на пъпа на София още преди години. В нея бяха сметките във валута, останали от времето на социализма в тогавашната т. нар. външнотърговска банка. Това са дребни сметки по 300-400 долара, по нещо спестено от командировка, останало от работа в Либия и др., внесени на някое дете за абитурентски бал, такива неща.

И тая банка без да каже на клиентите, сложи такса за месечно обслужване от 1,50 долара. Лихвата беше 4-5% годишно. Тоест, ако имаш дребна сума на сметка, вместо да расте от лихвата, тя намалява. Така стопиха сметките на хората и прибраха милиони, докато този-онзи се усети да си ги изтегли. Отива човекът да си изтегли парите, оставени преди 10-15 години, а му казват, че вместо да станат повече, те останали наполовина.

У нас, като ти изтеглят крадци парите от банковата карта, банката ти възстановява сума до 350 лв., и то ако си казал до няколко часа, че си забелязал липса. После правят една проверка и ако няма запис от камера на съответния банкомат, отказват да ти възстановят и тези 350 лв. Не можело да се докаже. И те карат да си платиш такса от 20 лв. за проверката. Няма такава държава. В Западна Европа може да се обадиш по телефона в полицията, оттам ти попълват и издават документ, отиваш с него в банката и ти възстановяват всичко.
А опитайте да направите превод на пари в европейска банка – взимат ужасни комисиони. Въпреки че има европейски директиви и законодателство тези преводи да са без комисиони, като вътрешни в една държава.
И най-тъпото е, че никой не реагира. Всички мълчат като овце и ги стрижат.

Виж още за банките тук, как банка не може да си намери хора за работа, явяват се само слабо образовани кандидати.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.