Крадци на жици по британски

Ройтерс

Миналата седмица британската полиция обискира депа за скрап като част от национална кампания, след като рязкото покачване на цените на някои метали, например медта, доведе до 26-процентно нарастване на кражбите на метали тази година и предизвика огромни икономически загуби от спрени влакове и прекъснато електроснабдяване.

Властите се обърнаха към местните полицейски органи, юристи, магистрати и търговци на скрап в усилие да превърнат проблема в приоритет, заяви заместник-началникът на британската Транспортна полиция Пол Кроудър, който координира кампанията от името на Асоциацията на полицейските началници на Великобритания. Както виждате, цените на пазара на суровини глобално вървят нагоре, което означава и по-висока цена на черната дъска на входа на търговеца на скрап. Ето защо това е бърз начин хората да спечелят пари в брой срещу крадено имущество. Този проблем се изостри значително през последните 12 месеца. Това е битка, която ние за момента не печелим, призна полицейският представител.

Увеличението с 26 процента досега през тази година последва удвояването на кражбите през 2010 г. Кражбите на медни жици от електрически подстанции потопиха в мрак цели общини. Подобни престъпления струват годишно над 770 милиона британски лири 1,3 милиарда долара на вътрешната икономика. Повечето от тези загуби са преки. Като се вземе предвид ефектът върху британския бизнес от срива на широколентовите комуникации, спирането на тока и дори спирането на железниците в някои части на страната, икономическите поражения са огромни, добави полицейският представител.

В нощта преди операцията миналата седмица полицията конфискува 17 тона кабели, маркирани като собственост на телекомуникационния доставчик ВТ (Бритиш Телеком), от търговец на скрап в Северна Англия. Всички кабели на Би Ти са маркирани, но крадците са готови дори да изгарят изолацията им, опитвайки се да заличат маркировката, каза Кроудър. Понякога задушливият огън в някой заден двор издава операцията.

Компании като железопътната „Нетуърк Рейл“ (Network Rail) засилиха мерките за борба с кражбите, например използвайки т.нар. умна вода (течност с химически код, който може да бъде разчетен с ултравиолетови лъчи), за да маркират собствеността си с името на компанията и разположението на кабела. Не се очаква възходящата тенденция в цените на металите да се промени, така че полицията търси дългосрочни решения, за да направи металите по-трудни за крадене и или да ги замени със заместители, но дори това понякога не дава резултат.

Една от потенциалните възможности е да използваме оптични влакна вместо медни кабели. Проблемът е обаче, че крадците не ги различават. Режат ги наред, без да знаят дали са медни или оптични, и пак предизвикват големи щети“, обясни Краудър. Компанията „Нетуърк Рейл“ в определени зони дори започна да закопава кабелите в бетонни канали, за да попречи на крадците. Това потенциално решава проблема в краткосрочен план, но тези кабели се нуждаят от поддръжка, каза той.

Цените на медта на Лондонската борса за метали сега е с малко под 4 процента по-ниска от февруарските рекорди от 10190 долара за тон и много специалисти прогнозират нови рекорди тази година. Цинкът, оловото и никела са поскъпнали с една до две трети в сравнение с ниските цени от 2010 г. В цялата страна има спорадични проблеми с кражбите на метални капаци на уличните шахти, които в бъдеще може да бъдат сменени с пластмасови.

Освен отделни случаи на кражба на олово от църковни покриви има и сигнали, че крадци в сигнално жълто облекло проникват с камионетки в складове за метал, за да крадат на едро, въпреки че това е по-рядко. Едно от предизвикателствата пред нас е да информираме нашите партньори от криминалното правосъдие, така че когато пред съдията застане някой крадец на 20 метра кабел, трябва да се вземат предвид много по-широките последици от деянието му, подчерта представителят на полицията. Полицията освен това настоява търговците на скрап да подпишат доброволен кодекс на поведение, който изисква фотоидентификация на продавачите.

Заедно с министерството на околната среда, прехраната и селските въпроси и с министерството на транспорта, полицията подготвя нов закон, който ще изисква от търговците на скрап, огромната част от които спазват закона, да имат лиценз. Схемата за издаване на разрешителни ще даде на полицията властта да затваря фирмите на онези търговци, които нарушават закона или работят извън лицензионната схема. Сега има търговци, които си затварят очите. Но ако успеем да направим много по-трудно някой да се появи с микробус, пълен със скрап, и да си тръгне с хиляди лири в джоба, без да трябва да доказва, че е законен собственик, нито дори кой е, това ще има огромен ефект, заяви Кроудър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.