Недждет Йозел – генерал извън политиката

ДПА

Ген. Недждет Йозел. Снимка: АФП/БТА

Мъжът, който поема командването на турските въоръжени сили, ген. Недждет Йозел, е войник с висок професионализъм, известен с това, че избягва да взима страна в политиката. Като такъв той ще е командващ за пример в периода, в който Турция сега навлиза – където върховна е гражданската власт и армията стои извън политическата сцена.

Йозел, 61-годишен, се сдоби с национална известност миналия петък, когато стана единственият командващ, който не подаде оставка във връзка с планираните от правителството повишения. Началникът на Генералния щаб Ъшък Кошанер и командващите на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили подадоха оставки и Кошанер обяви, че е против задържането на 173 военни по обвинения в заговор за преврат и последвалия отказ за повишения на такива военни. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган светкавично назначи Йозел за командващ на сухопътните сили и и.д. началник на Генералния щаб.

Въоръжените сили на Турция принудиха четири правителства да напуснат властта от 1960 г. Докато Кошанер се показа като умерен началник на Генералния щаб, двамата му предшественици – генералите Яшар Бююканът (2006-08) и Илкер Башбуг (2008-2010) често пъти използваха остър език. След като Висшият военен съвет избра новите командири на армията вчера, Йозел застава начело на Генералния щаб на армията. На този пост той ще ръководи втората най-голяма армия в НАТО, където във войските и жандармерията служат над 600 хиляди мъже и жени. Той ще бъде едва вторият началник на Генщаба, който никога не е служил в НАТО, съобщи в. „Тудейс заман“. Но пък говори английски.

Йозел е роден в Анкара през 1950 г. и е син на военен офицер. Право от гимназията той отива във военната академия, като се дипломира в школата за сухопътни войски на 20-годишна възраст. Издигайки се във военната кариера, той става бригаден генерал през 1995 г. и поема командването на жандармерията през август 2010 г. Един от колегите му в академията – Намък Чинар, описва Йозел като ученолюбив студент, който никога не се е занимавал с политика и се е съсредоточил върху това да стане „перфектен професионален войник“.

Все пак обаче Йозел впечатли политиците. Миналата година той не се присъедини към група от генерали, които посетиха генералите, задържани за предполагаемата им роля в операция „Чук“ – заговор срещу правителството. През 2009 г., когато Ердоган обяви кюрдска инициатива в усилие да се справи с бунта, тогавашният началник на Генщаба изрази съмнения. Йозел обаче заяви, когато бе попитан от журналисти дали ще се срещне с Ердоган, който планираше посещение в града, където генералът беше разположен, че за него ще е чест да се срещне с премиера.

През май тази година възникнаха безредици по време на посещение в рамките на предизборната кампания на Ердоган в Артвин, Североизточна Турция. Вестниците публикуваха снимки, на които жандармеристи пасивно наблюдаваха как протестиращи замерят с камъни полицаи, при което един бе тежко ранен. Йозел назначи нови двама командири на местната жандармерия.

Нещата у Йозел, които впечатлиха правителството обаче, изглежда не впечатляват неговите колеги генерали. Известно е, че по време на преговорите за повишенията в армията миналата година, тогавашният началник на Генщаба ген. Илкер Башбуг се опита да прескочи Йозел. Опитът се провали, защото Ердоган не прие генерала, предложен от Башбуг.

Запитан дали на Йозел му предстои тежко време като генерал номер едно в армията, политологът Кемал Киришчи от университета Богазичи в Истанбул прогнозира смесени чувства сред редиците на военните. „Бих казал, че начинът на мислене на турските военни ще му предопредели трудно време, генералите ще говорят зад гърба му, че е предал колегите си, но ще има и такива, които ще признаят, че времената вече са се променили,“ каза Киришчи пред ДПА.

Турски военни служат в Афганистан, Косово и имат ограничена роля в кампанията в Либия, но главната им задача е борбата с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Източна Турция. Като командващ на жандармерията през последните 12 месеца Йозел бе начело на военната кампания срещу бунтовниците. В. „Тудейс заман“ съобщи, че той е автор на плановете за разполагане на най-добрите части на армията в изтока. Очаква се и да осъществи тези планове с поемането на поста на началник на Генщаба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.