“Лукойл” пак се надсмива с цените на бензина

За 3 седмици цените на петрола паднаха от около 120 долара на барел на 97, а сега се стабилизираха на около 105.

Българският “Лукойл” с известно закъснение намали цените. На дребно те паднаха първо с 2 ст., после с още 4-5 ст. на литър. Макар че петролът за рафинерията е уралски, от собствени петролни кладенци, и въобще не му дреме за цените на борсите. Но нищо, нали все пак е свободен пазар, цените на него са си цени.

Защо обаче с най-некачествения петрол – уралския, в страната в Европа с най-ниски заплати и най-нисък акциз на горивата, бензинът и дизелът трябва да струват колкото в ЕС, че дори и по-скъпо от някои страни членки?

Няма отговор на този въпрос години наред. Шефът на “Лукойл” – България дори се изказа, че работели на загуба. И наистина от 2 години не плащат корпоративен данък. Счетоводни гимнастики.

Но цените на бензиностанцията са гимнастика с икономиката. Отразяват се на всичко. И ги дирижира монополистът “Лукойл”. Сагата с отнемането на лиценза завърши благоприятно за тях – съдът отлага действието на акта на митниците, така че те ще си произвеждат и, както казва шефът Танов, няма да сложат измервателни уреди и до края на годината.

Сега се оказва, че митницата е командировала 60 души да проверяват по документи какво тече из рафинерията в Бургас. Но няма как да контролират напълно.

Дали се правят шашми, никой не знае. Но щом една такава фирма твърди, че работи на загуба, няма как да й имаш доверие. Няма петролна рафинерия в света, която да работи на загуба.

И симпатягите от “Лукойл” сега ни се усмихват всеки ден с цени на бензина, такива, каквито бяха при цена 140 долара за барел преди 2 години.
Така са те петролните компании.

И както казва един от петролните крале от миналия век: “Петролните приятелства са хлъзгави”. Това подсказват и номерата, които си въртят или въртят на нас колективно двамата приятели Борисов и Златев.

Дали Златев лъже на карти не е важно. Важно е, че ни лъже с цените на бензина и дизела.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.