Полицай издаде даренията и… нашата полиция го гази

МВР започна тотален тормоз срещу полицая Константин Иванов, който изнесе пред медиите, че има списъци с дарители на МВР, които не трябва да се проверяват при пътна проверка.

Веднага срещу него са започнали 5 дисциплинарни производства и той е напуснал по собствено желание. Един от поводите за дисциплинарно производство е проверка през юни, при която е установено, че не са му чисти обувките. Проверките започват, след като той подава сигнал в МВР за списъците с дарители и проговаря пред камерата на Би Ти Ви. Нароченият полицай е научил, че срещу него дори се готви иск от страна на МВР.

На специална пресконференция шефът на СДВР Валери Йорданов очерни колегата, си дръзнал да наруши мафиотския принцип на мълчание върху собствените полицейски безобразия.

Заради това, че полицаят Иванов проговори, обществото научи, че МВР за 4 месеца е събрало 6,5 млн. лева от дарения. Общо за полугодието сумата набъбна до 15,5 млн. лева. За сравнение българската Коледа е събрала 1,2 млн. лв., а последният БИГ “Брадър” 2,5 млн. лева. Вижда се, че МВР е пръв отличник по събиране на дарения. Това се нарича рекет. Полицейските управления подсещат едни хора да дадат, пък те ще са благосклонни да не ги проверяват.

По проверката на вестник “Сега” и “Дневник” (единствените сред вестниците) се видя, че сред дарителите има фирми, свързани с хора, срещу които текат разследвания. Например едни от дарителите са хазартни фирми, а акциите на Цветанов срещу залаганията в интернет ги заобикалят. Сред дарителите са фирма “Юлен” с незаконните писти и лифтове на Банско, фирми на Ковачки (например ТЕЦ “Бобов дол” е дал 15 000 л гориво за 2 години) и т. н.

Какво показва всичко това? Че МВР действа на мафиотски принципи, рекетира фирми и с пълно съзнание на началствата до най-горе – министъра Цветанов – прикрива кирливите си ризи. Когато някой проговори, действа законът на омертата. Няма да го убият, само ще го съдят, ще му предявят иск.

Премиерът Борисов лично съобщи, че МВР няма да получава повече дарения, но полицаят, който стана повод да се спре тази практика, трябва да бъде сгазен.

Кой знае какви други престъпления се вършат от полицията, за които се разбира при отделни случаи – побои, рекет и т. н. Рядко се случва някой да проговори. Действията срещу Иванов са показно за другите – да не си отварят устата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.