Русия – опасна за живот като Третия свят

Лента.ру

След взрива в московското метро. Снимка от мобилен телефон на пътник

Русия зае 14-та позиция в поредната класация на страните, най-силно заплашени от терористични атентати. Това я нарежда сред държави като Колумбия, Алжир, Тайланд, Филипините и Судан. Най-опасна, също като миналата година, остава Сомалия, сочи рейтингът „Индекс на терористичния риск“, разработен от компанията „Мейпълкрофт“.

Мястото на Русия в този рейтинг не е изненада. Миналата година федерацията се класира още по-зле – наредена бе на десето място, веднага след Йемен. Този път Йемен се представи по-зле и зае шеста позиция, а показателите на Русия малко се подобриха, но не дотам, че да изпревари Судан, разцепил се надве през изтеклата година.

„Мейпълкрофт“ изготвя рейтинга въз основа на твърде прост принцип. Проследява се броят на терористичните атаки в съответната държава за една година назад от началото на април. Експертите отчитат също броя на терористичните атентати през последните пет години и разстоянието до региони, където има засилена терористична дейност. Всичко това не се пресмята само от любопитство: целта на рейтинга е да снабди бизнеса с данни за оценка на съответните рискове за персонала и активите му в различни държави.

На първите три позиции сред най-опасните държави от гледище на терористичната заплаха „Мейпълкрофт“ поставя Сомалия, Пакистан и Ирак. Следват Афганистан, Южен Судан, Йемен, Палестински автономни територии, Демократична република Конго, Централноафриканска република и Колумбия. Втората десетка включва Алжир, Тайланд, Филипините, Русия, Судан, Иран, Бурунди, Индия, Нигерия и Израел.

Резултатът на Русия е печален, при все че ако вярваме на руските власти, броят на терористичните атентати в страната постоянно намалява. През юли 2011 г. шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников докладва на президента Дмитрий Медведев, че през първото полугодие във федерацията са извършени 169 „престъпления с терористична насоченост“ (110 от които в Дагестан).

Според статистика, обобщена от РИА Новости, през същия период на 2010 г. в Русия е имало близо 400 терористични атентата. А през юли 2010 г. ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин информира, че през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на предходната тези атентати са намалели с 23 на сто. През цялата 2010 г. жертви на терора в Русия са станали 410 души, показват данни на Националния антитерористичен комитет.

Но дори ако съдим по официалните данни, мащабът на терористичната дейност в Русия съвсем не се вписва в образа на една спокойна държава. На споменатото съвещание с Медведев Бортников разказа, че за половин година са били задържани 400 „бандити и техни помагачи“, а дейността на още 250 е била „неутрализирана“, при което са загинали 95 души от руските силови структури, а 200 са били ранени. В целия Европейски съюз през 2010 г. са извършени 249 терористични атентата (главно в Испания и Франция), причинили смъртта на седем души. В ЕС са арестувани 611 заподозрени в тероризъм.

При все това новият рейтинг буди противоречиви чувства. Русия е класирана сред държави от третия свят, някои от които вече са се разпаднали (като Сомалия) или още не са се оформили (като Южен Судан и Палестина), други са в състояние на гражданска война или пък са били до неотдавна (Ирак), трети са заплашени не толкова от терористи, колкото от организирано партизанско движение (Афганистан и донякъде Пакистан). Въоръжените бойци постигат там успехи, защото е в печално състояние държавността като цяло, а не само поради провала на съответните тайни служби. Проблемът не е толкова в размаха на корупцията, колкото в подкрепата на част от населението за въоръжените групи, обявили местната власт за нелегитимна.

Описаната ситуация е тъкмо това, което според мнозина експерти се случва в Северен Кавказ. От тази гледна точка е разбираемо и закономерно Русия да бъде сложена в категорията на Афганистан и Сомалия.

Рейтингът обаче оставя впечатлението за някаква машинация. И тя общо взето е очевидна. „Мейпълкрофт“ не биваше да оцветява в червено цялата руска територия – от Калининград до Чукотка. Огромното мнозинство терористични атентати се извършват в Северен Кавказ, още по-точно в Дагестан. Естествено бунтовници са успявали да организират мащабни атентати и в Москва, на два пъти бе взривяван „Невският експрес“ (между Москва и Санкт Петербург – б. р.). В останалата територия на Русия обаче през последните години не е имало експлозии.

Съставителите на рейтинга разбират това и правят уговорката, че прилагат към доклада карта, сочеща къде точно са ставали терористичните атентати във всяка държава. В Тайланд например става дума за южните щати. При желание, ако се вгледа, човек може да види на картата, че проблемните места са изобразени в тъмен цвят. „Въпреки че терористичният риск за някои страни се определя като извънредно висок, терористичните атентати може да се извършват само в отделен регион или в сравнително малък брой райони“, посочва компанията на своя сайт.

С други думи, съставителите на рейтинга признават, че позицията на всяка страна в него може да е доста условна. Очевидно е, че тъкмо положението в Северен Кавказ е пратило Русия на дъното. Но може да се вземе под внимание и близкото съседство на Руската федерация със Сомалия и Йемен.

За авторите на доклада е важно не само да покажат къде е имало терористични атентати, а да прогнозират общото развитие на ситуацията, да предскажат нови атаки. Това може да стане по традиционния начин, чрез анализ на тенденциите за момента. Ясно е, че през 2000-те Русия не е успяла да реши проблема с тероризма в Северен Кавказ. Естествено следва изводът, че по принцип е слаба самата държава. Което означава, че Москва може да не събере и достатъчно сили, за да предотвратява атентати в други региони.

Рейтингите от този род впрочем не може да се смятат за безпогрешен инструмент – както по споменатите причини, така и защото миналите атентати невинаги дават възможност да се прогнозира нивото на терористична заплаха.

Сегашният доклад бе публикуван скоро след двойния терористичен атентат, извършен в Норвегия от Андерш Брайвик. Загинаха 77 души, в центъра на Осло бе взривена бомба с тегло близо 500 килограма. Но рейтингът, подготвен още преди тези събития, определи като нисък терористичния риск за Норвегия. Това обаче е общ дефект на обществено-политическите прогнози, който не ги обезсмисля.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.