Гордън Браун: Европа и САЩ сами задълбочават кризата

Никола Саркози и Гордън Браун. Снимка: АП/БТА

Бившият британски премиер Гордън Браун отправи необичайна критика към лидерите на САЩ, Франция и Германия, като ги обвини, че не са взели правилните икономически решения и са пропуснали да се вслушат в предупрежденията му. Критиките бяха отправени от Браун от страниците на британския в. „Индипендънт“.

Бившият британски премиер прекъсна мълчанието си, за да подчертае, че твърдоглавите европейски лидери, в това число германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, са пропуснали още един шанс за възстановяване на икономиката. По думите му те не са обърнали внимание на неговите предупреждения относно нивата на дълга на техните банки и са задълбочили финансовата криза. В резултат на това има опасност милиони хора да останат без работа за цяло едно десетилетие.

Бившият британски премиер отбелязва, че Европа неправилно е представяла кризата като „едноизмерна“ и като е направила това, просто е поискала да се правят повече икономии. Срещата на върха миналия месец по спасителния план за Гърция е завършила с погрешни изводи след три години на погрешни анализи за мащабите на проблема, твърди Браун. Той подчертава освен това, че отказът на САЩ от нови икономически стимули, от повишаване на данъците или орязване на привилегиите е „спрял още един двигател на световния растеж“.

„Онова, от което се нуждаеше икономиката, беше пожертвано заради политическата изгода“, категоричен е Браун по повод на реакцията на политиците по света на последната глобална икономическа криза. „Следващата криза се приближава все повече и носи със себе си много повече опасности“, предупреждава той. „Ще последват още по-тежки икономически, социални и политически агонии, ако еврозоната продължи да избягва големите проблеми“, смята икономистът. Бившият премиер подчертава, че смъртоносната комбинация от фискална криза, банкова криза и нисък растеж заплашва милиони европейски граждани, ненужно обречени на безработица.

Критиките на Браун ще породят паралел между неговите трескави усилия от 2008 г. да спаси световната икономика и очевидното нежелание на европейските лидери и финансовите министри да загърбят сега ваканциите си, за да се справят с новата криза, отбелязва британският вестник и припомня, че сегашният британски министър-председател Дейвид Камерън е обсъдил от Тоскана, където е на ваканция, състоянието на икономиката по телефона с френския президент Никола Саркози.

Според Браун подобни телефонни разговори през уикенда няма да спасят никого от финансовата, макроикономическата и фискалната криза, които са „забъркани в едно цяло“, тоест са от типа „три в едно“. Бившият премиер смята, че решението е радикално преструктуриране на европейските банки и на еврото. Браун е и почти сигурен, че настоящата криза от типа „три в едно“ ще наложи намесата на Г-20 и на МВФ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.