Рамазанът лишава Франция от свръхбогати туристи

в. Фигаро

Свещеният за мюсюлманите месец рамазан, започнал в понеделник, по-рано от предишните години, лиши френските скъпи хотели и бутици за луксозни стоки от обичайните им близкоизточни клиенти. Близкоизточните богаташи имат навика да бягат от жегите в родните си страни и да летуват през август в Париж или на Лазурния бряг. Но те се връщат по родните си места за рамазана – месеца на постите и на молитвите.

Миналата година рамазанът започна на 10 август и последиците за Франция бяха незабавни. Цели етажи на френските хотели, обикновено обитавани от милиардери от Персийския залив, бързо опустяха. Тогава хотелиерите много трудно успяха да им намерят нови клиенти. А тази година хотелиерите трябва да се справят през целия август без богаташите от Близкия изток.

„Рамазанът изпразва най-престижните ни апартаменти и ни лишава от трудна за заменяне клиентела“, признава Франсоа Делайе, директор на хотел „Плаза Атене“. „През юли имахме рекордно много клиенти и 96 процента от стаите ни бяха заети. Цената за тях на нощувка беше средно от 1150 евро. Но през август прогнозираме, че само 65 процента от стаите ни ще бъдат заети, като средната им цена ще бъде от около 800 евро“, допълва той.

„Като цяло арабската клиентела представлява само 1 процент от клиентите на френските хотели. Но през август хотелите в Париж и на Лазурния бряг дължат до 20 процента от приходите си именно на този 1 процент арабски туристи“, казва Джордж Панайотис, президент и основател на консултантската и одиторска компания МКГ Груп, специализирала се в сферата на хотелиерството. Панайотис припомня, че арабската клиентела харчи средно по 2000 евро на нощувка, като към тази сума могат да се добавят и похарчените през деня още 14 000 евро за пазаруване, подаръци и за ресторанти.

В хотел „Джордж Пети“ в Париж 8 процента от клиентелата са от Близкия изток. През август тя достига дори 30 процента. „Приготвихме се за тазгодишния рамазан чрез промоции, адресирани към англосаксонския пазар. Предвиждаме да имаме толкова работа, колкото имахме и миналия август и 70 процента от стаите ни да бъдат заети на средна цена от 1000 евро на нощувка“, казва Кристофър Нортън, генерален директор на хотел „Джордж Пети“.

И тъй като рамазанът всяка година избързва с по десетина дни, хотелиерите тази година също го изпревариха. Според Панайотис клиентелата от страните от групата БРИК Бразилия, Русия, Индия и Китай , както и домакинството на най-различни конгреси и конференции ще компенсират отчасти отсъствието в Париж на близкоизточната клиентела. „Годината се очертава много добра, с двуцифрен растеж след рекордния месец юли, когато 90 процента от стаите в луксозните парижки хотели бяха заети“, подчертава Панайотис.

„Рамазанът настъпва в най-лошия момент за собствениците на луксозни хотели и бутици“, твърди обаче Пол Рол, генерален директор на Службата по туризъм на Париж. Но в Париж това ще засегне по-малко от 10 000 от всичките 75 000 столични хотелски стаи и повечето от тях в крайна сметка ще бъдат заети от богати бразилски, мексикански и руски туристи, смята експертът.

Близкоизточната клиентела притежава много висока покупателна способност. На булеварда „Шан-з-елизе“ например потребителската кошница на саудитски турист се оценява средно на над 1000 евро. Клиентелата от Близкия изток е и една от най-важните в магазините от веригата „Прентан“.

„Тази клиентела е стратегическа за нас, защото тя купува най-скъпи и изискани бижута, маркови часовници, но също и аксесоари, козметика, бельо и декоративни стоки“, признава Лоран Шентен, отговарящ за работата с чужди клиенти към „Прентан“. Близкоизточната клиентела харчи няколко десетки хиляди евро за луксозни стоки, произвеждани в ограничени бройки. Ето защо големите френски магазини се подготвиха за по-ранния рамазан тази година.

„Предвидихме, че тази година през август няма да имаме клиенти, от които да печелим много, но очакваме те да се завърнат при нас през септември след много добрия откъм продажби за нас месец юли“, казва Шентен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.