Българи защитават полицията в Лондон. Да не се чудим после що нашата бие и убива…

Най-бегъл поглед в по-оживените форуми на вестниците показва, че лондонската полиция има ревностни защитници у нас. Така му се пада на тоя мангал, такива трябва да бъдат застрелвани на място – такива и др. подобни коментари оправдават полицаите, които убиха при проверка баща на 3 деца.

В медиите в Лондон се появиха информации, че убитият не е стрелял срещу полицаите, преди да го убият. Още няма доказателства за това. Спорно е и дали въобще е бил “криминално проявен” и свързан с банди от предградията, както обичат да казват у нас. Близките му твърдят, че е напълно невинен баща, който обичал децата си. Както и да е. Няма правова държава, в която да се убива без съд и по подозрения.

Но тукашните фенове на полицаите в Лондон не се притесняват от такива подробности. Правилно са го застреляли и толкоз. И дори нападат ожесточено онези форумци, които се опитват да възразят, че полицаи не могат да убиват така при проверка. И дават съвети при настъпилите безредици полицаите в Лондон да бият и стрелят.

В Лондон едно убийство на улицата стана повод за масови безредици и положението започна да излиза от контрол. А в България? Малко ли убийства от полицаи имаше, никой не се вдигна на протести?
Някой чуди ли се защо полицаите у нас пребиват без повод хора при проверка и дори убиват на улицата? (виж тук и тук) Те имат подкрепа. Техният манталитет е същият, като на тези, които пишат по форумите.

Така в Лондон при подобна случка с полицаи, дали са стреляли случайно или законово оправдано, се вдигат на бунт цели квартали и дори в други градове. А в България полицаите могат да пребият или убият някого, никой няма да се развълнува особено.

Това е манталитетът на нацията. Англичаните са свободолюбив народ, там правата на отделния човек са свещени. Затова има такива бунтове – те не са само конфликт на емигранти с полицията или нападения на банди. Цялата атмосфера е на права и свобода, което естествено окуражава и бандити, но обществото е съвсем различно.

В България атмосферата е на безправие и полицейски произвол. Затова и акциите на Цветанов, в много случаи с крещящи нарушения на права, се посрещат с ръкопляскания. И тоталното подслушване и следене в интернет се прие. Затова при което и да е убийство от полицаи – на ром или българин – никой не се вдигна на протести.

В Лондон преди 250 години са започнали да приемат закони, които защитават отделния човек от държавата. Сега те постепенно идват у нас като европейски ценности. Ние сме изостанали горе долу с 2 века.

В България властва убеждението, че държавата трябва да гази права, тя е тази, която трябва да забранява и разрешава, да мачка и заповядва.

Това убеждение е в основата и на икономическата изостаналост у нас. Развитие се получава със свобода и права, а не със сталинистко съзнание.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.