В столичния кв. “Лозенец” продължават да строят прозорец срещу прозорец – фотогалерия

През този прозорец ще се вижда отблизо какво става в съседите. Разстоянието сега изглежда по-голямо заради оптиката на фотографа. Снимка: Булфото

Снимките на “Булфото” показват как на метри от прозорец на жилище се подрежда друг прозорец на новострояща се сграда. Това надскача дори традициите в квартала, където от години запълват всяко празно място със сгради и всеки жител там в най-гъстата му част вижда през хола си на 5-6 метра хола или кухнята на съседния блок. Хич няма нужда да се разсъждава съответства ли това на някакви нормативи или не. Това е позор за хората, които подписват такива строителни разрешителни. На снимката се вижда и авторът на това творение – главният архитект на район “Лозенец” Тодор Господинов.

Когато през май при изкопни работи в основите на показаната сграда на ул. “Добър юнак” 4 пропадна оградата на съседния двор и беше застрашена от срутване съседна сграда, въпросният архитект се появи на място. „Аз съм гарантирал с подписа си, че този строеж е в рамките на закона“, отговори на протестите на съседите арх. Господинов. „Всеки може да извършва всякакви изкопни работи в собствения си имот, стига да взима необходимите мерки“, добави той. Всъщност разрешителните за строителство са от 2006 г., подписани от друг корифей на архитектурата –  предишния главен архитект на района Тодор Тодоров.

Снимка от началото на строителството показва, че основите на 5-етажната сграда се намират на по-малко от 2 м разстояние от съседната 5-етажна сграда. Снимка: Булфото

Снимка от началото на строителството показва, че основите на 5-етажната сграда се намират на по-малко от 2 м разстояние от съседната 5-етажна сграда. Снимка: БулфотоГлавният архитект на район "Лозенец" Тодор Господинов стои с подписа си под строителното безобразие. Първите разрешителни за строежа обаче са подписани от неговия предшественик арх. Тодор Тодоров. Снимка: БулфотоСъседи разглеждат изкопа, в който се е срутила земна маса и е застрашена съседната сграда. Снимка: БулфотоСтроителството на основите е съпроводено с подпиране на стените на изкопа по примитивен начин, да не се срути земната маса. Снимка: БулфотоГлавният архитект на район "Лозенец" Тодор Господинов обяснява на съседи, че всичко е законно. Снимка: БулфотоНовата сграда ще бъде долепена до едната съседна, а отдалечена на 1,5 метра от другата съседна и на малко по-голямо разстояние от трета сграда. Снимка: БулфотоПрез прозореца на съседната сграда се вижда колко близо ще е отсрещната - въпреки че фотографът е използвал широкоъгълен обектив, който прави обектите по-отдалечени в дълбочина. Снимка: БулфотоМомент от началната фаза на строителството. Снимка: БулфотоСградата вече е вдигната до 3-и етаж. Снимка: БулфотоНа тази снимка се вижда как се е срутила земята и е застрашена съседна кооперация. Снимка: БулфотоРаботници в изкопа през май, когато стените му са подпрени с железа да не се срутят. Снимка: Булфото

Съседите повече се вълнуваха по време на строежа, че изкопът за основите застрашаваше целостта на съседна жилищна кооперация на улица „Криволак“. При работата си строителната машина дори е съборила отстоящата на 1,5 метра от кооперацията ограда и е навлязла на практика в съседния адрес, оставяйки по този начин тясна пътечка за придвижване на живущите в блока. Инвеститор на стоежа е Трендафил Колев, собственик на фирмата „Смарта сървиз“ ЕООД – да му кажем името, да се знае кой мераклия иска да нацвъка сграда до сграда с 2 метра разстояние между тях.

Семейство архитекти, които са съседи, засегнати от строежа, казват, че инвеститорът строи в противоречие с последната издадена виза за проектиране и на многократно скъсено разстояние от прозорците и балконите на съседната кооперация на ул. “Криволак” 48. Съседите са подали молба по закон за отмяна за разрешението за строеж. При многобройните им срещи в община Лозенец и ДНСК, се е установило, че ДНСК чака община Лозенец да подаде официално необходимите документи, за да се произнесе ДНСК. Междувременно общината не бърза с пращането на документите, за да може да бъде завършен строежът, който тече с ударни социалистически темпове, и скоро ще постави съседите пред свършен факт.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.