Деца войници сеят смърт в Сомалия

Асошиейтед прес

Кадър от документалния филм „Децата войници“, реж. Андрю Огилвие

Бившите пехотинци от Аш Шабаб, разпределени да живеят в сив жилищен блок, са млади – твърде млади. Единият е само на 9 години, въпреки това те са отговаряли за спазването на суровите укази на ислямистките бунтовници, които не позволяват на хиляди сомалийци да избягат от глада.

Асошиейтед прес получи възможност да се срещне с бивши бойци, настанени в правителствен възпитателен център в Могадишу. Получихме уникална възможност да надникнем в начина на функциониране на свързаната с Ал Каида групировка, чието присъствие в голяма част от Сомалия пречи на усилията на международната общност да осигури хуманитарна помощ. Милиони са заплашени от глад заради най-тежката суша в Сомалия от 60 години насам. В сряда ООН обяви още три района на Сомалия за зони на глад и заяви, че през следващите седмици кризата вероятно ще обхване цяла Южна Сомалия. Да се доставят помощи е трудно, тъй като Аш Шабаб контролира повечето от най-бедстващите райони.

Твърдолинейната въоръжена групировка редовно набира млади тийнейджъри, отвличайки ги от училищата и принуждавайки ги да напуснат домовете си. Миналата седмица трима бойци в юношеска възраст се предадоха на силите на Африканския съюз по време на военна офанзива. Седемнайсетгодишният Абшир Мохамед Абди е най-отскоро в центъра. Той каза, че „няма живот, няма бъдеще“ в редиците на групировката Аш Шабаб, в която е бил, преди да избяга миналата седмица в центъра. Абди е родом от южните райони на Сомалия – от Кисмайо, където гладът в Сомалия се усеща най-тежко.

Абди каза, че мнозина там страдат, а бойците на Аш Шабаб се опитват да спрат бежанския поток към храната, защото масовото бягство от този край може да намали числеността на населението, от което групировката набира бойците си и събира данък. Аш Шабаб отрича да има глад. „Жени и деца страдат от сушата, но Аш Шабаб ще ги спира, ще ги спира, ще ги спира, докато вече няма да може да ги спре“, каза Абди миналата седмица, намеквайки, че вълната от бежанци, търсещи спасение от глада, е прекалено голяма и бунтовниците няма да могат да я спрат.

Сомалийци, избягали от зоните на глада и са стигнали до Могадишу, казаха за Асошиейтед прес, че бунтовниците заплашват бежанците, които напускат Юга, и често спират – а понякога и убиват – мъжете, затова в лагерите в столицата жените и децата са много повече от мъжете. Един от бившите млади бойци, който говори за Асошиейтед прес с помощта на преводач, седейки под сянката на едно дърво в центъра за реабилитация, каза, че Аш Шабаб използва и заплахи, за да държи мъжете в зоните на глада.

„Казват мъжете: „Жена ти и децата ти ще бъдат убити, ако тръгнеш“, разказва Али Хасан, който като мнозина бивши млади бойци е облечен в шарен анцуг, който изглеждаше все едно е на „Найк“, но на който пише „Найл Спортс“. Двайсетината млади мъже, повечето юноши, заявиха, че сред тях има убийци, но никой не посмя да уточни за кого става дума. Един брадат боец на около двадесет години даде да се разбере, че е рязал глави. Бившите членове на Аш Шабаб са потресаващо млади. Най-младият в центъра е Либан Мохамед, срамежливо 9-годишно момче. В Аш Шабаб са го използвали като шпионин.

Повечето деца, набирани от въоръжените групировки в Сомалия, изглеждат на възраст между 12 и 18 години, но има и осемгодишни, се казва в доклад на „Амнести интернешънъл“ от миналия месец. Набирането или привличането на военна служба на деца под 15-годишна възраст е военно престъпление, отбелязват от организацията. „Това е безкраен конфликт, в който децата всекидневно преживяват невъобразим ужас“, каза Мишел Кагари от „Амнести интернешънъл“. „Рискуват да се превърнат в изгубено поколение, ако светът продължава да не обръща внимание на военните престъпления, които засягат много от тях.“

Децата, които произхождат от един отчайващо беден район, върху който правителството няма контрол, биват подмамвани в Аш Шабаб с обещания за телефони и пари. Насилственото привличане на военна служба и отвличанията са нещо обичайно. Правителството също е обвинявано, че използва деца-войници. Един от служителите, който помагат в грижите за бившите деца-войници, казва, че екзекуциите са били част от наборния процес на Аш Шабаб, за да се насажда страх. Много младежи са виждали как техни приятели умират, каза той. „Обещавали са им богатства, а когато започнала сушата, са им давали по няколко шепи ориз като възнаграждение“, казва мъжът, който не съобщи името си.

В правителствената програма за реабилитиране са включени повече от 160 бивши бойци на Аш Шабаб. Мнозина от тях казват, че искат да получат образование, въпреки че някои, които не познават друго освен войната, признават, че искат да се присъединят към сомалийските военни и да се бият срещу Аш Шабаб. Хасан казва, че се е бил редом с арабски бунтовници и бойци от Кения и че е виждал американеца Омар Хамами, един от водачите на Аш Шабаб, известен като Абу Мансур ал Амрики. Хасан и много от другите младежи, казват, че Аш Шабаб се отнася зле с най-младите си войници. „Ние не сме от значение. Обучени сме само как да зареждаме и да изпразваме оръжието. А аз искам да имам бъдеще“, каза Хасан, обяснявайки защо е напуснал.

Аш Шабаб се дели на три основни фракции, твърдят бившите бойци. Един от основните лидери, често пъти наричан номер 2 в Аш Шабаб, е Шейх Мухтар Робоу, считан от международната общност за по-умерен, човек, с когото хуманитарните групи са могли да работят в миналото. Водач като Робоу може да помогне на хуманитарните групи, прогонени от Южна Сомалия да намерят начин да раздават храна. Но един бивш боец, 24-годишният Абдулахи Дахир заяви, че хуманитарните групи не бива да вярват на Робоу, дори и да им каже, че могат да влязат.

Младежите изглеждат доволни в правителствения център, може би им е малко скучно. Нямат какво особено да правят, а и програмите за реабилитиране все още не са набрали пълна скорост, въпреки че съществуват вече от шест месеца. Говорителят на правителството Абдирахман Омар Осман заяви, че повече от 50 бойци от Аш Шабаб са дезертирали и са се присъединили към правителствените сили от началото на сушата. Той каза, че правителството се нуждае от повече пари за програмата.

За бившите бойци, които вече са в центъра, това е единственият път напред. Белязаните мъже – или дори момчета в доста от случаите – те вече трябва да останат в контролираната от правителството територия. „Ако изляза оттук, ще ме убият“, казва бивш боец, който не каза името си. „Къде мога да ида?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.