Обама на 50 си остава феномен

ДПА

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама може и да има малко сиво в косата си, но и наближавайки 50-те, все още има младежки вид, особено в сравнение с някои още по-посивели политици във Вашингтон и и лидери на други страни.

Обама навършва 50 години днес. Няма съмнение за датата и за възрастта му след публикуването на акта му за раждане в края на април. Няма съмнение и за родното му място. Темата бе повдигната от магната Доналд Тръмп, който по онова време изглежда хранеше амбиции за президентството и настояваше, че Обама бил роден в Кения.

Въпреки че този въпрос отдавна бе получил своя отговор още по време на кандидатпрезидентската кампания на Обама, Тръмп и една група около него, станала известна като „birthers“ (от birth, рождение), които се съмняваха, че Обама наистина е роден в САЩ, в продължение на седмици притискаха президента да публикува пълния вариант на акта си за раждане.

На въпроса окончателно бе сложена точка, когато Белият дом публикува оригиналния документ, според който Обама е роден в щата Хавай на 4 август 1961 г., което му дава право да заема президентския пост. Обществото най-накрая можа да види с очите си нещо, което вече знаеше, и Обама поиска „край на глупостите“ по въпроса.

Сега, когато Обама приближава знаменателната половинвековна годишнина, медиите критикуват външния му вид. Късо подстриганата му коса, разбира се, има малко повече сиви косми. Но това всъщност не е новина. Наблюдателите забелязаха промени скоро след като той встъпи в длъжност през януари 2009 г. на 47-годишна възраст.

„Е, не беше нужно много време. Само 44 дни на поста и президентът Обама побелява“, закачливо констатира статия във в. „Ню Йорк таймс“, който показа една до друга две снимки на Обама – от 2007 г., без нито един сив косъм, и друга от 2009 г., с доста такива. Всички президенти побеляват през мандата си, но рядко се е случвало това да стане толкова бързо.

Дали постът го изхабява?

Малцина американски президенти са имали работа с такива трудни проблеми, с каквито трябваше да се бори Обама: да завърши две войни, като едновременно се справи с най-голямата икономическа криза след Голямата депресия и текущата взривоопасна драма с дълга. В ситуацията се намесва и фундаменталистка опозиция, която му създава всевъзможни пречки. Наистина, не е време за мекушавци.

Няма съмнение, че сивата действителност на американската политика надви Обама по-бързо от очакваното. Неговата фраза „Да, ние можем!“ – амбициозна идея за промяна на САЩ и света, издържа само няколко месеца. После магията се изпари. Междувременно „феноменът Обама“ започна да означава и това, че поне в социологическите проучвания, малко други президенти толкова бързо са изпадали в немилост.

Въпреки прошарените си коси Обама все още е младолик и свеж в сравнение с други световни лидери и все още предизвиква повече ентусиазъм от тях. На срещата на Г-8 неотдавна в Довил, Франция, едва след неговото пристигане се появиха очакваните множества с възторжени лица и протегнати ръце.

Небрежната походка на Обама е способна да спре дъха на публиката. Той поддържа младежкия си имидж с честа непринудена усмивка. До него германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози изглеждат много по-възрастни и посърнали. Журналисти често отбелязват колко готин и сърдечен е Обама.

Кой друг световен лидер играе баскетбол в свободното си време? Кой пише детски книжки и кой друг президент предизвиква фурор със снимките си по бански? Трудно е да се обобщи „феноменът Обама“. Едно нещо е сигурно: той не бе съпътстван от политически късмет през двете години и половина като най-влиятелния човек в света. Много неща не се объркаха: икономиката крее, той не можа да удържи обещанието си да закрие военния затвор в Гуантанамо, а израелският премиер Бенямин Нетаняху сложи прът в колелата на близкоизточната му политика.

Положението остана напрегнато и в навечерието на 50-ия рожден ден на Обама. Битката за повишаване тавана на дълга се оказа най-тежката спънка досега. В трудни моменти Обама винаги е разчитал на комедийния си талант. Когато темата за акта му за раждане го изнерви, той контраатакува с видеоклип със заглавие „Официалната версия“ – хумористично признание за африканските корени на баща му.

Обама, син на бяла американка и черен кениец, показа филмчето на банкета на асоциацията на кореспондентите в Белия дом: всъщност това беше драматичната сцена от филма „Крал лъв“, в която татко Мусафа гордо представя новороденото си синче, малкия Симба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.