Кой се бунтува в Лондон

След бунтовете в Лондон. Снимка: ЕПА/БТА

В Северен Лондон избухнаха едни от най-жестоките безредици в британската столица за последните години. В събота срещу неделя бяха подпалени сгради и превозни средства в северния квартал Тотнъм. Ранени бяха 26 полицаи, а над 40 души бяха задържани. На следващата вечер погроми имаше в северната, източната и южната част на града, но епицентърът им беше в квартал Енфийлд, само на 8 км по на север от Тотнъм

Официално размириците са отговор на убийството в четвъртък на 29-годишния Марк Дъган, баща на четири деца. Той се опитал да избяга при арест и при завързалата се престрелка бил убит. Местните жители обаче имат и друго обяснение. Според тях гневът от високата безработица и съкращенията в обществените услуги, съчетан с неприязънта към полицията, са допринесли за взрива от насилие и мародерство,случилото се.

Неколцина казаха, че е изригнало дълго натрупваното разочарование от мрачната икономическа ситуация, която накара правителството да съкрати редица обществени услуги, за да овладее големия си бюджетен дефицит. Изригнал е и гневът от несправедливото според някои отношение на полицията към етническите малцинства.

Безработният местен жител Скот Алън изразява опасение, че подобно насилие може да избухне и в други части на Лондон. „Напрежението се трупа заради мерките на коалиционното правителство за съкращаване на разходите. Хората в бедните райони на Лондон и в останалата част от страната ще се почувстват като принесени в жертва“, казва той.

След по-малко от година лондонската полиция ще трябва да поеме бремето да опазва реда по време на Олимпийските игри. Според Алън хората в бедни райони като Тотнъм не виждат никакви облаги от похарчените за олимпиадата милиарди лири. „През последните няколко седмици само обясняват как олимпиадата ще промени Лондон и какво ще ни остави тя. Ами ето какво ни оставя, отсега се вижда“, казва той, сочейки към нанесените от размириците щети.

Тотнъм по негови думи е бил „тежко засегнат“ от резките съкращения на разходите, направени от управляващото от 15 месеца коалиционно правителство в опит да балансира бюджета си. Младежките служби са били премахнати, а безработицата е нараснала заради уволненията на работещите в държавния сектор.

До размириците в квартала се стигна след няколко изблика на насилие на политически протести срещу правителствената политика на бюджетни съкращения в Лондон през последната година. 26-годишен чернокож, който се представя като Джейсън, заявява, че размириците са вик за помощ. „Нямам работа, нямам перспективи, нямам нищо. После се чудят защо има престъпност“, казва той и добавя, че е безработен, откакто е напуснал училище. „Тук е гетото, копторите, не им пука за нас. Полицаи са ме спирали за проверка пред дома ми без причина. Няма работа, но въпреки това искат да съкратят социалните помощи. Нямаме как да оцелеем и изглежда никой не го е грижа за нас. Това е несправедливо и ни дойде до гуша“, добавя той.

28-годишна майка на две деца от близкия Енфилд, която се представя като Диана, казва, че гневът отдавна се е трупал сред етническите малцинства, защото много от представителите им смятат, че полицията не се отнася справедливо към тях. „Работническата класа бе лишена от толкова много възможности и това засяга етническите малцинства“, казва тя. Хората не оправдават мародерството, но са ядосани и го приемат като начин да излеят недоволството си от големите организации, казва тя.

През 1985 г. кварталът вече преживя кървав бунт, след като местна жителка получи инфаркт, когато в дома й нахлу полиция. Междувременно президентът на футболния клуб „Тотнъм“ – Даниел Леви, обяви, че отборът му ще помогне за почистването на квартала и за възстановяването на целия район. По време на размириците бяха нанесени щети и на офис за продажба на билети в комплекса на стадиона на „Тотнъм“ – „Уайт харт лейн“. Туристическите обиколки на стадиона бяха отменени поради съображения за сигурност.

В понеделник младежи отново замеряха полицаи с кофи за боклук и колички от супермаркети в Източен Лондон, предизвиквайки опасения от трета поредна нощ на насилие в британската столица, предаде „Ройтерс“. Телевизиите излъчиха на живо кадри, на които се вижда как полицаи, екипирани с щитове, отвръщат на удара и се опитват да отцепят района около централната гара в квартал Хакни. Някои демонстранти нахлуха в магазини, вероятно за да се снабдят с предмети, с които да замерят полицейските редици. Новите сблъсъци са избухнали, след като полицаите са спрели човек, за да го претърсят.
По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.