Швейцария: Българската полиция прикрива мафия, която източва карти тук

България може да остане без 257 млн франка заради нежеланието да сътрудничи

Лоренц Ханселман

фалшива клавиатура, свързана с оригиналния четец. Полицейска снимка, Швейцария

Българска мафия, прикривана от полицията в своята страна, е в основата на неправомерното манипулиране на банкомати в Швейцария. Швейцарските политици заплашват да спрат субсидиите. Несигурността се разраства в Швейцария. Никой не се чувства защитен от измамите с банкомати. Тази година вече са регистрирани 31 000 сигнала от хора, чиито карти са били източени.

Зад атаките с т.нар. скимиране стои българската мафия. Доказателството е, че от 19 души, арестувани през тази година за скимиране, 15 са от България. Близо 5 милиона са щетите, а броят на атаките се е увеличил шесткратно в сравнение с миналата година. Само през първото тримесечие на 2011 г. финансовата група „Сикс“ е установила 371 манипулации с банкомати, докато през 2010 година са регистрирани 135 случая.

Успоредно с това броят на картите Maestro, които се е наложило да бъдат блокирани и заменени, също расте експлозивно. Той нараства от 5500 през 2010 г. до 31 000 през тази година. Въпреки всички мерки престъпниците са успели да изтеглят пари от 2600 карти, което е довело до щети от около 5 милиона франка.

Слот на банкомат с устройство за скимиране, видян отстрани. Стрелките сочат отвора за камерата и добавения четец. Полицейска снимка, Швейцария

Слот на банкомат с устройство за скимиране, видян отстрани. Стрелките сочат отвора за камерата и добавения четец. Полицейска снимка, ШвейцарияСлот на банкомат с устройство за скимиране, изглед отпред. Полицейска снимка, ШвейцарияБанкомат, преди да бъде оборудван с устройство за скимиране. Полицейска снимка, ШвейцарияФалшива плоскост с отвор за камера, видяна отвътре. Полицейска снимка, ШвейцарияФалшива плоскост с отвор за камера. Полицейска снимка, ШвейцарияСтрелките сочат фалшивата плоскост с отвор за камерата и фалшивия четец. Полицейска снимка, ШвейцарияФалшивата клавиатура отвътре. Полицейска снимка, Швейцарияфалшива клавиатура, свързана с оригиналния четец. Полицейска снимка, Швейцария

При последния случай полицията арестува в събота в Ааргау двама българи, поставяли на банкомати устройства, които копират данните от картата и пинкода. „Смятаме, че тези бандити се обучават в родната си страна и се изпращат на малки групи в Швейцария“, заяви Роланд Пфистер, говорител на полицията в кантона Ааргау. Трябва да се помни, че мошениците поставят втори четец на слота на банкомата и камера, която записва, когато се набира пинкодът.

„Само дребни риби“

Шефовете на тези мафиотски банди не припарват в Швейцария. „Като цяло арестуваме предимно дребни риби“, казва прокурорът на Нидвалден, Александър Вонвил. „За да се разбере кой стои зад тези хора, е нужно реално международно сътрудничество.“

И тъкмо тук нещата буксуват. Зад кулисите мнозина представители на правосъдието критикуват нежеланието на българските власти да сътрудничат. Германският специалист по мафията Юрген Рот не е изненадан от ситуацията: „В голяма част от България полицията и мафията са тясно свързани.“

Политиците засилват натиска

Якоб Бюхлер, депутат от Християн-демократическия съюз от Санкт Гален и председател на Комисията по сигурността в Националния съвет, планира да предложи замразяването на 257 милиона франка, които трябва да бъдат отпуснати от Швейцария на България и Румъния като помощ за новите членове на Европейския съюз. „Ако българите не станат по-сговорчиви, да не очакват да получат нашата субсидия.“ Той ще депозира предложение в този смисъл до президента на Конфедерацията, Мишлин Калми-Рей.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.