Адан Чавес – наследникът на Уго

ДПА

Адан Чавес. Снимка: личен сайт

Адан Чавес се радва до такава степен на доверието на по-малкия си брат, че го смятат за вероятния наследник на болния президент на Венецуела Уго Чавес. Той самият, който се бори с рака, дори се е шегувал публично, че Адан ще е неговият „наследник“, въпреки че опозиционните лидери заявиха, че подобни коментари може би са просто проява на провокативния стил на Чавес. Въпреки това признанието на президента, че се бори с рака, породи съмнения дали ще е в състояние да се кандидатира за преизбиране през 2012 г. Заговори се и за това, че по-големият му брат може да заеме неговото място.

Адан Чавес е смятан за най-верния сподвижник на президента. Губернаторът на родния на семейство Чавес щат Баринас е считан за образован и сдържан човек, на когото му липсва харизмата на Уго. Някои вече го наричат „венецуелския Раул“ по аналогия с кубинския президент Раул Кастро, който пое управлението от брат си Фидел преди пет години.

Адан Чавес се появява все по-често в публичното пространство, откакто миналия месец бе обявено, че президентът е бил опериран за отстраняване на тумор и се е подложил на химиотерапия в Куба. Уго Чавес дори попита брат си по време на телевизионното си обръщение към нацията дали се готви да го замести. Той отбеляза, че Адан явно се е подготвил много добре.

„Подготвяш ли се да ме наследиш?“, попита президентът. „Виждам, че се подготвяш . . . изглеждаш толкова добре избръснат. Да не си си направил козметична операция?“ Все пак президентът се опита да разсее слуховете за предаване на властта на член от семейството. „Те сега започнаха да говорят, че Адан може да ме наследи, после казаха, че дъщеря ми Мария Габриела щяла да ме наследи, но нека не се занимават с Мария“, каза той. „Ще се кандидатирам на изборите през 2012 г. и пак ще спечеля“, каза Чавес.

Когато миналата седмица президентът отпразнува 57-я си рожден ден, брат му Адан му пя от Баринас – действие, изтълкувано от мнозина като начин да бъде представен „наследникът“ по държавната телевизия. „Поздравления, скъпи братко, скъпи другарю, скъпи господин президент“, каза Адан, докато обявяваше редица културни мероприятия за отбелязване на събитието. Адан е смятан от мнозина за най-добрия кандидат на режима в случай, че Уго Чавес не е в състояние да се кандидатира на президентските избори догодина.

Въпреки полемиката от юни – когато се ширеха слухове за здравословното състояние на президента – заради предупреждението на губернатора на Баринас за възможна въоръжена борба. Роди се венецуелска революция, заяви със сериозен тон Адан Чавес в Баринас, когато бившите колонии на Испания в Латинска Америка отбелязваха двестагодишнината от освобождението си.

„Това стана чрез избори и ние искаме да продължим този курс, мирен курс, който ни позволява да градим боливарски социализъм“, каза той. Той отбеляза, че правителството все пак внимава за „опасностите, които предстоят“ и че „врагът не спи“. „Като истински революционери не бива да забравяме и другите методи на борба“, каза Чавес в речта си в Баринас.

Генералният секретар на опозиционната Коалиция на демократичното единство заяви, че президентският брат е сгрешил, като е заговорил за възможно въоръжено насилие. „Греши като внушава, че може да има друг начин освен демократичния, защото венецуелците са демократичен народ“, каза Рамон Гилермо Авеледо. Губернаторът на Баринас не отговори на това изказване.

Адан Чавес е заемал редица ключови постове в правителството, включително министър на образованието и посланик в Хавана, преди през 2008 г. да бъде избран за губернатор на Баринас. Президентът Чавес призна, че брат му Адан е този, който го е посветил в левите политически трудове и идеология. Адан Чавес е следвал физика в Университета в Лос Анджелис, а после е преподавал математика в средното училище и в университета.

Като млад е бил свързан с леви организации в Западна Венецуела, по времето, когато партизанските движения бяха унищожавани. Адан се присъединява към Партията на венецуелската революция, оглавявана от бившия партизански водач Дъглас Браво, а брат му Уго постъпва в армията. По-късно поддържа връзка с левите групировки, участвали в неуспешния опит за преврат, който Уго Чавес прави през 1992 г. Адан Чавес е един от съоснователите на президентската Единна социалистическа партия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.