Главоболия с военните за Дилма Русеф

Ройтерс

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Към списъка на недоволните в Бразилия от президентката Дилма Русеф се присъедини нова група: въоръжените сили.  Решението на Русеф да назначи Селсо Аморим (дипломат от кариерата с леви разбирания, който ръководеше сближаването между Бразилия и Иран в последните години) за министър на отбраната вбеси военните, които и без друго са наежени заради оскъдните си ресурси и настояват пред президентката за по-голям бюджет. Някои офицери се отнасят предпазливо към Русеф от самото начало, отчасти заради миналото й на лява партизанка през 60-те години на миналия век. Броженията обаче станаха доста по-осезателни миналата седмица, когато Русеф уволни предишния военен министър за публично оклеветяване на негови колеги в кабинета и го замени с брадатия Аморим.

Като лекар в моргата

„Откога дипломатите се занимават с войната? То е като да пратиш лекар да се грижи за клиентите на моргата“, възмущава се неназован висш офицер пред вестник „Фоля де Сао Пауло“. Влиянието на бразилските военни стабилно отслабва от края на диктатурата през 1985 г. и те вече не представляват институционална заплаха за демокрацията.

При все това военните остават критични по много въпроси, докато ръководят усилията в борбата с наркотрафика по рехавата бразилска граница, съдействат за сигурността в големите градове като Рио де Жанейро и участват в някои големи инженерни проекти като изграждането на внушителна напоителна система в бедните североизточни части на страната.

Русеф – освен ако Аморим не управлява с изключително твърда ръка – вероятно ще трябва в крайна сметка да увеличи бюджета на военните, за да успокои недоволството, а това е доста трудна мярка в момент, когато президентката е под натиск да наложи контрол върху разходите.  „За да има пълноценна отбрана, ви трябват добре нахранени и въоръжени войници. Президентът е наясно с това“, заяви Аморим в първите си коментари пред журналисти след назначаването си на поста.

Допълнително усложняващо нещата обстоятелство е миналото на Русеф, която е била хвърляна в затвора и жестоко изтезавана от военното правителство през 70-те години. Макар страните да твърдят, че са загърбили миналото и са продължили напред (Русеф не спря да хвали въоръжение сили по време на обществени прояви) известно недоверие съществува както сред военното, така сред цивилното ръководство.

Накратко казано, проблемът разкрива нов фронт за президентката, която остава популярна сред бразилците, но в първата си година на власт бе принудена да се справя с различни политически спорове. От май насам тя изгуби трима членове на кабинета си и е изправена пред нови обвинения в корупция в министерствата на земеделието и на туризма. Партия „Бразилско демократично движение“ – най-голямата формация в нейната управляваща коалиция – е в конфликт с нея на практика от началото на президентския й мандат на 1 януари и блокира много от набелязаните цели в дневния й ред в Конгреса.

Огънят на протеста

Бразилските военни разполагат с по-малък бюджет като процент от брутния вътрешен продукт от колегите си в групата на големите бързоразвиващи се държави – Китай, Индия и Русия. Офицерски съпруги протестираха през уикенда в столицата Бразилия с искания за повишаване на възнагражденията и на бюджета за техническо обезпечаване. „Не може да има отбрана с оборудване от старо желязо“, се четеше на един от транспарантите на протеста. В други се настояваше за увеличаване на замразените заплати. Голяма част от оборудването на въоръжените сили е овехтяло, много самолети са спрени от полети заради липсата на резервни части.

По-рано тази година Русеф одобри редица мерки за строги икономии с цел да се помогне за овладяване на растящата инфлация и спря за неопределено време ожесточено оспорван договор за покупка на изтребители на стойност няколко милиарда долара. Като бивш външен министър в правителството на предишния президент Луис Инасиу Лула да Силва, Аморим фаворизираше френските самолети „Рафал“. Той обаче не е в състояние да повлияе на Русеф, която прояви личен интерес към тръжната процедура и по-рано през годината каза, че предпочита изтребителите Ф-18 на „Боинг“.

Аморим оглавяваше бразилските дипломатически сондажи в Иран миналата година – ход, който ядоса западните сили. Управляващата „Партия на трудещите се“, чийто член той стана миналата година, иска да прокара в Конгреса законопроект за създаване, по примера на Южна Африка, на „комисия на истината“, която да разследва нарушенията на правата по време на военната диктатура от 1964-1985 г.

Стремейки се да обуздае растящото недоволство, Русеф казала в частен разговор на началник-щабовете на различните родове войски, че няма да иска преразглеждане на закон от 1979 г., който дава амнистия за политически престъпления, извършени по време на военното управление. „Тя се опита да ги успокои, че законът няма да се промени“, заяви помощник на Русеф, пожелал анонимност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.