Иде тъмнина в тунела. А България е с неадекватен премиер

Световните борси се сринаха рекордно в четвъртък. По цял свят инвеститорите започнаха масови разпродажби на акции. Цените полетяха надолу, спадът на индексите на борсите за ден е 4-5% – толкова не е бил от разгара на финансовата криза. На следващия ден, в петък, акциите изгубиха още 3% средно. Всичко натрупано като растеж за 2011 г. се изпари за един ден. Общо за седмицата спадът беше средно 8,5%. Светът заговори за нова рецесия. А ден преди шока Барозу прати тревожно писмо до европейските лидери да се направи тотална преоценка на спасителните фондове на ЕС, защото все повече страни затъват в дългова криза.

Българските медии не се вълнуват от тия работи, тук е провинциална държава, тя се интересува от своите си неща и от рязането на лентички.

Какво я чака България? Растежът, с който се похвали Дянков за 2010 г. и началото на 2011 г. се дължи главно на износа. Онези български производства, които са оцелели в кризата, започнаха да изнасят, заради по-голямото търсене в Европа. Сега то ще секне. Износът е главно на суровини, хранителни продукти, но почти никакъв на индустриални продукти.
Вътрешното потребление и производство се е свило драстично. Вносът е намалял рязко, заради липсата на потребление и това помага на България да се спаси от сериозен отрицателен търговски баланс.

Дянков и Борисов с финансовия си режим дръпнаха ръчната спирачка на икономиката. Закъсването е тотално и прикрито. За него не пишат. Хиляди фирми са във фактически фалит, който само не е обявен официално.

Неадекватният ни премиер създава у слабообразованото население представата, че държавата се оправя, защото той открива магистрали и спортни зали. А производство няма. За него никой не го е грижа. Основната грижа на Борисов е Дянков да му отпусне милионите за магистрали, а после двамата чакат да се върнат 80% от тях от европейските фондове. Те се връщат със закъснение от около половин година, но занапред току виж някой проект не бъде одобрен от Европа и се окаже, че премиерът рисково е похарчил от бюджета пари, които не могат да се върнат.

В момента България няма премиер и правителство, които да се грижат за растежа на икономиката. Те се прочуха само с рестрикции. Те орязаха тотално бюджета за образование и наука – единствените сфери, които в малка България могат да донесат развитие, макар и не веднага.

Двамата успяха да похарчат половината от фискалния резерв, оставен от предишното правителство, докато гръмогласно го обвиняваха за харчове. Не са реформирали нито здравеопазване, нито пенсионна система (освен че национализираха частните пенсионни фондове). Опитите им за реформи в образование, тук и там, са по-скоро вредни. Парите от бюджета продължават да се харчат неефективно.

И сега идва нова световна рецесия.
Малко успокоение е, че Дянков стиска кесията и трудно дава пари. Както я стиска, ще похарчи и другата половина от фискалния резерв.

С това правителство начело България няма да оцелее.

–––––––

За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията. 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.