Геополитическите фантазии на премиера Путин

Плакати, представящи Путин като Джеймс Бонд в Москва. Те се оказаха реклама за онлайн игра

Плановете на руския премиер Владимир Путин за присъединяване на Южна Осетия към федерацията предизвикаха противоречиви реакции, пише в. „Независимая газета“ под заглавие „Геополитически фантазии“. Тази седмица Путин посети младежкия форум на остров Селигер и визитата не мина без сензации – премиерът Путин отправи сигнал, че присъединяването на Южна Осетия към Северна (в състава на Русия – б. р.) е нещо напълно възможно, посочва изданието.

Евентуалното присъединяване на Южна Осетия към Русия зависи от самия осетински народ, припомня печатът изявление на Путин пред младежите в отговор на въпрос. Президентът на обявилата независимост грузинска република Едуард Кокойти заяви в коментар, че неговият „народ е исторически ориентиран към Русия и никога не ще забрави историческото решение на Москва през август 2008 г. да признае независимостта на Южна Осетия“. Кокойти обаче веднага направи уговорка: „Според мен, Южна Осетия може да влезе в състава на Съюзната държава между Русия и Беларус, след като Беларус признае нашата независимост“, отбелязва „Независимая газета“.

Почти цялото население на региона има руско гражданство, но ако Южна Осетия директно влезе в състава на Русия, това може да направи доста трудно бъдещето й, заявил посланикът на Цхинвали в Москва Дмитрий Медоев пред радио „Ехото на Москва“. Неотдавна Конгресът на САЩ обвини Русия, че окупира Грузия, припомнил дипломатът. Евентуално изявление на Южна Осетия, че желае да влезе в Руската федерация, би подкрепило обвиненията; „не можем да допуснем това“, обясни той. „Ако влезем в състава на Русия, ще изгубим много – армията, парламента, Върховния съд, президента (…) Ще се превърнем в район (на руска Северна Осетия – б. р.), ще изгубим работни места“, подчертава по същия повод Юрий Дзицойти, заместник-председател на южноосетинския парламент.

Тбилиси проучва контекста, в който е направено изявлението на руския премиер, и ще реагира според резултата, заявил пред „Независимая газета“ източник от грузинското правителство. „По принцип обаче думите на Путин доказват правотата на Грузия и партньорите й, според които Русия, окупирала грузински територии, ще се опита да ги анексира“, изразява личното си гледище събеседникът на изданието.

В Русия започва кампания за парламентарните избори през декември, „а на самия Путин предстоят президентски избори“, напомня пред всекидневника грузински политолог. „Примамливата формула за присъединяване на територия“ цели според него да бъде спечелено разположението на руския електорат. „Няма да се стигне до реални действия по влизането или включването на Южна Осетия в състава на Русия“, смята грузинският аналитик и обяснява: „Путин бездруго получи от водещите държави много упреци, след като (Русия) призна суверенитетите на бивши грузински автономни републики“.

Други експерти на „Независимая газета“, коментирали думите на Путин, предполагат, че по този начин Русия не само декларира имперски амбиции, но и проявява стремеж да засили контрола си върху руски Кавказ, изискващ значителни бюджетни инжекции. С изявленията си на международни теми премиерът превишава своите пълномощия, тъй като външната политика на Русия е прерогатив на президента, твърди събеседник на вестника.

Лидерът на руска Северна Осетия Таймураз Мамсуров заявил според „Московский комсомолец“, че в случай на референдум южноосетинският народ със сигурност ще гласува за присъединяване към Русия. Народът на Южна Осетия винаги е мечтал отново да се слее с народа на Северна в състава на Русия, коментира председателят на южноосетинския парламент, цитиран от „Ведомости“.

„Времето ще покаже как е най-добре да го направим. Засега въпросът не е на дневен ред. Всичко зависи от по-нататъшните стъпки на Русия“, казва Кочиев пред местната агенция Рес.

Южна Осетия не иска да бъде регион от Руската федерация, а самостоятелен член на Съюзната държава между Русия и Беларус. Това обаче не може да стане, тъй като Беларус не признава нейната независимост, пише „Газета“. Изданието очаква „противодействие от беларуска страна“. „Не зная защо изобщо е трябвало да се повдига тази тема, всичко това е изкуствено“, коментира пред него Сергей Мусиенко, съветник на беларуския президент. „Позицията на Минск няма да се промени, тъй че Южна Осетия напразно създава ажиотаж“, добавя съветникът на Александър Лукашенко.

Изявлението на Путин всъщност няма нищо общо с Южна Осетия; целта е да провокира Лукашенко да направи поредното си остро изявление, смята руски политолог, цитиран в материала. Отказът на беларуския лидер да признае Южна Осетия вече е предизвиквал конфликт между Москва и Минск; ако Лукашенко отново се изкаже против, това пак ще намали влиянието му, пояснява наблюдателят пред „Газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.