„Правда“: САЩ подклаждат реваншизма на Грузия

Правда.ру

САЩ призовават Русия да се изтегли от окупирана Грузия. Става дума за резолюция, приета тези дни от американския Конгрес. В документа се подчертава, че Абхазия и Южна Осетия се смятат за региони на Грузия, окупирани от Руската федерация. Резолюцията приканва правителството на Русия да предприеме стъпки, отговарящи на условията на мирното споразумение между Грузия и Русия от 2008 г., включително да върне войските си на позициите отпхреди войната и да осигури достъпа на хуманитарна помощ до всички засегнати от конфликта.

Освен това сенаторите призоваха Русия да осигури завръщането на всички бежанци и международни мисии в Южна Осетия и Абхазия. В документа специално се посочва, че „резолюцията подкрепя мирния, конструктивен диалог на грузинското правителство с властите, които държат контрола в Южна Осетия и Абхазия“. Подобна намеса отвън естествено предизвика доста остра реакция в засегнатите страни. Ето мнението на независимия грузински политолог Георги Каджая, говорил пред „Правда“:

„Тази резолюция е сурово предупреждение към Русия; тя отново сочи, че цивилизованият свят не е признал за легитимна нейната агресия спрямо Грузия. А щом е тъй, не става и дума за някакво признаване на оперетните републики, образувани в заграбените грузински земи и вързани на руската каишка. Зад Грузия стоят САЩ, които рано или късно ще й помогнат да възстанови справедливостта. С агресивните си действия през 2008 г. Москва сама се вкара в сегашното си положение. И нашето изтегляне от Цхинвали бе само тактическо поражение. Главните събития тепърва предстоят.“

Друга е, разбира се, реакцията в Русия, Абхазия и Южна Осетия. В интервю за „Правда“ посланикът на Южна Осетия в Русия Дмитрий Медоев заяви следното: „Изразяваме съжаление, че уважаемите американски конгресмени са заиграли по свирката на идеолозите на грузинския реваншизъм, на онзи същия тбилиски режим, който разпали преди три години войната срещу Южна Осетия.

Появата на подобна резолюция вероятно се дължи на факта, че американската страна е била невярно информирана за събитията. Защото митът за окупацията на Грузия от Русия няма нищо общо с реалността. Никой не е окупирал Южна Осетия. Нейният народ изразява огромна признателност към Русия и ръководството й за навременните и смели решения, взети от него през август 2008 г.

Единствено те спасиха народа на Южна Осетия от грузински геноцид. И особено тъжно е, че резолюцията е приета в навечерието на третата годишнина от грузинската агресия и началото на варварската бомбардировка на спящия град Цхинвали (както го наричат южноосетинците – б. р.), довела до масова гибел на деца, жени и старци.“

Сходна бе и реакцията на абхазката страна. Посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин обаче съзря в резолюцията „обичайното плюене срещу Русия“, и предложи да не реагираме изобщо. По думите му „Русия не може да окупира държава, която признава и от която е получила покана да разположи руски войски на нейна територия“.

„Това е мярка, взета по принуда, защото други държави като САЩ и международни организации от рода на ЕС и НАТО отказаха да предоставят на Абхазия и Южна Осетия гаранции за сигурността им и за ненападение от страна на Грузия. При това положение руското военно присъствие е единственият фактор, осигуряващ стабилност в региона. Ако на сенаторите от САЩ не им достига юридическа подготовка, готови сме да им осигурим курсове за повишаване на квалификацията в някой руски юридически ВУЗ (…) В политиката човек може да изглежда по различен начин, може да внушава страх, може да буди възторг, но не бива да изглежда смешен“, заяви Рогозин.

Може ли обаче да се гледа толкова лекомислено на подобен документ? Позициите на мнозина експерти от Москва, Сухуми и Цхинвали се свеждат до това, че американците „не знаели“, „не познавали нещата“, „нямали информация“. Тълкуване, което не издържа никаква критика.

Американската страна съзнателно подкрепя реваншистките стремежи на Тбилиси. Ще припомним, че прогрузинските изявления от този род на тогавашния държавен секретар Кондълиза Райс и други видни политици в САЩ бяха възприети от грузинския политически елит като сигнал за действие, „за да възстановят териториалната цялост на Грузия“.

В същия дух действа днес и Конгресът. Естествено, откакто приключи Августовската война, представители на САЩ неведнъж са изразявали подкрепа за „териториалната цялост на Грузия“, съответно резолюцията на Конгреса създава у Саакашвили например илюзии за промяна на ситуацията в негова полза. Мишико дори усеща позицията си в момента като по-печеливша в сравнение с положението от август 2008 г. Стига да посочим само това, че почти на границата с Южна Осетия – в Сачхере, през юли бе открита официално база за подготовка на планински стрелци от НАТО.

Както сочи опитът от 2008 г., ако се ухажват по този начин грузински политици, жадуващи за реванш, това може да провокира ескалация на конфликта. Американското ръководство чудесно го разбира и съзнателно подклажда огнището на напрежение край южните предели на страната ни. Всичко това отново доказва, че „рестартирането“, обявено от Обама, на практика не струва нищо, тъй като резолюцията на Конгреса съдържа пряка заплаха за Русия. Остава само да гадаем кога точно обстановката по южните ни граници ще се изостри за пореден път по команда от Вашингтон.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.